Începutul lunii martie este învăluit de legende și tradiții transmise din generație în generație. Fiecare cultură are ceva deosebit prin care întâmpină primăvara.

Prima țară despre care vom vorbi este România. Din data de 1 martie până în data de 9 martie, noi românii, superstițioși, avem diferite legende și tradiții. Prima dintre ele este “Mărțișor”, o broșă cu diferite simboluri ale primăverii ( coșarul, trifoiul, potcoava și buburuza), care are un șnur de ața albă împletit cu ață roșie. Acest “ talisman” este considerat în cultura noastră ca fiind aducător de noroc.

De asemenea există și “ Babele”, o superstiție în care se spune că fiecare zi din 1 în 9 martie este o babă, iar cum este vremea în ziua pe care o are fiecare, așa va fi și anul persoanei respective.

Frații noștrii de peste Prut din Republica Moldova, sărbătoresc “Mărțișorul” și este sărbătorit tot pe data de 1 martie.

În Bulgaria “Mărțișorul” se numește “Martenia”, sărbătorită tot pe data de 1 martie Baba Marta este reprezentantul acestei tradiții. Martenita este formată din tradiționalul șnur alb cu roșu, însă de acesta sunt legate două păpuși confecționate din lâna. Păpușile poartă numele de Pizho, acesta reprezentănd barbatul, care are culoarea albă, si o femeie, Penda, de culoare roșie. La semnul primei berze sau al primului mugure de copac, brățara este scoasă și legată de un copac pentru a aduce fertilitate pentru noua creștere de primăvară.

In Albania, mărțișorul este numit “lidhka” și este purtat de copii începând cu data de 14 martie, iar la apariția primelor rândunici este agățat într-un copac. Scopul acestei tradiții ar fi acela de a alunga spiritele rele.

Macedonia are o tradiție similară cu a României adică implică simbolurile primăverii și acel șnur împletit cu alb și roșu. Difterența este că simbolurile primăverii se poartă în seara de dinainte de 1 martie de către copii. După ce a trecut seara respectivă șnururile sunt agățate pe creanga unui pom înflorit cu scopul de a fi roditor.

Culorile șnurului sunt un semn de recunoaștere pentru rândunici, acestea să știe exact unde să vină înainte de sărbătorile pascale  și să aducă daruri la copii.

“Cimburijada”, numit și “festivalul omletei ” se sărbătorește în prima zi de primăvară în orașul Zenica din Bosnia. Oamenii se adună pe malul râului și prepară împreună omletă.  După ce aceasta este gata își împart micul dejun cu prietenii, familia și vizitatorii în timp ce beau și ascultă muzică pentru a marca începutul primăverii.

“Holi”, un festival cunoscut din Asia, cade de obicei în luna martie în luna plină a calendarului hindus. Acesta este cunoscut sub numele de „festivalul culorilor”, „festivalul primăverii” și „festivalul iubirii”. “Holi” este un festival străvechi hindus care marchează începutul primăverii. De asemenea aceasta semnifică importanța binelui asupra răului și este un moment în care se pune capăt disputelor cu ceilalți. Persoanele care participă la acest festival se adună în jurul unor focuri de tabără și efectuează ritualuri religioase și se roagă pentru a alunga răul. A doua zi, oamenii se întâlnesc pe străzi pentru a arunca unii în alții cu pudră colorată.

Acestea sunt doar câteva tradiții și obiceiuri din diferite culturi. Sper că v-a plăcut, o primăvară frumoasă! <3

Articol redactat de Simina Bojin

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *