Ai tot încercat să-ți depui CV-ul pe la diverse companii și nu ai primit un răspuns? Procesul de angajare ți se pare mult prea complex și cu prea multe etape?
Fie că ești la început de drum și ideea de-a face parte dintr-o corporație stă departe de prioritățile tale, sau realizezi că a venit momentul să devii independent financiar, iată câteva aspecte de care să ții cont pentru un proces de angajare cât mai simplu.
Competențe soft bine definite
Cu toții ne-am obișnuit cu ideea că abilitățile în IT sau marketing sunt cele mai atractive pentru angajatori. Dar, de fapt, primul lucru pe care specialiștii HR îl caută în CV-ul tău sunt competențele soft. Acestea demonstrează ce fel de persoană ești de fapt și cât de ușor te vei putea integra în nucleul companiei pentru care aplici. Piața muncii suferă zilnic schimbări foarte mari și e important să te poți adapta și modifica după cum dictează noile reguli. Încearcă să-ți dezvolți cât mai multe abilități transferabile, implicându-te în activitățile din facultate și ONG-uri, citește și urmărește exemplele celor din jurul tău.
Iată câteva dintre cele mai căutate competențe soft:
- Autocunoașterea – cine ești, punctele tale forte, competențele tale, ieșirea din zona de confort;
- Lucrul în echipă;
- Time Management – planificare și organizare;
- Flexibilitate – să ții cont și de ideile altora, într-o echipă, și de adaptezi de la un task la altul;
- Adaptabilitate – să lucrezi mereu cu persoane noi și rezolvi rapid o situație;
- Leadership – să știi să te organizezi pe tine, dar și să coordonezi o echipă;
- Responsabilitate – să anunți cât nu reușești ceva, când nu poți fi activ și să-ți asumi sarcinile pe care le iei.
CV care să facă cu ochiul
Sute sau chiar mii de persoane aplică pentru aceeași poziție vacantă. Asta înseamnă sute și mii de CV-uri care trebuie analizate. Echipele de HR nu reușesc să dedice timp pentru fiecare dintre acestea, așa că multe dintre CV-uri sunt citite pe diagonală. Pentru ca dosarul tău să iasă în evidență, încearcă să folosești un design cât mai diferit (pentru asta poți folosi template-uri gratuite de pe Canva sau Adobe Express) și să formatezi, și personalizezi conținutul (scrie cu bold cuvintele cheie, folosește liste și focusează-te pe rezultate).
Digital Footprint
Chiar dacă pare că rețelele de social media nu au nicio legătură cu procesul de recrutare, angajatorii vor fi curioși să-ți răsfoiască conturile de Facebook, Instagram sau LinkedIn. Înainte de a-ți trimite CV-ul, asigură-te că:
- Ai numele complet, o poză și semnătură pe Gmail sau Yahoo;
- Ai un profil de LinkedIn construit, în engleză;
- Cont de Facebook e privat, cu numele complet, iar dacă alegi să-l lași public, ține cont de ceea ce distribui;
- Ai o poză și numele complet pe WhatsApp.
Acestea sunt doar câteva dintre aspectele care te pot aduce mai aproape de jobul pe care ți-l dorești. Chiar dacă ai puțină experiență, primul CV, primul interviu și primul job e mai puțin scary, dacă știi la ce să te aștepți. Așa că, pune sfaturile de mai sus în aplicare și bucură-te de primele rezultate. Spor!