Cu sosirea fiecărui an nou, mulți dintre noi simțim un val de optimism și dorința de a face schimbări semnificative în viețile noastre. Este momentul acela al anului când ne propunem să fim o versiune îmbunătățită a noastră, să atingem obiective ambițioase și să ne reinventăm. Cu toate acestea, sub deviza „New Year, New Me”, se ascunde adesea o serie de așteptări nerealiste. Când creăm o listă cu lucrurile pe care vrem să le facem în următorul an, realizăm că jumătate dintre ele au fost scrise și pe lista de anul anterior. Acest lucru ne pune pe gânduri și ne face să ne întrebăm: cât de plauzibile erau aceste obiective de la bun început?
Mulți dintre noi își stabilesc obiective ambițioase de Anul Nou, dar pe câte dintre ele reușim să le ducem la bun sfârșit? Când vine vorba de studenți, presiunea de a excela academic, de a avea o viață socială dezvoltată și de a ne construi un viitor strălucit poate duce la stabilirea unor obiective utopice. Vezi persoane în jurul tău care deși au aceeași vârstă ca tine, se află în etape diferite ale vieții, lucru ce te face și mai confuz decât erai. Timpul trece repede și ai impresia că deja ești în urmă cu toate, ești într-o fugă continuă să-ți îndeplinești visurile, să experimentezi lucruri noi, să guști din tot ce-ți poate oferi viața, și toate astea într-un timp record, desigur.
Poate totuși ai reflectat la anul ce a trecut și ți-ai promis că vei lua lucrurile treptat de data asta. Ei bine, vei realiza rapid că presiunea socială joacă un rol semnificativ în modelarea așteptărilor tale pentru noul an. Da, poate story-urile de pe Instagram din 2023 ale prietenilor tăi au fost mai interesante decât ale tale, poate nici anul acesta nu ai dezvoltat relațiile sociale pe care ți le doreai și poate viața ta nu e așa de pusă la punct cum credeai că va fi până la această vârstă, atunci când aveai zece ani. Într-o eră dominată de rețelele sociale, vedem adesea realizările aparente ale oamenilor și suntem tentați să ne comparăm cu aceste standarde nerealiste. Este important să-ți amintești că fiecare persoană are propriul său ritm, că nu pornim cu toții din același loc și că succesul nu poate fi măsurat în funcție de postările din online, mai ales că de cele mai multe ori, acestea nu reflectă realitatea.
Și totuși, dacă deja te-ai uitat la recap-urile tuturor din 2023 și te simți inspirat să-ți creezi această listă de obiective, uite ce să faci ca aceasta să nu devină sursa tuturor frustrărilor tale:
- Încetează să mai crezi că în dimineața de 1 ianuarie vei fi o nouă persoană doar pentru că Pământul a efectuat o altă mișcarea completă în jurul Soarelui. Da, poate că noile începuturi ne motivează în general, însă este un drum lung de parcurs în evoluția ta și ai nevoie de un plan.
- Setează-ți obiective realiste și realizabile în funcție de abilitățile pe care le ai și pe care le-ai putea deprinde.
- Ține cont de viziunea și valorile tale atunci când îți faci planuri. De multe ori tindem să ne lăsăm influențați de oamenii din jur când vine vorba de alegeri. Ei bine, nu întotdeauna vei primi sprijin în îndeplinirea dorințelor tale, de aceea este important să fii pregătit să fii pe cont propriu.
- Folosește-te de planningul inteligent pentru a le pune în aplicare. Împărțirea obiectivelor în pași mai mici și realizabili poate face sarcinile aparent imposibile să devină mai accesibile.
- Bucură-te de călătorie. Distrează-te în timp ce lucrezi la planurile tale. Acordă-ți timp și ai răbdare cu tine. Asigură-te că ai un an frumos indiferent de rezultate. Viața nu este numărată în realizări, ci în momente.
În concluzie, „New Year, New Me” poate fi o deviză ce inspiră, dar trebuie abordată cu atenție și înțelegere. Stabilirea de obiective realiste, adoptarea unui planning inteligent și gestionarea presiunii sociale pot transforma această deviză într-un ghid util pentru creșterea personală și academică.
Ar trebui să ne amintim că fiecare an nou reprezintă o oportunitate de învățare și dezvoltare continuă, nu doar un moment de presiune și schimbare drastică. Important este să reținem că nu totul poate fi realizat peste noapte, că succesul vine adesea în urma eforturilor constante și să observăm că de foarte multe ori, deși suntem în mijlocul a ceea ce ne-am dorit mereu, uităm să ne bucurăm, pentru că suntem prea ocupați să plănuim următorul pas.
Articol redactat de Iuliana Grumeza