O nouă primăvară, o nouă ocazie de a ne alege ,,baba”. Și, deși pentru noi pare normal și ține deja de rutină să ne trezim la început de martie și să vedem cum e vremea de ,,Baba noastră”, alte popoare probabil s-ar cruci la auzul acestei tradiții, sau chiar la denumirea populară al acestui obicei românesc.

Puțin context înainte de toate

În fiecare an, între 1 și 9 martie, românii își aleg o babă, adică o zi din această săptămână. Poate vă întrebați totuși, care e motivația acestei tradiții? Well, încă de pe timpul strămoșilor noștri se spune că baba pe care ți-o alegi prezice cum va fi anul tău sau măcar îți va da o perspectivă de ansamblu.

Să ne ancorăm puțin în legende

Acest obicei își găsește originile într-o legendă care le implică pe Baba Dochia și pe nora acesteia. Se spune că Baba Dochia se comporta aspru cu nora sa și că nu se înțelegeau prea bine.

Într-o zi de 1 martie, Dochia i-a dat nurorii sale o lână neagră ca întunericul și i-a zis să o spele în apa râului până ce va fi albă ca laptele. După cum probabil intuiți deja, nora s-a posomorât și a început a spăla lâna în râu, însă orice ar fi făcut era în zadar, ceea ce o făcea pe biata fată să plângă și mai tare. 

Se spune că fetei i s-a arătat un înger în timp ce spăla lâna și i-a oferit o floare albă. El a învățat-o cum să spele lâna folosind floarea pentru a transforma lâna neagră în lână albă. Zis și făcut, fata gata să folosească orice unealtă pentru a-i arăta soacrei sale că a reușit, a folosit floarea, iar lâna s-a albit în totalitate. 

Baba Dochia văzând lâna și-a dat seama că a venit primăvara, așadar și-a pus 9 cojoace pe ea și a plecat cu oile la munte. Cu fiecare zi care trecea, căldura era din ce în ce mai mare, iar Dochia se dezbrăca de câte un cojoc zilnic, ajungând astfel în ultima zi fără niciun cojoc pe ea. În ultima zi, gerul s-a reîntors, iar Dochia a fost transformată în stană de piatră din cauza cojoacelor date jos și a răutății manifestate de-a lungul timpului asupra nurorii sale. 

Cum să-ți alegi baba?

Acest obicei îl poți duce și tu mai departe și poți vedea cum îți va merge următorul an, or at least, să îți faci niște așteptări. Sunt 2 modalități prin care poți vedea ce babă ai sau cum îți poți alege una:

  1. Pur și simplu

Dacă nu îți dorești să calculezi sau doar pur și simplu vrei tu să te simți special poți doar să alegi o dată din intervalul 1-9 martie și să fii cu ochii în patru la vremea de afară. 

  1. Prin calcule matematice deosebit de complicate

Calculul magic implică data de naștere și o simplă adunare. De exemplu, să zicem că ești născut între 1 și 9, ei aici e destul de simplu, este direct ziua ta. Dar dacă ești născut pe 21, vei afla baba ta adunând cele 2 cifre (2+1=3). 

Sure, mai există și posibilitatea să fii născut pe 29,  ceea ce complică puțin treburile, deci aici va trebui să aduni de 2 ori: 2+9=11 și 1+1=2, aaand there you go. 

Semnificații și vrăjeală

În urma zilei alese va trebuie să decodifici înțelesurile ascunse în funcție de vremea din ziua respectivă. Dacă va fi soare, te vei bucura de un an voios, plin de reușite și o să fii una dintre cele mai pozitive persoane. Dacă va ploua, să nu te sperii, ploaia simbolizează bogăția, aventurile profesionale noi și cum fiecare beneficiu integrat în acestea. 

Pe final, vreau să rămâneți cu câteva lucruri în minte. Unul dintre ele este că tot ce ți-a povestit în articolul acesta face parte dintr-o legendă din strămoși și de care încă ținem cont, ceea ce este destul de fain. 

Un al doilea lucru ar fi că dacă baba ta nu va fi așa cum îți dorești, nu-ți pierde speranța, ci amintește-ți că adesea, tu controlezi ce ți se întâmplă. Iar ultimul lucru este să nu uiți să povestești cu prietenii despre legenda asta. 

Have a really, really nice babă!

Articol redactat de Costi Șuiu

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *