Iarna se apropie cu pași repezi, primele ninsori au căzut deja și frigul începe să acapareze majoritatea țării. Știm că, odată cu venirea frigului, stilul nostru de viață tinde să se schimbe din anumite aspecte, mai ales că unele persoane nu pot să suporte frigul și acest lucru le afectează și moralul sau starea de spirit.
Pe parcursul acestui articol, încercăm să oferim câteva sfaturi legate de diverse modalități prin care ne putem pregăti și proteja atât de frig, cât și de gândurile și stările de spirit „reci”.
Frigul poate fi foarte incomod pentru multe persoane, acestea nefiind obișnuite cu el sau pur și simplu preferând o temperatură mai caldă. Acesta este foarte periculos dacă nu suntem pregătiți bine, putând provoca efecte neplăcute la nivel fizic, motiv pentru care trebuie să ne protejăm corespunzător.
Recomandarea noastră constă, în primul rând, în haine adecvate vremii, pantaloni lungi, bluze, pulovere sau hanorace mai groase și călduroase, geci care să te protejeze de ninsoare și vânt, dar și căciuli, mănuși și, în special, încălțăminte potrivită. Totodată, îmbrăcarea în straturi poate să ajute foarte mult cu menținerea căldurii fizice și poate ajuta în materie de stil, straturile putând fi aranjate în diverse maniere și să fie atât practic, cât și estetic.
Un alt ajutor major în această perioadă îl constituie băuturile fierbinți precum ceaiul, care are și alte beneficii asupra corpului, pe lângă faptul că te încălzește.
În principiu, din punct de vedere fizic, grija și atenția la modul nostru de expunere ne salvează de frig, dar cum rămâne cu mintea noastră? Cum facem să ne „încălzim” mintea într-o perioadă așa de diferită și posibil dificilă?
Mintea noastră este fragilă și este influențată de tot ce se întâmplă în jur, inclusiv de sănătatea corpului. De aceea, trebuie să învățăm să ne punem într-un loc fericit mental. Cum facem asta?
O modalitate ar fi clasicele gânduri pozitive și speranța că totul o să fie bine, lucru care ar trebui să ne facă să ne simțim mai bine, dar asta nu merge pentru toată lumea. Iarna poate fi foarte grea pentru mulți dintre noi, așa că, uneori, trebuie depus mai mult efort pe lângă gânduri pozitive. Acestea pot să ajute, dar trebuie acompaniate de alte acte de iubire de sine.
Printre aceste acte de iubire, ne putem gândi la muzică bună pe care o îndrăgim, un serial de suflet la care poți să te uiți când ai nevoie de un boost de serotonină, o plimbare printr-un loc favorit, o porție din felul tău preferat de mâncare sau poate o simplă vorbă bună de la o persoană apropiată și o îmbrățișare lungă.
Unul din cele mai importante aspecte în ceea ce privește depresia sezonieră este realizarea faptului că nu trebuie să treci singur prin astfel de perioade și să știi că este total în regulă și rezonabil să ceri ajutorul.
Acestea fiind spuse, este observabil nivelul de efort necesar pentru a ajunge să te simți mai bine și poate părea descurajant, dar asta până realizezi că nu tot ce a fost menționat mai sus trebuie urmat la literă și că întotdeauna poți face lucrurile în felul tău.
Poate nu te-ai regăsit în cele enumerate mai sus, dar sper că ai reușit să prinzi ideea principală, aceea de a face lucruri care îți plac și să încerci să te bucuri și de cele mai mici lucruri pozitive. Înțelegem că viața poate părea o înșiruire constantă de nereușite și dezamăgiri, dar tu trebuie să vezi dincolo de acea perdea de idei negative și să ajungi să te încălzești puțin câte puțin cu micile „victorii” și bucurii oferite de viață.
Articol redactat de Rareș Rus