”Trebuie să muncești dacă îți dorești să ajungi în vârf.” Sigur, mulți dintre noi pornim de la această frază fără să ne gândim la cost. Toxic productivity, precum și hustle culture sunt două dintre efecte.
Una dintre cauzele acestor probleme este faptul că am început să ne maturizăm prea devreme, fără să știm că acest lucru va avea efecte negative asupra psihicului și fizicului nostru.
Toxic productivity este lipsa delimitării vieții persoanele de cea profesională, neexistând o balanță. Nu mai există o limită unde începe viața profesională și unde se termină. De ce facem acest lucru?
Pentru că toată lumea își dorește să obțină mai multă putere, mai mulți bani sau să fie mai cunoscuți, lucru care se leagă de hustle culture.
Există 10 simptome care te pot ajuta să îți dai seama dacă faci prea multe:
- Prioritizarea muncii în detrimentul sănătății (lucrând multe ore cu puține ore de odihnă, sărind
peste mese, mâncând fast-food pe drum sau nefăcând exerciții fizice din lipsă de timp) - Sentimentul de vinovăție pentru a lua o pauză (atunci când timpul liber produce anxietate)
- Angajarea în multi-tasking non-stop
- Concentrarea doar asupra sarcinilor cu un obiectiv clar
- Compararea constantă cu ceilalți
- Nu te simți niciodată mulțumit de munca ta (un semn de perfecționism)
- Să te simți frecvent iritabil și obosit
- Pierderea interesului pentru activitățile și hobby-urile care vă plăceau înainte
- Neglijarea relațiilor personale
- Munca pentru a evita sentimentele inconfortabile sau abordarea problemelor personale
Fiecare problemă are și o soluție, iar pentru această problemă soluția este setarea unor limite, mai exact delimitarea exactă a vieții profesionale. Aceasta nu ar trebui să ocupe tot timpul, fiecare persoană are nevoie și de timp liber.
În fiecare zi ar trebui să faci: ceva care să te educe, ceva care să te țină în formă, să te mențină sănătos și ceva care să îți dezvolte creativitatea. Nu lăsa viață profesională să îți ocupe tot timpul, ai grijă de tine, distrează-te, bucură-te de viață,
dacă tu nu ești bine, munca pe care o depui nu te va ajuta, ci te va distruge.
Articol redactat de Bojin Simina