Poate că e prima. Poate că e a cincea. Două lucruri sunt sigure: e stresantă și nu e ultima (mai mult noroc la vară). Sesiunea e o provocare pentru toți studenții, fie ei bobocei sau veterani din prelungiri, iar eu v-am pregătit o listă plină cu sfaturi (și presărată cu paranteze) care ar trebui să vă ajute să nu vă simțiți ca în purgatoriu în următoarele trei săptămâni:
- Nu te panica! Nu ești singurul/x care a rămas în urmă cu materia, marea majoritate a studenților se află în aceeași situație (dacă nu chiar toți).
- Împacă-te cu ideea că va trebui să înveți într-un ritm alert și că vei avea mai puțin timp liber în perioada aceasta.
- Fă-ți un plan de studiu și ține cont de faptul că va trebui să-l mai modifici din când în când (al meu e mereu prea ambițios la început).
- Unde înveți?
- În sala de lectură sau la bibliotecă. DEPARTE de telefon (da, ai citit bine) și de oameni care nu învață în acel moment (adică nu în camera de cămin). E extrem de important să îți păstrezi concentrarea și să nu te uiți în gol sferturi (haha!) de oră de-a rândul.
- Ce înveți?
- Dacă nu știi de unde să începi și te simți pierdut/x, atunci îți recomand cu căldură să citești suportul de curs. De asemenea, propune-i reprezentantului de an să întrebe profesorii ce părți din materie intră la examen și să-i roage să vă ofere câte un model de examen. Dacă reprezentantul de an refuză, fă-o chiar tu. Pe lângă asta, îi poți întreba pe studenții din ani mai mari ce așteptări au profesorii și ce e important să înveți pentru fiecare examen în parte.
- Study groups. Sunt inimaginabil de utile. Vorbește cu colegii și DUPĂ ce a învățat fiecare câte ceva, întâlniți-vă în sala de lectură a căminului / la cineva acasă / la bibliotecă pentru a consolida sau pentru a parcurge părțile dificile ale materiei.
- Pune-le întrebări profesorilor și colegilor dacă nu înțelegi ceva. Multe întrebări.
- Recapitulează după ce ai parcurs materia. De preferat împreună cu colegii sau rezolvând exerciții, dar poți folosi și flashcard-uri sau alte metode.
- Începe cu materiile care au cele mai apropiate examene. Chiar dacă un examen e greu, nu are rost să te pregătești de la început pentru el dacă îl vei da la finalul sesiunii.
- Învață așa cum știi tu. Dacă un coleg cu zece pe linie învață într-un anumit mod, nu înseamnă că acel stil de a învăța ți se potrivește și ție. Până la urmă ai ajuns la facultate, sigur și metoda ta funcționează.
- Nu uita să iei pauze, să te odihnești, să mai ieși cu prietenii, să faci mișcare zilnic (chiar și o plimbare ajută), să dormi (supradoza de cafea și energizante nu-i distractivă și tot ce face e să te transforme într-un zombi) și să te hrănești bine. Randamentul îți va ajunge-n groapa Marianelor dacă ești epuizat/x psihic, iar noi nu vrem asta. Trebuie să lucrăm eficient!
- Timere la social media (uf, cam extrem). Intri în setările telefonului -> digital wellbeing -> pui timere la aplicațiile care îți ocupă cel mai mult timp. Poți începe cu timere mai indulgente și apoi să le reduci la valori stricte (5-20 de minute per aplicație).
- Ascultă muzică. Nu neapărat muzica preferată, ai nevoie de ceva care să te ajute să te concentrezi, nu să te facă să cânți ca în duș. Experimentează cu diferite genuri. Pe mine mă ajută muzica clasică, iar colegii mei preferă lo-fi sau chiar sunetul ploii. Desigur, e posibil să lucrezi mai bine fără muzică.
- Cunoaște-ți drepturile:
- dreptul de a-ți vedea / contesta lucrarea
- dreptul la un suport de curs de minimum cinci pagini
- dreptul de a avea două date de examen și de a te prezenta la una dintre ele
- dreptul de a beneficia de o sesiune de restanțe / măriri
- dreptul de a beneficia de o evaluare corectă și obiectivă
- E ok și dacă ajungi în restanțe sau dacă repeți materii. E complet normal, iar data viitoare vei fi mult mai pregătit/x.
- Distrează-te, învățatul e o aventură! Îți amintești cât de înfometat/x de cunoaștere erai la grădiniță?
- Și un ultim sfat pentru sesiunea viitoare: învățatul din timpul semestrului ajută (nu-i neapărat nevoie să te pregătești la toate materiile, dar dacă vei avea de învățat la vreo două-trei materii mai puțin în sesiune, atunci îți va fi mult mai ușor).
Sper c-am reușit să-ți fac cruciada împotriva restanțelor mai tolerabilă, mult succes!
Articol redactat de Rareș Șuchea