„Mai stau cinci minute și încep. Au trecut șase, deci mai stau patru.” În final au trecut două ore și încă nu te-ai apucat să înveți pentru examenul pentru care spuneai că vei învăța din timp. Cam așa funcționează creierul fiecărui student în perioada asta. Ei bine, acest fenomen se numește „procrastinare”, ceea ce constă în a amâna o acțiune pentru mai târziu. Cu toții am fost acolo, așa că ne-am gândit la câteva metode prin care să combați această problemă, mai ales în timpul sesiunii.
- Pregătește-ți spațiul de lucru
Fă-ți curat în cameră, pune fiecare lucru la locul lui, șterge praful și ordonează-ți biroul. Dacă spațiul în care înveți este ordonat, vei fi mai puțin tentat să îți găsești alte activități de făcut prin cameră și te vei simți mai productiv. De asemenea, fă ceva pentru tine. Fă un duș și schimba-te de pijamale pentru că așa vei fi mai puțin tentat să te întorci în pat.
Dacă nu ai încercat până acum să înveți în cafenele frecventate de studenți sau la bibliotecă, ar trebui să încerci. Cu siguranță vei avea și tu motivație când vezi alte zeci de oameni învățând lângă tine. Nu uita de cafea, ajută enorm.
- Organizează-te
Ia-ți agenda sau pur și simplu o foaie și notează toate examenele și deadline-urile pe care le ai. În acest fel, vei avea o perspectivă mai clară a ceea ce ai de făcut. E mai practic decât să-ți întrebi zilnic colegii pe grup ce mai ai de făcut. Apoi fă-ți un plan. Ia fiecare examen și caută materialele de care ai nevoie pentru a învăța. Poți să le iei în ordinea datelor în care le vei avea, sau poți începe cu cele mai grele. Astfel, îți va fi mai ușor să înveți materiile mai complexe cât încă ai energie.
Setează-ți obiective REALISTE pentru fiecare materie. Dacă obiectivele tale sunt imposibil de atins, sigur nu o să iei învățatul în serios. Deep down, știi că e imposibil, așa că de ce să mai încerci?
Împarte un task mai mare în unele mai mici și setează-ți deadline-uri. După ce termini unul, taie-l de pe listă. Îți vei urmări mai ușor progresul și vei fi mai motivat să termini. Pune-ți recompense pentru fiecare task mai mare dus la bun sfârșit. Fie că e un episod dintr-un serial, un film pe care doreai să-l vezi de mult sau o ieșire cu prietenii, acum e timpul, le meriți.
- Self-care-ul e important
Este o perioadă foarte stresantă, deci ai grijă de tine. Mănâncă cât mai sănătos și încearcă să iei toate mesele zilei, ai nevoie de energie. Fă mișcare. Dacă mergi la sală sau faci sport în general, chiar dacă ești foarte ocupat în această perioadă, nu renunța la sesiunile tale de exerciții. Dacă nu faci mișcare în general, încearcă să faci plimbări mai lungi singur sau cu prietenii. Contrar așteptărilor, te vei simți mai energic după ce faci sport și vei dormi mai bine. Chiar dacă reușești să înveți mai bine noaptea și termini de obicei la trei dimineața, încearcă să ai măcar șase ore de somn. De asemenea, hidratează-te. „Doi litri de lichide pe zi” nu se referă la cafea.
- Nu te mai subestima
Unul dintre motivele pentru care oamenii procrastinează în general este frica de eșua. „Oricum nu voi reuși, de ce să mă mai strofoc?”. Ei bine, notele tale nu trebuie să fie perfecte, nu trebuie să iei 10 la toate. Uneori este destul să faci mai bine decât ai făcut data trecută. Imaginează-ți cât de bine te vei simți când se vei termina sesiunea cu notele pe care ți le doreai.
Chiar dacă după calculele tale nu mai ai timp să înveți toată materia pentru examenul de mâine, sigur mai ai timp să înveți pentru sesiunea de măriri.
- Find a study buddy
Sau mai mulți. Încearcă să înveți cu prietenii tăi și organizați study groups. E mai ușor să continui atunci ești motivat de prieteni. Iar dacă aceștia sunt de la specializarea ta, vă va fi mai ușor tuturor. Dacă nu excelezi la o materie, poate colegul tău o face și te poate ajuta și pe tine să înțelegi. Și invers. La final puteți face un quizz să vedeți cât de multe informații ați reținut și unde mai aveți de lucrat.
Alte tips and tricks pentru învățat:
- Închide-ți telefonul și pune-l cât mai departe de tine.
- Ia pauze scurte între sesiunile de învățat, de preferat nu pe telefon.
- Schimbă materia când simți că nu te mai poți concentra.
- Ia o gustare sănătoasă pentru energie și hidratează-te.
- Sună un prieten sau un membru al familiei când te simți copleșit.
- Ieși la o plimbare să-ți pui ordine în gânduri.
- Fă o recapitulare înainte de culcare a ce ai învățat în acea zi.
- Nu te panica, există sesiune de restanțe și măriri.
Ține minte, este doar o etapă din viața fiecărui student. Pune în practică acești pași și sigur vei reuși să treci cu bine peste sesiune și să iei notele pe care ți le dorești. Noi avem încredere în tine, ai și tu!
Articol redactat de Iuliana Grumeza