Sfertul romantic

Unde să te scoți la date în luna iubirii? Expozițiile de artă ale studenților din UAD

Ca în fiecare an, luna februarie e împodobită cu inimi și predominată de roz, roșu și discursuri pe care le auzi în jurul tău: „Și așa nu am pe cine scoate la date”. În perioada aceasta a anului e mereu vâlvă în jurul iubirii romantice și a persoanei pe care o avem (sau nu) lângă noi. Tindem să uităm că persoana pe care o s-o avem mereu lângă noi suntem chiar noi înșine. Așa că de ce să aștepți persoana potrivită să te scoată în oraș, când te ai pe tine pentru asta și îți cunoști pasiunile mai bine ca oricine altcineva?

Dacă te-ai încălțat și stai cu mâna pe clanță în contemplarea gândului „Încotro?”, te ajutăm noi. Iubirea vine în multe forme, iar iubirea față de artă e și ea o ramură a sa. În perioada 5-26 februarie studenții Universității de Artă și Design își vor împărtăși cu tine lucrările de semestru în cadrul unor expoziții de artă.

Cu toate că expoziția este deschisă pentru a fi vizitată din 5 februarie, fiecare secție a expoziției va fi însoțită de un tur ghidat oferit de către studenții departamentului Istoria și Teoria Artei, astfel fiecare departament fiind inclus în organizarea și desfășurarea expoziției. În cadrul expozițiilor o să poți vedea lucrări realizate fie din domeniul graficii, picturii, sculpturii, fotografiei și videografiei, al conservării și restaurării sau al artelor plastice și decorative, cât și lucrări din sfera design-ului, al modei și design-ului vestimentar, al artelor textile și chiar al ceramicii și sticlei.

Sfertul Academic a vorbit puțin despre aceste expoziții cu Anamaria și Casper, coordonatorii acestora, iar aceștia ne-au oferit un mic insight cu privire la ele.

Ce o să poți vedea în cadrul expozițiilor?

Lucrări diverse de la studenți și mai diverși. Temele tratate diferă în funcție de anul de studiu al studenților care le-a realizat. Din partea studenților din anul întâi de la pictură o să poți vedea studii de figură umană, natură statică sau picturi create în baza unui model și realizate în ulei, urmând ca libertatea de exprimare artistică să fie un pic mai mare în rândul studenților din anii doi, trei și master. Fiecare lucrare abordează concepte și detalii proprii, realizate în bazele lucrurilor învățate pe parcursul semestrului și al feedback-ul profesorilor.

Pe lângă clasicele picturi, expoziția mai găzduiește în cadrul său și lucrări de pictură murală, realizate pe casete de lemn cu tinci, în straturi, și artă de tip graffiti.

Studenții de la foto-video o să aibă în cadrul expoziției diferite fotografii făcute în stil modern, fiind explorată întreaga zonă a fotografiei, de la portrete la peisaje, temele abordate stând totuși în decizia fiecărui student. Pe partea de videografie, ei vor expune chiar și scurtmetraje și filme create de ei pe parcursul semestrului, iar acestea vor rula constant în timpul tururilor. Un accent mare va fi pus pe filmele experimentale realizate de studenții din ani mai mari, iar tu o să le poți urmări în cadrul expoziției.

Cum funcționează tururile ghidate?

Ele o să aibă loc de luni până vineri, în funcție de programul afișat deja de către Asociația Studenților din UAD pe platformele lor sociale. Așa cum am menționat mai sus, vei fi ghidat prin expoziții de către studenții departamentului Istoria și Teoria Artei, ei ajutându-te să înțelegi puțin mai bine elementele ce stau la baza creațiilor pe care le admiri. O să afli despre tehnicile folosite, despre temele și subiectele abordate de către tinerii artiști, despre stilul lor, fie acela clasic, realist sau abstract. În cazul lucrărilor inspirate de stilul unor artiști renumiți, aceștia o să împărtășească cu tine sursele de inspirație, asigurându-se că pleci de la expoziție cu un bagaj cultural mai îmbogățit. 

Te-ai hotărât că vrei să vizitezi și tu expozițiile?

Îți lăsăm aici și orarul de desfășurare al tururilor ghidate:

  • Grafică: 20 februarie, între orele 16:00-18:00, în Piața Unirii nr. 32, etajul 1 și 2
  • Pictură: 22 februarie, între orele 16:00-17:00, în Parcul Central
  • Sculptură: 24 februarie, între orele 14:00-16:00, pe Str. Aurel Vlaicu nr. 17-19
  • Foto-video: 24 februarie, între orele 14:00-16:00, pe Str. Observator nr. 5
  • Conservare și Restaurare: 23 februarie, între orele 16:00-18:30, pe Str. A. Vaida Voievod nr. 6
  • Pedagogia artelor plastice și decorative: 23 februarie, 16:00-18:30, pe Bd. 21 decembrie 1989 nr. 90
  • Design: 20 februarie, între orele 16:00-18:00, pe Str. Roosevelt nr. 8
  • Modă și Design Vestimentar: 24 februarie, între orele 14:00-16:00, pe Str. Aurel Vlaicu nr. 17-18
  • Arte textile și Design textil: 24 februarie, între orele 14:00-16:00, pe Str. Aurel Vlaicu nr. 17-19
  • Ceramică-Sticlă: 24 februarie, între orele 14:00-16:00, pe Str. Aurel Vlaicu nr. 17-19

Articol redactat de Andreea Ilca

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *