Relațiile interumane sunt o parte vitală a vieții noastre. Ele pot varia de la relații apropiate și intime la îndepărtate și provocatoare, însă indiferent de natura legăturii, diferitele tipuri de relații ajută la formarea, creșterea și reziliența noastră personală pentru bunăstarea fizică și mentală.  

Și, pentru a putea merge mai departe și a înțelege toate acestea, vă voi da o mică definiție și câteva exemple pentru a ne putea menține relațiile sănătoase.  

O relație reprezintă o asociere sau o conexiune între 2 sau mai multe persoane, bazată pe interacțiuni sociale, emoționale, fizice sau profesionale. Aceasta poate lua diverse forme , cum ar fi: relații romantice, de prietenie, relații familiale, relații profesionale, etc. Toate aceste tipuri de relații îndeplinesc multiple funcții esențiale în viața noastră pentru: sprijin emoțional, dezvoltare personală, sănătate fizică și mentală, securitate și stabilitate, fericire și satisfacție și pentru creștere profesională.  

Pentru că fiecare relație este importantă, trebuie să o înțelegem și să știm cum să o construim, așa că hai să vedem fiecare tip de relație.  

  1. Relațiile romantice: sunt cele caracterizate prin sentimente de dragoste și atracție pentru o altă persoană. Ea implică adesea sentimente de pasiune, intimitate și angajament.  
  2. Relațiile de prietenie : sunt cele care implică o legătură strânsă și cu intenții pure de sinceritate. Acestea se caracterizează prin apropiere, înțelegere, respect, îngrijire , susținere, acceptare și onestitate.  
  3. Relațiile familiale: sunt cele de familie și pot fi cele mai durabile și de lungă durată. Acest tip de relație poate dărui un sentiment de securitate și apartenență.  
  4. Relațiile profesionale: sunt interacțiuni între colegi, superiori, subordonați în cadrul unui loc de muncă sau o organizație. Acestea sunt esențiale pentru a asigura o colaborare eficientă și pentru a stimula productivitatea și succesul profesional. („De la relațiile interpersonale la comunicarea socială. Psihologia socială și stadiile progresive ale articulării sinelui”-Alin Gavreliuc)  

Relațiile interpersonale ne definesc viața, dar uneori acestea pot deveni nocive. O relație toxică se manifestă prin lipsa respectului, manipulare emoțională sau control excesiv. De exemplu, un prieten care te critică constant sau un partener care îți impune decizii sunt semne clare de toxicitate. Pentru a ieși dintr-o astfel de relație, este esențial să recunoști problema și să stabilești limite. Uneori, distanțarea treptată este soluția, iar în alte cazuri, o ruptură fermă este necesară. Sprijinul celor apropiați sau al unui specialist poate face tranziția mai ușoară. 

Pe de altă parte, relațiile sănătoase se bazează pe respect reciproc, comunicare sinceră și sprijin emoțional. Un exemplu de prietenie autentică este cea în care ambele persoane se susțin necondiționat, fără competiție sau gelozie. La fel, un partener de viață echilibrat îți respectă independența și te sprijină în evoluția personală. Eu de exemplu, pot spune că am multe relații, dar cea mai bună este cea cu iubitul meu, pentru că el m-a ales așa cum sunt și mă sprijină și mă ajută mereu să-mi ating potențialul maxim. De asemenea  și relația de prietenie pe care o am cu fratele meu este foarte bună și se dezvoltă pe zi ce trece, dar toate acestea deoarece am știut să construiesc aceste conexiuni pe adevăr , iubire și siguranță. 

Alegerea unui mediu social pozitiv și stabilirea unor limite  clare în relații sunt cheia unei vieți echilibrate și armonioase.  Și este foarte important să ceri ajutor și să cauți mereu sprijin în persoanele de încredere. Nu uita că decizia unei vieți sănătoase începe cu tine!

Articol redactat de Cezara Mureșanu

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *