Love is everything and everything is love, asta-i ceva ce auzeam des când eram mică. Oamenii din jurul meu mereu își justificau acțiunile folosind expresia „am făcut-o din iubire”. Cumva orice acțiune umană, chiar life itself, era explicată printr-un cuvânt simplu „iubire”. Totuși, ce este dragostea încă nu știm, fiecare are o proprie definiție asupra ei, lucru care doar accentuează faptul că totul e până la urmă iubire.
Dacă ar fi să privim dintr-o perspectiva științifică, dragostea este un proces complex biologic, chimic, social și fizic, iar ideea unui suflet pereche nu mai stă în picioare dacă analizezi iubirea din aceste puncte de vedere, but that’s no fun sincer. E mai plăcut să privești iubirea dintr-o perspectivă a divinității sau a magiei, îți oferă mai multă dopamină.
Despre dragoste se scrie încă de acum 4000 mii de ani, iar prima legendă despre găsirea sufletului pereche datează din mitologia greacă și este relatată de Platon în scrierea “Banchetul”. În această poveste, ființele care existau pe pământ atunci erau androgine (jumătate femeie, jumătate bărbat) și foarte puternice, iar zeii, fiind speriați de abilitățile lor, au despărțit aceste ființe în două, în femei și bărbați, și de atunci fiecare parte își caută jumătatea pentru a deveni un întreg. Aceasta este scrierea care a dus la crearea miturilor și legendelor pe care bunicile și mamele noastre ni le-au relatat.
Chiar dacă conceptul de suflet pereche este unul rămas în timp, iar generațiile actuale nu mai sunt în căutarea acestui ideal ci mai mult în găsirea unui partener cu care au același vibe și lângă care să se simtă bine, e de multe ori amuzant să trecem în revistă cum a evoluat dragostea de-a lungul timpului și ce făceau strămoșii noștri pentru a-și găsi iubirea adevărată.
O parte interesantă despre conceptul de dragoste este că lumea își dorește să o lase peste tot, în cărți, melodii, pe pereți în toaleta din Yolk Bar, important e să existe undeva. Ne dorim să apară o dovadă a iubirii noastre în lume, căci e plăcut să te gândești că, peste sute de ani, cineva poate să vadă că ai avut ocazia să te îmbeți de dopamină și serotonină, pentru că ai iubit. Urmărind această dorință de a ne exprima iubirea, am adunat multe legende și mituri care au purtat generații întregi prin valurile dragostei, iar azi ne vom delecta cu cele mai populare încercări de găsire a iubirii.
Prima povestire de care m-am lovit în încercarea mea de a documenta legendele iubirii este oglinda magică. Această legendă ne spune că avem șansa de a ne vedea sortitul, dacă, la miezul nopții, aprindem o lumânare și ne uităm în oglindă. Cei care au încercat această metodă au menționat că au reușit să vadă umbre care arătau ca sortitul lor, chiar dacă figura care apare în oglindă nu este foarte clară. O altă încercare interesantă poartă numele de mărul fermecat. Aici ai nevoie de un măr tăiat pe jumătate, din care vei mânca una dintre jumătăți înainte să mergi la culcare, iar cealaltă parte o vei pune sub pernă și, dacă ai noroc, poți să-ți visezi marea iubire. Metoda asta e mai interesantă și pentru cei care sunt deja într-o relație, întrucât poți afla câți copii o să ai cu partenerul tău dacă numeri sâmburii din mărul tăiat.
O altă legendă folosită des de bunicile noastre este cititul în zațul de la cafea. Aici e foarte simplu, din cana de cafea din care ai băut trebuie să citești ce scrie în zațul rămas pe margini, iar dacă „limba cafelei” nu a fost una pe care ai învățat-o în școală, nu este problemă, există cărți care ne pot ghida cum să citim în cafea. Miturile despre iubire sunt foarte versatile și, în cazul în care ai vrea să știi când te vei căsători, metoda inelul de sub pernă este pentru tine. Aceasta este pretty self-explanatory, trebuie să pui un inel sub pernă când mergi să te culci, în noaptea de Sfântul Valentin, și așa ai ocazia să visezi ziua în care te vei căsători.
Dacă, cumva, încă nu ți-ai găsit jumătatea și nu ai materialele necesare pentru variantele menționate anterior, pentru următoarea legendă ai nevoie doar de un pahar cu apă pe care să-l pui sub pat înainte să te culci, tot în ziua de Sfântul Valentin, iar noaptea, în vis, o să-ți apară imaginea cu sufletul tău pereche. În cazul în care tot ești sceptic legat de metodele prezentate, următoarea încercare de găsire a iubirii sigur te va convinge, se numește scrisoarea de dragoste și nu e deloc complicată. În noaptea de Dragobete, trebuie să scrii o scrisoare de dragoste și să o pui sub pernă, iar în vis, vei primi răspuns dacă persoana despre care ai scris este chiar sortitul.
Am mai putea scrie încă câteva pagini cu mituri și legende despre iubire, peste tot în lume o să le găsești și chiar dacă vrei să vezi totul dintr-o perspectivă științifică și nu te încântă misticismul, miturile și legendele sunt o parte importantă din cultura fiecărei țări și de cele mai multe ori baza multor descoperiri și cercetări au fost chiar poveștile păstrate din generație în generație. At the end of the day, life is too boring and sad not to romanticize it.
Articol redactat de Petronela Clara Bucea