Printre anunțurile cu “închiriez cabană pentru revelion” , videoclipurile cu idei de cadouri de Crăciun și sutele de rețete pentru sărbători, s-au adunat, ca în fiecare an, mii de videoclipuri de la influenceri în care ori ți se spune că e timpul să-ți setezi obiective pentru anul 2025, ori că e momentul să te liniștești și să te bucuri de prezent. 

Pentru mine, e un haos mental sincer. Pe lângă oboseala fizică care se adună în perioada Crăciunului, tot ce apare pe social media îți fură toată energia și îți creează o stare de anxietate. Tot anul ești asaltat de videoclipuri care îți spun ce trebuie să faci ca să devii miliardar sau cum să ajungi la „cea mai bună variantă a ta” sau „THAT girl” și e din ce în ce mai greu să trăiești cu tine însuți. Parcă orice facem nu este suficient ca să putem fi fericiți. 

Pentru noul an hai să fim noi înșine. Let’s get de-influenced și să uităm de rezoluții imposibile și persoane de carton care te „învață” ce să faci ca să ai o viață „bună”. Să fim realiști: rezoluțiile? Sunt supraevaluate. De ce ne supunem la asta într-un ciclu infinit? Scriem liste de obiective imposibile gen „să mă trezesc la 5 dimineața în fiecare zi” sau „să alerg un maraton până în iunie” când abia alergăm să prindem autobuzul. Breaking news: dezvoltarea personală nu trebuie să însemne să devii o cu totul altă persoană peste noapte. E obositor, nesustenabil și, sincer, cam fals. 

Also, in case no one told you today, nu e nimic în neregulă cu tine cel de acum, de asta pot să te asigur. I may not know you, but I can confidently say that you are already amazing and you are doing enough. Cu toții ne dorim să ne îmbunătățim și asta chiar este un lucru bun, dar trebuie să ne amintim ce funcționează pentru noi. If you are not a morning person, îți spun din experiență, trezitul la 5:00 dimineața nu o să te facă mai productiv, dar ce te ajută este să accepți faptul că pentru tine nu merge asta și să găsești orele din zi în care ești plin de energie. Iar dacă nu îți place să alergi, just don’t do it, sunt multe alte activități sportive care te-ar putea încânta.

Iată realitatea: viața e dezordonată. Nu există o versiune perfectă a ta care te așteaptă la capătul unei liste magice. Vei avea zile în care vei reuși să faci totul și zile în care vei mânca cereale la cină și vei uita să faci curat. Ambele sunt valide.

Evoluția nu înseamnă să te trezești într-o dimineață și să ai totul rezolvat. Also, evoluția nu are un capăt, nu este o linie de finish și gata, ea se întâmplă zi de zi și e greu să realizăm cât de mult ne-am dezvoltat, până nu stăm să ne gândim la toate aspectele ce ne-au transformat în persoana care suntem astăzi. 

Nu te grăbi să îți cumperi cea mai nouă agendă sau alte obiecte care cică te-ar face mai organizat și eficient și nu îți mai descărca aplicații pentru productivitate sau liste de genul „to do list”, de cele mai multe ori nu te vor ajuta și chiar te vor dezamăgi mai tare când o să realizezi că nu ai avut timp sau ai uitat să-ți notezi în agendă sau aplicație ce ai de făcut. Sunt o mare colecționară de agende în care nu am scris nimic, de sticky notes goale și aplicații de productivitate pe care nu le-am deschis niciodată, lucruri de care eram sigură că mă vor ajuta să devin “cea mai bună versiune a mea”. Mi-a luat mult timp și bani să accept că eu nu pot fi așa și multe dintre sfaturile de la influenceri despre productivitate are just for the aesthetic. Gândește-te mereu la ce funcționează pentru tine și așa o să fii mult mai fericit și mai aproape să îți realizezi din obiective. 

You just have to trust me on this one, un caiet scump nu o să te facă să înveți mai bine și nici nu o să te motiveze să o faci, iar o listă în care îți propui să iei la toate materiile 10 nu te va face un student mai bun. Pur și simplu ia totul treptat, chiar dacă asta înseamnă că rezultatele vor veni mai târziu și probabil nici nu o să sesizezi schimbările inițial. O să fie frustrant, dar sunt unele aspecte din viața noastră la care va trebui să muncim foarte mult până să ajungem la ce ne-am dorit. E foarte important să prioritizezi și să alegi ce este mai important pentru tine de făcut acum. Restul, pot să mai aștepte. 

Dacă deja ți-ai făcut o listă sau o ai pe cea de anul trecut și ai realizat că sunt multe lucruri pe care nu le-ai făcut, în loc să te simți vinovat de asta, bucură-te că ai descoperit mai bine cine ești și ce lucruri chiar te ajută în îndeplinirea obiectivelor. Momentele când simțim că am dat fail sunt dureroase și fiecare are modul lui propriu de a-și accepta eșecurile and I don’t want to spread toxic positivity, dar să nu uiți că un eșec înseamnă că te-ai cunoscut mai bine pe tine însuți. Da, de multe ori poate să fie o realizare frustrantă, dar asta nu înseamnă că este ceva greșit la tine sau că nu ai muncit suficient. 

Sper să ne reauzim în ianuarie cu un „tine” mai liniștit, care ia fiecare zi as it is și care se bucură de momentele din viața sa, oricum ar fi acestea. That’s what makes life amazing, all the chaos and all the pace from day to day activities. 

Articol redactat de Petronela Clara Bucea

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *