Sesiunea este ca vecina aia bătrână pe care o are toată lumea A.K.A “camera de luat vederi” care așteaptă cu bucurie să te “faulteze” pentru orice fel de greșeală.
Nu înveți? Nu reușești să scrii nimic la examen și ai RESTANȚĂ. Înveți prea mult? Ești obosit pentru că n-ai timp să te odihnești sau să mănânci cum trebuie și te trezești cu un burnout de toată frumusețea. Cum se traduce asta? RESTANȚĂ!
Îți faci un program echilibrat odihnă-învățat, folosești metoda Feynman, Pomodoro și celelalte 11 tehnici pe care le-ai găsit în cărțile tale de dezvoltare personală, îți iei vitaminele și ai un vibe bun înaintea examenului, însă vine colegul ăla super panicat și anxios care îți pune întrebări din toată materia, îți taie și ție firul și ai un blocaj în timpul examenului. *poof* RESTANȚĂ! Înveți exemplar și toată lumea din jurul tău e optimistă și lumea e roz cu sclipici, daaar proful a visat urât în noaptea trecută. Exact! RESTANȚĂ!
Toate aceste gânduri și alte n scenarii le poți avea dacă stai cu ochii numai în cursuri și în seminarii. Cum nimeni nu-și dorește așa ceva, avem o listă de activități super cool de făcut când iei o pauză de la învățat. Ca să cităm un clasic: “Pauzele lungi și dese, cheia marilor succese”.
Noi recunoștem valoarea acestei vorbe, deși până și aici e destul de mult de discutat. Scapă de eternul overthinking care doar îți induce cantități industriale de stres și anxietate prin întrebări precum: “Sunt pregătit pentru acest examen? Voi reuși să trec? Oare mă vor mai primi părinții acasă dacă am restanțe? Dacă nu trec, ajung boschetar? Mă va mai plăcea Jenna Ortega dacă află că am restanțe?“ + multe alte filme proaste pe care ți le faci.
Dar, haideți să fim serioși, toți avem anumite frici cărora NU le-am permis niciodată să ne controleze viața. Haideți să facem asta și acum, să găsim modalități de a ne destinde și a ne distra în acest haos produs de agitația examenelor. Este important să găsim activități care ne relaxează și ne distrag atenția de la STRESiune. Fie că este vorba de o seară de ieșit la “o apă plată”, o plimbare prin parc sau pur și simplu o baie fierbinte, este important să găsim ceea ce ne ajută să ne relaxăm și să ne simțim bine. De aceea noi venim cu o recomandare de 5 activitati SUPER MIȘTO de făcut în perioada asta.
1. Vmax
Cum în această perioadă nu e foarte ofertantă o ieșire la pub sau club-ărit până la 4 dimineața, că deh, ai de învățat și nu vrei să-ți anihilezi și ultimii 3 neuroni rămași acolo, îți recomandăm o ieșire cu prietenii la VMax!
Ce este VMax, te întrebi? Indoor karting.
Nu numai că te va ajuta să uiți de stres, dar te va face să te simți ca un adevărat pilot de curse profesionist. În fine, cel putin așa o crezi tu până faci prima tură și îți dai seama că nu e chiar ca-n jocuri sau Formula 1, deși butonul de boost este prezent și aici, în karturile Vmax.
Dar, haideți să fim serioși, probabil că nu veți fi în stare să bateți recordul de viteză al lui Max Verstappen (sau a lui Culiță Sterp) după doar o singură cursă, dar garantăm că veți putea să vă distrați la cote maxime. Încă un plus ar fi ca aceste mașinuțe sunt ELECTRICE!!!! Aici i-am prins și pe fanii Elon Musk și Tesla (vă pup).
Deci, dacă vreți să vă distrați și să vă relaxați înainte de sesiune, nu ezitați să mergeți la VMax și să faceți o cursă sau două. Și poate, poate, veți câștiga cursa și veți putea spune tuturor că sunteți campion la indoor karting.
2. Seară de poezie fără criterii de selecție
Ești iubitor de poezie sau chiar artist la început de drum? Vești bune pentru tine. E șansa ta să arăți lumii că ești cocktail-ul perfect preparat din sufletul lui Eminescu, talentul lui Blaga și profunzimea lui Bacovia (sau Bvcovia, după caz) prin participarea la evenimentele organizate de către Decopertat în fiecare sâmbătă de la ora 18:00: seri de poezie cu 0 criterii de selecție.
Asta înseamnă că arta va fi promovată în Decopertat indiferent de limbaj, mesaj sau artist. Vei putea recita poezii din repertoriul propriu sau să te relaxezi alături de prieteni, și de băutura preferată în timp ce le asculți pe ale celorlalți. Nu rata ocazia să faci cunoștință cu comunitatea de artiști din Cluj. Locația: L’Autre Café.
3. Laser-tag Cluj
În loc să îți petreci pauzele de la învățat jucându-te jocuri video pe PC, folosește-ți puțin mai mult imaginația. Te-ai întrebat vreodată cum arată jocuri ca Counter Strike, Call of Duty sau Valorant în real life? Du-te în armată! Glumesc, mergi la laser-tag!
E un joc de shooting perfect pentru studenți care îți oferă o alternativă la doza de adrenalină pe care o dorești cu atâta ardoare. Îți aduci și prietenii, vă faceți echipe și începe jocul. Vă dezvoltați atenția, concentrarea, mobilitatea și bonus, îl puteți împușca (metaforic) pe colegul acela căruia îi purtați pică pentru că ați pierdut bursa de anul trecut din cauză că a luat un 0,2 în plus la medie.
Clar nu vei fi vreun Shroud sau vreun KennyS al laserelor (sau cine știe) dar totusi merită să mergi și să te distrezi cu amicii tăi cu care, altfel, interacționai maxim într-o conferință pe Discord. Locația e super aproape de Platinia Shopping Center.
4. ParaPark
Îți plac cărțile sau filmele în genul thriller, mister sau polițiste? Îți place să te afli sub presiune, să îți fie puși neuronii la treabă într-un mod plăcut, interesant și antrenant? Îți place să lucrezi în echipă?
Ei bine, ParaPark este un Escape Room din Cluj care te va transforma timp de 60 de minute într-un detectiv. Este o activitate excelentă pentru a-ți dezvolta gândirea logică, a-ți îmbunătăți spiritul de colaborare și a-ți testa perspicacitatea împreună cu coechipierii tăi. Veți fi puși în fața unei situații în care va trebui să urmăriți indiciile pentru a rezolva puzzle-ul și a scăpa din camera închisă înainte de timpul limită.
Crezi că ai reuși? Acceptă provocarea și fă-l pe Sherlock Holmes mândru!
5. Concertele din /Form Space
/Form Space este locul perfect pentru studenții din Cluj care vor să se simtă ca la un festival dar fără sa plătească o chirie și trei întrețineri pe un bilet. Acest club aduce în fiecare săptămână cele mai cunoscute trupe și artiști din România și nu numai, oferind un spectacol live pentru toți cei care doresc să se distreze și să se relaxe înainte de sesiune.
Form Space este locul perfect pentru a vedea cele mai tari trupe și artiști din scena muzicală, fie că ești fan sau doar iubești muzica. Dacă vrei să fii la curent cu evenimentele din Form Space, îți recomandăm să descarci aplicația “/Form”, unde vei avea acces la informații despre evenimente, bilete și chiar și la bilete gratuite la concerte. Exact! GRATIS! MO-KA! PO-MA-NĂ! Dar pentru asta cam trebuie sa stai geană pe noutățile din aplicație pentru că se dau loturi limitate de bilete.
Uite o listă cu câțiva dintre artiștii care vor urca pe scena /Form zilele viitoare: HVNDS, Killa Fonic, Vama, Specii, Goran Bregovic and His Wedding and Funeral Orchestra, Malaa, Rava, Șuie Paparude și muuulti alții.
Deci, dacă vreți să vă delectați cu muzică bună și să vă distrați înainte de sesiune, nu ezitați să mergeți la /Form Space și să vedeți cele mai tari trupe și artiști. Așa poate veți reuși să uitați de examene pentru câteva ore și să vă bucurați de muzică live și de o atmosferă de concert.
În concluzie, nu ne este străin faptul că sesiunea de examene reprezintă o perioadă încărcată și solicitantă pentru absolut toți studenții, fără excepții, de aceea găsirea unei modalități de a îndulci puțin această perioadă și de a reuși să ne recreeăm puțin în moduri plăcute este crucială. Activitățile de relaxare prezentate mai sus sunt doar câteva dintre opțiunile disponibile pentru tinerii din Cluj.
E necesar să nu uităm cât de important este să luăm o pauză, să ne oferim un răgaz de liniște și o doză de distracție pentru a putea reveni fresh, motivați și cu forțe proaspete la studiat, astfel încât productivitatea să fie la nivel înalt și să ne promovăm toate examenele cu rezultatele la care aspirăm.
Sperăm din suflet că acest articol v-a oferit entuziasm și determinare pentru a căuta și încerca activități atractive și vă dorim mult succes și multă baftă la examene și colocvii! Sănătate! DOAMNE AJUTĂ! Vă pupăm!
Articol redactat de: Ali Moldovan și Sebastian Filipovici