New year, new me
New year, new president
New year, new mayor
New year new euro- …Ai prins ideea.
Pentru România, anul 2024 reprezintă un an plin de alegeri. La nivel global, 2024 este cel mai plin an electoral din istorie, cu alegeri în cel puțin 64 de țări, reprezentând aproximativ 49% din populația lumii, așa că it’s a big deal!
Votul și participarea la vot pot schimba radical traiectoria pe care o țară o va lua în următorii ani. Spre exemplu, Taiwan în momentul de față se află într-o situație foarte tensionată cu vecinii Chinezi. În timpul războiului civil din anul 1949, guvernul Republicii Chineze s-a relocat în Taiwan, în timp ce China a început să fie condusă de Partidul Comunist. Până în ziua de astăzi, China promite re-anexarea insulei și există constant survolări de avioane chineze peste teritoriul Taiwanez (o perspectivă mai detaliată), făcând astfel un exemplu perfect: alegerea viitorului președinte va avea un impact direct asupra siguranței țării și abordării pe care China o va avea după alegeri, astfel este esențial să ne informăm foarte atent la persoanele pe care urmează să ne punem ștampila de vot.
Votăm, votăm…dar ce votăm?
România va avea patru runde de vot în 2024, prima rundă fiind constituită din alegerile europarlamentare, prin care ne trimitem aleșii să ne reprezinte la nivel european în cadrul Parlamentului European. Aici, parlamentarii se ocupă de adoptarea legislației UE, a deciziilor cu privire la acordurile internaționale, iar parlamentarii aleși sunt vocea noastră și le putem cere să acționeze cu privire la anumite chestiuni, adresându-le o petiție. Aceste alegeri vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024 în statele din Uniunea Europeană, însă în România se vor desfășura pe 9 iunie.
Următoarele alegeri ar urma să fie cele locale, în 29 septembrie, care vizează votarea primarilor, care pentru următorii ani vor fi direct responsabili de modul în care orașul vostru se va dezvolta.
Alegerile parlamentare și prezidențiale ar putea fi comasate în noiembrie, însă ideea este încă în dezbatere la nivelul oficialilor României. Al II-lea tur de alegeri prezidențiale ar urma în data de 8 decembrie. Probabil cele mai importante alegeri, acestea vor reprezenta direcția pe care România o va lua din toate punctele de vedere pentru următorii ani (toate deciziile referitoare la bugetele acordate pentru fiecare sector de activitate, nivelul de corupție în instituțiile publice, nivelul și costul traiului, cât și siguranța țării prin modul în care aceștia vor acționa pe plan internațional). Pentru aceste alegeri este nevoie de atenție extinsă în rândul votanților, este nevoie maximă să analizăm discursurile candidaților și să învățăm să trecem peste discursurile populiste, astfel încât să alegem, în contextul actual, răul cel mai mic.
Am vorbit cu Onur, student în anul III la Științe Politice, legat de importanța votului în rândul tinerilor, acesta transmițându-ne următoarele:
Pentru tineri alegerile din 2024 sunt o oportunitate să își facă vocea auzită și să contribuie la construirea viitorului lor. Implicați-vă, informați-vă și votați cu grijă pentru lideri și politici care să reflecte valorile și aspirațiile voastre. Viitorul este în mâinile voastre!
În final, un citat din musical-ul Hamilton: “Do not throw away your shot. Vote.”
Erată: în varianta inițială a articolului au fost semnalate câteva probleme pentru care am făcut următoarele modificări:
- în paragraful al doilea, cel cu „votul și participarea la vot”, am modificat începutul frazei legate de războiul civil din China: „În timpul războiului civil din anul 1949, guvernul Republicii Chineze s-a relocat în Taiwan.”
- în cel de-al treilea paragraf al articolului, am modicat fraza referitoare la data alegerilor parlamentare: „Aceste alegeri vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024 în statele din Uniunea Europeană, însă în România ar putea avea loc pe 9 iunie.”
- în paragraful legat de alegerile parlamentare și prezidențiale, am schimbat începutul acestuia: „Alegerile parlamentare și prezidențiale ar putea fi comasate pe 25 noiembrie, însă ideea este încă în dezbatere la nivelul oficialilor României.”
Articol redactat de Rareș Mesaroș