De multe ori, în studenție, suntem puși în situația de a ne descurca singuri în situații mai dificile sau mai delicate. Câteodată, cei din jurul nostru nu ne pot ajuta așa cum am vrea. Prietenii din liceu sunt departe de tine, orașul în care trăiești ți-e străin, iar viața de adult pare că nu te lasă să-ți trăiești studenția așa cum ai vrea. Milioane de îngrijorări îți trec prin cap când ești la început de drum, dar nu numai, iar de aceea, Sfertul Academic a decis să-ți vină în ajutor cu câteva recomandări care să te ghideze spre un self love pe care îl meriți pentru a face față oricărei greutăți.
Caution: heartwarming content!
1. Menține-ți programul de somn
Ca studenți, avem de multe ori tendința de a lucra mult și pentru asta trecem peste orele de somn cu care eram obișnuiți. National Sleep Foundation recomandă un somn de 7-9 ore pe noapte la adulții tineri.
La fel de important este să-ți păstrezi și orele de trezire, așa încât să-ți formezi un ritm care îți permite să fii productiv pe tot parcursul zilei.
Cu toții am auzit că lipsa somnului are repercusiuni asupra stării de sănătate și de spirit, așa că ne putem salva prin lucruri mici, cum ar fi să respectăm programul de odihnă.
2. Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese
Pauzele sunt importante în rutina de zi cu zi, mai ales când ai foarte mult de lucru. Nu aștepta weekendul pentru a te relaxa. Chiar dacă ai considera că pauzele îți întrerup workflow-ul, ele sunt necesare. Să ajungi în burnout nu-i chiar cel mai cool lucru și știm că pauzele care trebuie luate atunci ne vor face să sacrificăm restul activităților. Deci ar fi mai util să luăm lucrurile din timp, așa încât să putem face o mare parte din ce ne dorim. Pauzele între facultate și activitățile extracurriculare sau între sesiunile de lucru te pot ajuta să-ți refaci energia.
3. Scoate-ți sufletul în natură
În fiecare zi, suntem concentrați să ajungem la facultate, la job, la activitățile de voluntariat și mereu fugim dintr-o parte în alta.
Gândește-te când a fost ultima dată când ai pornit într-o plimbare fără să ai o destinație precisă și cât de frumos e să te plimbi cu playlist-ul preferat sau cu prietenii. Să te prefaci că ești turist în propriul oraș e chiar interesant. De fiecare dată vei vedea ceva diferit, perspective, oameni și locuri noi.
4. Fă lucruri drăguțe cu tine
Nu aștepta să vină ocazii speciale ca să faci un self treatment. Cumpără-ți lucruri drăguțe și semnificative care te pot ajuta să ai o stare mai bună. Mergi la concertul trupei tale preferate, cumpără-ți un obiect pe care îl voiai de mult timp sau orice alt lucru semnificativ care te poate ajuta.
Cum te simți este mai important decât orice altceva. Niște bonding cu tine este de foarte mare ajutor!
5. Comunică-ți nevoile!
Fii atent/ă/x la limitele pe care le setezi și atunci când îți sunt încălcate, reamintește-le oamenilor din jurul tău ce nevoi ai. Normalizează asta în interacțiunile viitoare. Să-ți prioritizezi nevoile nu e egoism, nici ceva obscur, ci un pas foarte important pe care trebuie să-l faci pentru tine.
Don’t settle for less!
6. Descarcă-te dacă simți nevoia
O strategie foarte bună prin care ai putea să faci asta este să-ți notezi gândurile pe o foaie. Așa vei simți că ai exteriorizat tot ce ai vrut să spui.
Dacă preferi să discuți cu cineva despre ce simți, asigură-te mai întâi că persoana respectivă are resursele necesare de a te asculta și că îți poate valida emoțiile.
7. Încearcă lucruri noi
Testează ce ar putea funcționa pentru tine în materie de self care și ce nu merge. Fie că încerci să faci o activitate nouă, fie că faci un random trip singur/ă/x sau cu prietenii, e important să te autocunoști și să descoperi cu ce te poți ajuta. Vezi ce ți se potrivește cel mai bine și încearcă să implementezi noile experiențe în propriul inventar de self care.
8. Last but not least: give yourself a hug!
Un pas foarte important e să te accepți așa cum ești și să descoperi constant lucruri noi despre tine, pe care să le integrezi în esența ta. Ai grijă de tine la fel cum ai pentru cei apropiați. Pentru că și tu contezi enorm, păstrează-ți din resurse și folosește-le pentru tine atunci când ai nevoie.
Amintește-ți că și umărul tău îți poate fi un bun sprijin!
Be gentle with yourself too! Self care-ul va fi mereu unul dintre instrumentele care te vor ajuta să navighezi prin perioadele mai grele. Studenția e plină de suișuri și coborâșuri, dar merită să fie valorificată din toate punctele de vedere. Dă-ți voie să experimentezi lucruri noi și nu uita să iei deciziile pe care le consideri cele mai potrivite pentru tine!
Articol redactat de Georgiana Negoiaș