Iubirea de sine este un concept care de multe ori este trecut cu vederea, dar are un rol crucial atât în interacțiunea cu alți oameni, cât și în parcursul prin viață a fiecărei persoane. În februarie, luna iubirii, este cazul să acordăm mai multă atenție autocunoașterii și dezvoltării personale. Până acum v-am adus conținut care să rezoneze cu voi și care să vă facă să vă simțiți bine și continuăm cu tematici care să vă fie de folos. 

Articolul de astăzi vă prezintă cinci cărți și cinci filme cu exemple din care vă puteți inspira pentru autocunoaștere, iubire, prietenie, aventură și tot ce este mai bun în viață. Uneori nu puteți vedea calea din fața voastră foarte clar datorită gândurilor împrăștiate, dar parcurgerea acestei liste vă ajută garantat la ordonarea, sortarea și procesarea sentimentelor voastre. 

  1. Cleopatra și Frankenstein de Coco Mellors

Aceasta este o carte apărută relativ recent, în anul 2023, fiind foarte populară pentru tematica pe care o abordează, de autocunoaștere și descoperire a libertății. 

Protagoniștii sunt Cleo și Frank, care, împreună cu prietenii lor, recurg la acțiuni care au un impact puternic și imediat asupra vieții lor. Cartea exemplifică modul în care deciziile trebuie luate dintr-o perspectivă personală și dintr-o poziție de autocunoaștere. Cleopatra și Frankenstein este o carte care te determină să realizezi cât de important este să îți cunoști atuurile și ce îți deservește cel mai bine în viață pentru a putea trăi cât de autentic posibil.

Cu siguranță povestea din această carte este una în care se pot regăsi multe persoane și este inspirațională prin prisma faptului că poate ajuta cititorii în a realiza anumite concepte despre viață și a-i îndruma spre a lua cele mai bune alegeri pentru ei prin intermediul exemplului oferit de cuplul format din Cleo și Frank.

  1. Nu mă întrerupe de Cătălina Stanislav

Acest volum de poezii publicat în 2021 trimite la o angoasă romantică pe care cititorii o pot recunoaște în propria lor experiență. Mai mult decât deplângeri a unor situații nefericite dar relativ cotidiene, acest volum cuprinde o experiență particulară care poate rezona extensiv cu cititorii care, mai devreme sau mai târziu, au experimentat câteva dintre emoțiile descrise. 

În fond, oamenii exprimă același set de emoții în diferite situații. Să știi că nu ești singurul care s-a simțit într-un fel particular sau că nu ești singurul care a experimentat o anumită situație care ține de iubire sau iubirea de sine este liniștitor, ca un cântec de leagăn pentru bebeluși sau ca o îmbrățișare caldă într-o zi cu adevărat teribilă. 

Poate acest volum te va inspira să te regăsești în evoluția ta, să transformi suma evenimentelor trăite până acum în ceva pozitiv, în ceva folositor pentru propria persoană. Nu ne definesc întâmplările prin care am trecut până acum, ci ce alegem să facem din ele, cum le putem folosi în folosul propriei persoane. Cătălina Stanislav a făcut artă prin poezie însumând lecțiile de viață avute și concluziile trase care au împins-o să-și facă vocea auzită. 

  1. The Rainbow de D.H. Lawrence

Cu siguranță această carte nu este una generică pe tema iubirii de sine, ba chiar inițial este opusul, dar tocmai acesta este farmecul ei. Este vorba despre trei generații de familii, viața lor de cuplu și greutățile prin care au trecut. După cum poate intuiești, este despre a scăpa de blestemul generațional asupra relațiilor și asupra libertății personale. Acest lucru nu se înfăptuiește ușor și necesită o perioadă mare de timp pentru ajustare. 

Fiecare generație este descrisă extensiv și putem urmări evoluția în timp a familiei până ajungem la Ursula, care face la rândul ei greșeli, dar este propria sa persoană în ciuda sacrificiilor pe care uneori este nevoită să le facă. 

Cartea este una emoționantă și merită toată atenția deoarece abordează un subiect foarte sensibil, mai ales la data publicării acesteia, 1915. Această carte poate schimba felul cum te raportezi la tine, la părinții tăi, la bunicii tăi, chiar și la societate, deoarece scoate la lumină faptul că fiecare generație a trecut prin anumite greutăți și a evoluat într-un fel sau altul pentru a-ți oferi și ție șansa să ieși din tipar și să îți găsești locul în lume. 

Aceasta are și o continuare, Women in Love, publicată în 1920, care arată viața Ursulei și a surorii ei, Gudrun, după ce și-au ales drumul pe care vor să îl ia în viață, având o abordare ușor mai destinsă față de intensitatea din The Rainbow. Aceste două titluri se regăsesc și în limba română sub numele de Curcubeul și Femei îndrăgostite

  1. The Authenticity Project de Clare Pooley

Cum ar fi să-ți scrii cele mai adânci sentimente și gânduri despre tine într-un jurnal pe care să-l lași într-o cafenea la îndemâna oricui? Cum te-ai simți să știi că alți oameni au scris lucruri despre ei în jurnalul respectiv și l-au dat mai departe? Ei bine, aceasta este acțiunea din The Authenticity Project. După cum sugerează și titlul, a fost nevoie de o persoană destul de curajoasă să se deschidă și să dea frâu liber sentimentelor sale ca să formeze un efect domino care leagă mai multe persoane diferite care n-ar avea în alt context nicio legătură una cu alta. 

Julian Jessop își lasă jurnalul care conține adevărul pur despre el într-o cafenea unde este găsit de Monica. Ea se lasă inspirată să adauge și povestea sa în jurnal și să îl lase într-o altă locație pentru a putea fi găsit de trecători. Acești oameni sunt conectați prin poveștile lor și prin curajul de a se expune exact așa cum sunt ei necunoscuților.

Această carte este despre curajul de a accepta cine ești, de a te vedea așa cum ești și a trăi autentic, precum și de a inspira pe alții să înceapă să se iubească și să se recunoască pe ei înșiși cu tot cu calități și defecte. Să-ți așezi gândurile pe hârtie este o modalitate eficientă de a-ți pune ideile în ordine, iar dacă mai și inspiri pe altcineva făcând asta, este și mai bine. O lume în care din ce în ce mai multe persoane se autocunosc mai bine este o lume mult mai pozitivă.

  1. No One Is Talking About This de Patricia Lockwood

Orice discuție despre iubirea de sine trebuie să ia în considerare și impactul mediilor sociale deoarece sunt un factor important în această dilemă și sunt nelipsite în ziua de astăzi. A fost îndelung dezbătută problema consumatorilor și cum mediile sociale afectează imaginea lor de sine, dar în această polemică ar trebui să intre și experiența persoanelor publice care activează pe platforme de social media pentru o perspectivă întregită.

Această carte arată viața unei persoane populare pe internet care navighează atât faima, cât și problemele din viața reală. Protagonista este împărțită într-o lume ideală, chiar perfectă, unde este adorată și lumea reală unde totul se dărâmă în jurul ei. A fi prins între două extreme nu este ușor, dar personajul principal învață o lecție dură, învață să fie autentică, să fie ea însăși și să trăiască în lumea reală în loc să stagneze într-o iluzie creată de mediile sociale.

Pentru cinefili sau pentru persoanele care preferă în general filmele, este momentul să trecem la recomandări de acest gen despre iubirea de sine. 

  1. Good Will Hunting (1997)

Acest film este exemplul perfect de potențialul pe care îl poți atinge atât timp cât te cunoști cu adevărat. Protagonistul trece de la slujba care nu îl reprezintă la o chemare mult mai atrăgătoare atunci când un profesor îi descoperă talentul și, cu ajutorul ședințelor cu un terapeut, îl ajută să proceseze traumele din copilărie care îl împiedică să își recunoască propriul potențial și să își trăiască viața așa cum îi este menit. 

Profesorul, terapeutul, prietenii și iubita personajului principal sunt un exemplu de cât de importantă este susținerea persoanelor din jur atunci când vine vorba despre anumite probleme. Desigur, responsabilitatea de a progresa cade pe umărul fiecăruia, dar de multe ori nu strică o mică împingere de la spate pentru curaj și motivație. 

  1.  A Beautiful Mind (2001)

Similar cu filmul descris mai sus, și acesta are un personaj principal care este un geniu în domeniul matematicii, dar care nu are traume peste care trebuie să treacă, ci o problemă de sănătate mintală care îi pune piedici. Cu toate acestea, John Nash nu are de gând să cadă pradă acesteia, ci îi va ține frâu schizofreniei care îl bântuie și își va menține spiritul pozitiv. 

Puteți lua de aici cel mai bun exemplu pentru a fi de neoprit. John Nash nu a băgat în seamă nici boala sa, nici comentariile negative, ci și-a păstrat speranța și determinarea și a câștigat numeroase premii datorită geniului său.

  1. The Secret Life of Walter Mitty (2013)

Protagonistul, Walter Mitty, stagnează la un job unde este criticat, nu are noroc în dragoste și se simte ghinionist și neimportant. Pare că totul în viața sa nu are rost, așa că își petrece mult timp în lumea sa imaginară care este mult mai interesantă decât viața sa. Norocul face ca o oportunitate să apară pentru Walter, care pleacă într-o mare aventură unde își va redescoperi pasiunea pentru a trăi liber, precum și încrederea în sine și pozitivitatea.

O concluzie a filmului este faptul că uneori trebuie să scapi din mediul toxic în care ești pentru a putea vedea și alte oportunități și pentru a continua să te dezvolți ca persoană. Stagnarea și negativitatea sunt cele mai nocive lucruri pentru stima de sine. 

  1. Slumdog Millionaire (2008)

Personajul principal al acestui film este un băiat indian orfan și sărman care este concurent la „Vrei să fii milionar” și posedă o inteligență aparte. Cu cât răspunde corect la întrebări, cu atât este acuzat că trișează și că nu acționează corect. Nimeni nu îl susține și nu are încredere în el, lăsând prejudecățile să le întunece gândirea. Cu toate acestea, tânărul nu ia în seamă comentariile și negativitatea și reușește să fie învingător în ciuda acuzațiilor. 

Acesta este cel mai bun exemplu că părerile altora nu contează și nu ar trebui să te afecteze mai ales atunci când ești sigur pe tine și pe abilitățile tale. Tu te cunoști cel mai bine, nimeni nu poate să te știe mai bine, cu tot cu puncte tari și slabe.

  1. Peaceful Warrior (2006)

Dan, personajul principal, are tot ce și-ar putea dori în viață, dar tot este nefericit. Această tristețe vine dintr-o nemulțumire față de propria persoană, deși pare un individ strălucit. Acesta nu poate să nu se adâncească într-o contemplare profundă asupra eului său, fapt ce îi generează o mâhnire acută. 

Salvarea sa a constat în întâlnirea cu un om bătrân și înțelept care i-a deschis ochii asupra nenumăratelor posibilități care se află în jurul lui. Cu o nouă perspectivă asupra vieții și o speranță a unei trăiri mai autentice, Dan intră într-un proces de autodescoperire care îl ajută să își formeze singur calea în viață.

Așadar, acestea au fost cinci cărți și cinci filme care încurajează ideea de iubire de sine și autocunoaștere, două concepte care merg mână în mână și fac parte dintr-un stil de viață sănătos pe plan psihic. În luna iubirii să nu uităm să ne apreciem și pe noi înșine pentru toate momentele prin care am trecut, atât bune cât și rele, pentru faptul că am mers mereu înainte și am încurajat progresul nostru ca persoane. Nu uitați să fiți mândri de voi și să nu vă puneți singuri piedici. 

Articol redactat de Andreea Panaite

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *