La mulți ani și fie ca..
Glumesc. Te felicit doar că ai reușit să duci la capăt încă un an în această lume nebună. Știu că nu o auzi des, însă meriți un mare ,,Bravo!” doar pentru asta.
Și acum că am terminat cu pep talk-ul, vreau să vorbim puțin despre rezoluțiile de anul nou. Poate ai observat că în ultimul timp ți s-a umplut feed-ul de postări care aruncă cu noroi în acest concept, pe motiv că nu ai nevoie de o nouă rotație completă în jurul soarelui ca să te apuci de treabă.
Și așa-i. Poate unii nu au nevoie. Desigur, aici vorbim despre oamenii care se trezesc la 5 dimineața, aleargă 10 kilometri până răsare soarele, citesc 100 de pagini, muncesc 8 ore și reușesc să aibă și o viață socială strălucită.
Dacă sunteți așa, felicitări.
Articolul acesta în schimb, este pentru noi, restul, care încercăm să închidem Netflixul și să deschidem o carte, să ne gătim și altceva pe lângă lipii cu șuncă și lapte cu cereale, să fim la 12 noaptea cu prietenii și la 10 dimineața să ne luăm și examenele.
Dacă și tu te chinui să fii mai bun și te-ai simțit motivat să evoluezi când ai auzit numărătoarea inversă spre 2023, atunci rămâi aici.
Iată câteva sfaturi personale legate de cum să-ți scrii rezoluțiile astfel încât să nu rămâi dezamăgit următoarea dată când îți deschizi agenda:
1. Împarte. Divizează-ți scopurile în categorii. Poate nu e cea mai bună metodă pentru toți, însă pe mine mă ajută să am o ordine în ce îmi propun. De multe ori ne vin multe idei de îmbunătățiri și le lăsăm amestecate pe foaie. Genul ăsta de acțiune are efecte adverse precum: haos, confuzie și chiar dispariția subită a motivației. Când îmi împart obiectivele, mă gândesc la cele mai importante aspecte din viața mea. Un exemplu ar putea fi: ,,Dezvoltare personală”, ,,Pasiuni”, ,,Alimentație și sport”, ,,Facultate”, ,,Relații”. Desigur, suntem unici și de aceea te invit să-ți creezi o proprie listă de priorități și să începi de acolo.
2. Prioritizează. Toți ne dorim să devenim modele fitness, să avem cardurile pline până la refuz, 3 căței, 2 tatuaje noi și să învățăm 2 limbi străine deodată. Dar poate nu asta e cel mai important pentru noi în 2023. Identifică-ți nevoile, vezi ce ți-ar trebui cel mai mult anul ăsta, poate chiar lunile astea și pune-le pe hârtie. Vei avea timp și de celelalte după ce le rezolvi pe acestea și nici nu vei avea o listă de 30 de obiective imposibile în 12 luni.
3. Fii realist. Hai să fim sinceri. N-o să reușești să iei 2 premii Nobel pentru pace până în decembrie. Nu te descuraja. Poate la anul. În schimb, poate o să reușești să iei bursă, să-ți găsești un job care îți place sau să vizitezi o țară străină. ,,Ce cred că voi reuși să realizez prima oară?”. După întrebarea asta mă ghidez și de aici construiesc înspre obiective mai mărețe.
4. Concretizează. Dacă deja ai deja 10 obiective realiste și prioritare pentru tine, ar fi timpul să le concretizezi. Spre exemplu, dacă scopul tău e să începi să mănânci sănătos, poate ar fi de folos să scrii câte mese pe zi vei avea, de câte ori vei mânca fast food pe lună și câți litri de apă îți propui să bei zilnic. Cu cât mai concret, cu atât mai ușor de monitorizat.
5. Amintește-ți. Felicitări. Oficial ai fost productiv și azi. Poți să-ți închizi agenda și să ieși la bere. Dar înainte poate ai putea să-ți pui niște alarme și să-ți încercuiești niște date pe calendar. Nu de alta, dar e posibil să fi scris toate astea degeaba dacă doar le lași pe foaie. Alege-ți o dată pe săptămână când să te întorci la agendă sau, dacă crezi că n-o să reușești singur, vorbește cu un prieten să te mai tragă de mânecă când începi iar să te trezești la 14:00 și să lipsești de la cursuri.
Atât de la mine. Nu e mult, dar e ceva ce m-a ajutat să transform clișeul ăsta cu anul nou într-o ocazie să mă îmbunătățesc. Sper să-ți fie și ție de folos!
Articol redactat de Andra Atănăsoaie