Dacă am fi prinși în mijlocul unui podcast, introducerea ar suna în felul următor:
,,Salutare. Bine ați revenit la un nou episod al Sfertului Academic. Suntem astăzi aici cu cei 5 oameni de la Badea Neaoș care au pus țara la cale și au inventat un concept de afacere cel puțin inedit. Rămâi cu noi pentru a afla cum s-a transformat un proiect din facultate într-un antreprenoriat de succes!”
Dar nu suntem într-un podcast. Și probabil nici nu ar fi cel mai bun context să-l prezentăm pe Badea, o idee bătrână a unor oameni tineri. Personal, nu aș spune că este doar o afacere, ci mai degrabă o gașcă de oameni cu mult entuziasm și chef de ,,mai bine” care produc tricouri, hanorace, traiste, stickere și nu în ultimul rând, postări calitative și plasează în centrul universului lor creativ povești despre mitologie și folclor românesc, traduse pe ,,limba noastră”. E de remarcat cât de frumos au construit povestea asta, privind mai întâi la puzderia de arhaisme simpatice regăsite pe site dar și pe tricouri și terminând cu simbolurile mistice plasate atent. Scopul lor e să ne ajute să aflăm și apoi să nu uităm niciodată, din ce ne naștem și de unde am plecat.
Deja am vorbit prea mult și cred că acum ar fi timpul să-i las pe ei să se prezinte în cuvintele lor, cum au făcut de altfel în discuția faină pe care am avut-o de curând. Sper că vom reuși să vă răspundem împreună la toate curiozitățile pe care le aveți iar dacă nu, îi găsiți mereu la un click sau câțiva pași distanță.
În primul rând, probabil ați ridicat din sprâncene când ați auzit că totul a început de la un proiect pentru facultate. Ei bine, cei 5 nepoți ai Badei, Miru, Eve, Georgi, Edi și Paul, au fost colegi la FSPAC, specializarea Comunicare și Relații Publice… dar mai bine îi las pe ei să vă spună cum a fost Badea zămislit:
Badea Neaoș a pornit dintr-o temă. Eram toți colegi de facultate și lucram împreună la proiecte. Într-o zi, ni s-a dat de făcut un brief publicitar pentru o companie care exista deja sau puteam noi să creăm un brand. Am decis să facem propriul nostru brand și de aici s-a născut ideea. Am vrut să fie o afacere care să aducă mai aproape de tineri rădăcinile pe care le avem în ceea ce privește identitatea noastră. Am primit feedback pozitiv la facultate și am fost atunci încurajați să deschidem o afacere reală. De atunci și până acum ideea a mai suferit modificări, dar, la bază, a rămas la fel.
Personal, mi se pare foarte fain să îți adaptezi proiectele practice pentru facultate la pasiunile și interesele tale, mai ales atunci când ai alături alți 4 oameni cu care ești pe aceeași lungime de undă. Așadar, e ușor să ne dăm seama că uneori, cufărul cu idei bune poate fi deschis cu niște voință și companie bună. Din câte mi-au spus, ideea de a creea un brand care spune povești despre folclor și cultură națională a fost motivată inițial de o notă mare la facultate, însă a evoluat mult. Acum motivația Badea Neaoș este să ne arate nouă, tinerilor, că se poate și în România. De aceea, acești 5 flăcăi și mândruțe, cum le place lor să fie numiți, sunt determinați să ia cărțile cu basme și poveștile bunicilor pe care mulți dintre noi le-am lăsat la naftalină și să le transpună sub forma unor produse calitative, pentru a aduce cultura mai aproape de sufletele oamenilor. Au pornit de la 5 modele de tricouri, inspirate din desene vechi din folclorul românesc și din copilărie: Scânteiuța, Coloana Infinitului, Țațele, Miorița și Badea Neaoș.
Ok, now, you want the spice? Then keep reading.
Urmează să afli ceva ce mie personal mi-ar plăcea enorm să rețin înainte să-mi încep propria mea afacere cu prietenii mei, și anume, care-i work flow-ul?
Care-i faza cu ședințele? Ieșim la cafea sau la bere? Suntem și prieteni când suntem colegi de muncă sau le păstrăm separat? Ne notăm totul pe agende? Stai ce, ne trebuie agende?
Avem două ședințe lunar: una la început, puțin mai lungă, în care ne setăm obiectivele lunare și una săptămânală, în jur de jumătate de oră, în care ne asigurăm că totul merge strună, discutând despre detalii.
Pentru ședințele săptămânale, Miru, managerul de proiect al echipei, trimite ordinea de zi. Verifică task-urile și proiectele din acel moment și stabilește ce trebuie discutat.. După ordinea de zi, stabilește exact ora ședinței. Ședința urmează punctele din ordinea de zi iar responsabilul pentru task-ul respectiv povestește despre el. La final, se face o recapitulare iar Miru se asigură că toate task-urile sunt trecute.
În cadrul ședințelor lunare, lucrurile stau puțin diferit:
Prima dată avem completăm formularul de feedback. Ne oferim feedback lunar, ca să evităm orice problemă și ca să ne încurajăm unii pe alții. Apoi completăm și raportul lunar. Fiecare dintre noi are o listă de ,,Key Performance Indicators”. Fiecare coordonator de departament prezintă proiectele pe care le are în desfășurare iar Edi ne prezintă situația financiară. Miru centralizează feedback-ul, ni-l trimite și apoi pregătește ordinea de zi. Urmăm apoi pașii de la ședința săptămânală și asta ne permite să știm mereu ce avem de făcut și pe ce trebuie să ne concentrăm.
Ăștia sunt ei și așa funcționează. Însă nu te teme. Fiecare are un mod de lucru diferit și cel mai bine îl descoperi pe al tău chiar muncind. Iar, dacă îți dorești și tu să-ți creezi propriul tău Badea Neaoș, propriul tău concept antreprenorial original dar nu știi de unde să începi, cei 5 prieteni au încheiat lăsându-ne un sfat oricui dorește să le calce pe urme:
Treci peste frici și apucă-te de treabă. Să fii antreprenor vine cu responsabilități și greutăți, dar și cu multă mulțumire. E fain să lucrezi la propriul tău proiect și să vezi cum evoluează lucrurile.
Noi recomandăm experiența asta tuturor, mai ales că dacă ești student ești scutit de anumite taxe. Chiar dacă nu o să iasă o afacere profitabilă, experiența pe care o dobândești bate orice. Pentru un om de marketing, e foarte important să aibă și cunoștințe de business. Te ajută să înțelegi mai bine multe procese și să îmbini strategia de marketing cu cea de business sau de sales.
Sperăm așadar că te-ai lăsat încurajat de gașca asta de prieteni. Dacă vrei să arunci un ochi la roadele muncii lor, cel mai bine îi găsești pe instagram căutând @badeaneaos sau pe site-ul lor, https://badeaneaos.ro
Și nu uita!
Sfatul nostru este să-ți urmezi pasiunile și să ai curajul de a face lucrurile diferit.
Articol redactat de Andra Atănăsoaie