Există o narativă clasică în rândul studenților și tinerilor care de abia au terminat facultatea și își caută un job în domeniul specializat: din confortul amfiteatrului din facultate, te lovești de realitate și ajungi direct în inconfortabilul procesului de căutare al unui loc care să te angajeze. Probabil ai ajuns și tu să îți pui întrebări despre procesul de angajare, cum funcționează și care sunt așteptările de la tine într-un mediu profesional.
Indiferent dacă ești student în primul an de facultate și vrei să te pregătești din timp pentru câmpul muncii sau dacă de abia ai terminat facultatea și nu înțelegi exact cum să procedezi sau care sunt standardele actuale, Sfertul Academic vine cu un articol ce ți-ar putea fi de folos. Am vorbit cu doi angajatori din domeniul IT, care din motive de confidențialitate au ales să nu își dezvăluie numele publicului, iar răspunsurile pe care aceștia ni le-au dat sunt aplicabile oricărui domeniu.
Tehnic vorbind, ce presupune interviul de angajare din punct de vedere al recrutării și selecției?
„În principiu, dar poate să difere în funcție de angajator, procesul clasic presupune 3 etape:
Prima discuție este cea cu HR-ul, în care vezi fitul cultural al persoanei respective, skillurile, și așa mai departe. În urma discuției respective, dacă feedbackul este unul pozitiv, urmează o discuție tehnică, în cazul industriei IT. Dacă există un fit și din perspectivă tehnică, se trece la ultima etapă, o discuție finală cu posibilul angajat, care este de asemenea o discuție eliminatorie.”
Care sunt principalele aspecte de care țineți cont, ca angajator, atunci când luați un interviu?
„Din perspectiva mea, ca HR, urmăream următoarele aspecte: fitul cultural din punct de vedere al valorilor companiei, elementele de soft skills (ex.: comunicarea), iar ultimul aspect de care mai țineam cont era compatibilitatea intervievatului cu cerințele companiei, deci existau anumite întrebări clasice, informaționale, pe care eu puteam să le aplic.”
„Pe partea tehnică, contează nivelul pentru care recrutăm. În IT, există cele trei niveluri de junior, mid și senior, iar în funcție de fiecare nivel, cerințele diferă. Când vine vorba de procesul de recrutare al internilor, cel mai mult căutăm lucrurile făcute în facultate pe care le-au înțeles. Este foarte important să vedem cât de bine au înțeles tehnologiile și conceptele cu care lucrau.”
Care sunt calitățile cele mai căutate la un viitor angajat și care sunt lucrurile care fac o persoană să fie remarcată?
„Am să ți le zic pe primele ce mi-au venit în minte când am auzit întrebarea: skillurile de comunicare și colaborare într-o echipă, deschidere și adaptabilitate, deoarece singura constantă e schimbarea. Dincolo de echipă, sunt importanți și clienții, de aceea e foarte important să fii adaptabil, pentru că, lucrând, te lovești de tot felul de tipologii de oameni, de backgrounduri culturale diferite, care îți impun această calitate.”
„Din punct de vedere tehnic, adaptabilitatea la proiecte diferite și contexte este foarte importantă, deoarece nu toate proiectele și echipele vor fi la fel, fiecare firmă lucrează diferit. E important, ca angajatori, să vedem un potențial sănătos de învățare în candidați. Prin potențial sănătos de învățare mă refer la patternurile pozitive de învățare, deoarece există și unele care pot fi nocive, precum dorința puternică de aprofundare alimentată de perfecționism, care te face să te pierzi în detalii și să complici taskurile simple. Pe lângă patternurile de învățare, ne uităm și la atitudinea abordată. Există foarte multe persoane cărora le lipsește răbdarea, care vor să învețe totul deodată. Acesta este un profil pe care îl evităm destul de tare.”
Cât de des sunt angajați tinerii și studenții fără experiență profesională și ce vă determină să le oferiți jobul?
„Când vine vorba de cât de frecvent sunt angajați, de cele mai multe ori sunt angajați prin programul de internship care are loc o dată pe an, la final de an universitar, vara. În această perioadă sunt angajați un număr considerabil de studenți, în funcție de fiecare firmă și mărimea acesteia. Criteriile de selecție se bazează pe un test online pentru a verifica bagajul de cunoștințe al recruților în domeniu. Mai bine de 90% dintre interni ajung să rămână în companie. În pasul preliminar, CV-ul este foarte important, orice proiect sau element diferențiator te poate scoate în evidență.”
Ce poți face ca student fără experiență să-ți sporești șansele de a fi angajat?
„Participarea la târguri de carieră. Cu cât ești mai prezent, cu atât ești mai implicat, mai informat, și îți poți face un network mai mare. Prin participarea la concursuri, voluntariatul în echipe de robotică și voluntariate în domeniul pe care vrei să-l urmezi, lucruri extra făcute pe lângă facultate. Vrem să vedem interesul și să recunoaștem pasiunea pentru domeniu, prin cărți citite pe temă din pură curiozitate, activități desfășurate. Acestea sunt aspecte care ies în evidență în timpul interviului și te diferențiază. În schimb, ce ajută în CV, este participarea la evenimente, sau secțiunea de “Interested in” ca să îți cunoaștem interesele.”
Care sunt cele mai comune greșeli pe care tinerii le fac în timpul interviului de angajare?
„Încearcă să aplice tehnica din facultate: dacă nu știu ceva, spun orice, deoarece consideră că este mai bine decât să tacă. Este cea mai întâlnită problemă, când punem o întrebare exactă, iar în locul unui răspuns concret, ni se răspunde cu ceva care nu este legat de subiect, dar pare să aibă legătură cu ce întrebăm. Studenții trebuie să fie conștienți că vorbesc cu niște oameni cu ani de experiență în domeniu. Apreciem mult mai mult când sunt onești și își recunosc limitele, ne arată un self evaluation skill bun. Pe lângă simțul de asumare, apreciem proactivitatea: dacă nu știu, întreabă, își arată interesul față de subiect și față de învățare. În interviu, noi încercăm să aflăm ce știu candidații, nu mergem pe un pattern de ce ar trebui să știe.”
Ce părere aveți despre ghidurile pentru interviul de angajare care circulă pe internet? Ajută într-adevăr un tânăr pentru interviul de angajare?
„Când este vorba de lucruri precum informarea despre angajator și să vii cu temele făcute de acasă, da, este foarte useful să te duci pregătit, deoarece demonstrează interesul față de angajator. Din punctul meu de vedere, unele se pliază, iar altele nu.”
Cât de mult afectează șansele de angajare felul în care se prezintă un tânăr, de la atitudine la înfățișare, indiferent de background-ul profesional?
„Atât timp cât nu este vorba despre niște extreme deranjante, nu influențează prea mult. Nu există prejudecăți față de lookul personal, cum ar fi culori diferite de păr, tatuaje sau piercinguri, sunt lucruri care țin de personalitatea fiecăruia. Dacă reprezintă naturalețea și identitatea unei persoane, poate fi chiar un bonus.”
În final, o întrebare ce ține mai mult de curiozitate, care a fost cel mai neobișnuit interviu pe care l-ați facilitat până acum, dacă a existat vreunul?
„Situațiile de genul sunt destul de dese. La un moment dat, am avut un candidat care pur și simplu vorbind, făcea stand-up. Prin felul lui de a fi și felul de a povesti, era ca un stand-up comedian. Mărturisesc, în acel moment m-a bufnit râsul în mijlocul interviului, dar cu lacrimi. Nu mă puteam opri din râs. Mi-am cerut scuze în final, am avut noroc că intervievatul era o persoană deschisă și a râs împreună cu mine de situația respectivă.”
„În perioada pandemiei luam interviurile online și am avut un candidat care era în vizită la părinții săi. În timpul interviului, am auzit din bucătărie cum este întrebat ce ar vrea să mănânce, iar din reflex, intervievatul i-a răspuns, chiar în mijlocul interviului. Lucrând cu toții de acasă, este normal să mai apară situații de acest fel, dar felul în care pur și simplu a răspuns din reflex în timpul interviului a fost destul de amuzant din poziția de angajator.”
Mai există ceva ce ați vrea să transmiteți cititorilor?
„Să nu vă fie frică de interviurile de angajare. Ca voi, suntem și noi oameni, iar dacă uneori angajatorii par grăbiți, cel mai probabil sunt doar în niște contexte mai complexe ce țin de viața personală a fiecăruia dintre noi. Cu toate astea, nu vă fie frică și încercați să dați cât mai mult. Cu cât practicați mai mult acest lucru, cu atât mai confortabili veți fi în timpul interviurilor. Exact ca la examene, regula unu este să te prezinți.”
Articol redactat de Andreea Ilca