Indiferent dacă ești în primul an sau ultimul la facultate, știi că te așteaptă un lucru în semestrul al doilea: stagiu de practică sau un internship. Dar totuși cum faci să îți găsești ceva care să îți placă și cum scrii în CV că ai făcut un proiect de 10 pagini într-o noapte?
Să îți găsești un prim job nu e ușor, poate nu ai experiență, nu cunoști companiile și nici ce și-ar dori de la tine. Nu ești sigur cum să îți pui în evidență abilitățile și probabil nu știi ce înseamnă toate denumirile de job-uri de care te lovești. Din fericire, pe net există multe resurse care să te ajute în decursul tău profesional, de la videoclipuri de tips and tricks legate de interviul pentru job la platforme care îți pot îmbunătății CV-ul.
Înainte să îți trimiți CV-ul la anunțuri sketchy sau la job-uri care nici măcar nu sunt pe domeniul tău, folosește-te de resursele pe care le ai la dispoziție ca să îți găsești internshipul care are acel Je ne sais quoi.
Cel mai bine ar fi să începi cu o evaluare a abilităților, intereselor și obiectivelor tale de carieră și dacă nu ești sigur cum să faci asta, poți apela la cei de la Centrul de Carieră, Orientare Profesională și Alumni Babeș-Bolyai. Aici ai posibilitatea să vorbești cu un consultat în carieră sau să îți încarci CV-ul și să primești feedback , iar dacă ești anul I, poți apela la programul de mentorat Student to Student și să faci parte dintr-o comunitate studențească. Cei de la CCOPA au articole și proiecte gândite special pentru studenți cu scopul de a fi un ajutor în integrarea pe piața muncii a tinerilor.
Ejobs, Bestjob, Hippo…care ar fi cea mai bună platformă prin intermediul căreia să aplici la un job? Nu există un răspuns corect aici, poți merge spre orice platformă preferi, dar poți încerca și ceva mai diferit. Fă-ți un cont de Linkedin și începe să îți construiești o rețea profesională. Cei mai mulți angajatori își afișează oportunitățile de carieră acolo și ai șansa să vorbești direct cu membrii HR care se ocupă de procesul de recrutare. Poți să le trimiți un mesaj și să le spui că ești interesat de compania lor și ai vrea să știi mai multe despre oportunitățile lor și despre pozițiile care sunt deschise momentan. Angajatorii apreciază entuziasmul și interesul spre compania lor. Poți, de asemenea, să vizitezi site-urile companiilor de care ești interesat și să vezi ce oportunități de carieră oferă.
Cum pot să îmi dau seama dacă compania la care vreau sa îmi fac stagiul de practică este legit ? Cel mai bine ar fi să vorbești cu foști angajați ai acestor companii sau cu prietenii tăi care au lucrat acolo, dacă nu ai posibilitatea să faci asta, poți să găsești pe platforma undemuncim.ro informații despre cum este atmosfera de la locul de muncă, salariul, beneficiile, posibilitatea de a fi promovat. De asemenea, poți afla de la foștii angajați cum decurge interviul.
O altă variantă e să participi la târguri de carieră, proiecte și programe care te vor ajuta să îți dezvolți abilitățile căutate de angajatori.
Cei de la OSUBB au proiectul FutureUP, unde ai ocazia să dobândești experiență și să îți dezvolți abilitățile personale și profesionale într-un mediu de lucru real. Prin acest proiect, vei vedea dacă domeniul pe care ți l-ai ales ți se potrivește, iar la final poți obține un internship la compania cu care ai lucrat pe durata workshopurilor.
Heading for the Future este un proiect organizat de AIESEC și este destinat tinerilor. Acesta îți oferă oportunitatea de a participa la diferite workshopuri și de a-ți proba cariera dorită. Astfel, îți vei dezvolta capacitățile de leadership, public speaking și muncă în echipă.
În final, dacă urmează să ai prima experiență pe piața muncii, încearcă să înveți cât mai multe de la persoanele care îți vor fi mentori și fii deschis la a învăța lucruri noi, angajatorii apreciază asta.
Ai la dispoziție multe resurse care să te ajute în parcursul tău profesional, cel mai important este să încerci și să te folosești de oportunitățile care îți ies în cale.
Și dacă încă nu ai reușit să găsești ceva ce ți-ar plăcea sau nu te atrage nimic, amintește-ți mereu că e ok și că până la urmă doar un job. Nu te forța să te identifici cu job-ul pe care îl ai, poți mereu să încerci ceva nou și până la urmă, life is more than just going to work.
Surse:
- https://ccopa.centre.ubbcluj.ro/
- https://www.wall-street.ro/articol/Careers/279053/internship-stagiu-de-practica-sau-trainee-cum-te-va-ajuta-fiecare-in-cariera.html
- https://www.bestjobs.eu/casual/2021/08/10/totul-despre-internship-ce-este-legislatie-de-ce-si-cum-sa-l-alegi/
- https://cluj.com/articole/heading-for-the-future-aiesec/
- https://cluju.ro/au-inceput-inscrierile-la-future-up-proiectul-care-lanseaza-cariera-tinerilor-din-cluj-napoca/
- https://www.undelucram.ro/
Articol redactat de Petronela Bucea