Te-ai gândit vreodată cum ar fi dacă ai putea opri timpul? Iata cum Palkó Máté József a „oprit timpul” pentru a marca un eveniment istoric important la care întreaga Românie a fost martoră. 

Poate ai trecut pe lânga Hala Agroalimentară din Piața Mihai Viteazu și te-ai întrebat care este motivul pentru care ceasul nu funcționează. La prima vedere, ar putea să nu pară interesant. Ei bine, ceasul care a rămas blocat timp de peste 30 de ani ascunde o poveste interesantă, dar în același timp sinistră. Orologiul a fost oprit la ora 12:07, indicând momentul în care Nicolae Ceaușescu, fost dictator român, a fugit din capitală, marcând astfel sfârșitul Revoluției Române din ’89.  

Sursă imagine: mariustucă.ro

Cine era acest bărbat?

Bărbatul era un electrician la Hala Agroalimentară și spune că ceasul a fost construit de Institutul Politehnic din Cluj-Napoca. Fiind mereu în întârziere, electricianul avea o cheie pentru a-l fixa. După terminarea lucrărilor halei, ceasul a fost montat pe clădire în 1985. Așa că pe data de 22 decembrie, bărbatul a intrat în încăperea în care se afla mecanismul orologiului. 

Sursă imagine: Știri de Cluj

Dar ce s-a întâmplat mai exact în 1989?

Revoluția Română a fost un eveniment istoric violent care a pus capăt regimului comunist, o perioadă de proteste și lupte stradale desfășurate între 16 și 22 decembrie 1989. Protestele au început în Timișoara, răspândindu-se rapid în toată țară. Punctul culminant al Revoluției a fost execuția secretarului general al Partidului Comunist Român, Nicolae Ceaușescu. 

Revoluția la Cluj-Napoca

La începutul după-amiezii zilei de 21 decembrie, un grup de muncitori s-a îndreptat spre centrul orașului. Aceștia au protestat în patru locații: Piața Unirii, Hotel Astoria, Piața Mărăști și Berăria Ursus. Mulțimea a început să strige loznici anticomuniste și anticeușiste, declanșându-se un foc se arme. În dimineața următoare, geamurile librăriei universitare au fost găsite sparte și lipite cu foi pe care scria „Moarte criminalilor”.

Piața Unirii găzduiește un monument cu 7 stâlpi împușcați în memoria celor căzuți. 

Ieși din casă și vezi cu ochii tăi un sfert de realitate din trecut.

Articol redactat de Barbu Mihaela

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *