În timpul facultății, mereu am fost atrasă de posibilitatea de a obține un internship în cadrul unei companii de renume. Dezvoltarea profesională este extrem de importantă pentru mine, așa că încă din anul întâi am început să caut tot felul de oportunități, sperând să îmi construiesc un CV puternic și să am perspective mai bune de angajare la absolvire.
Acum sunt în ultimul meu an de licență și am 3 joburi part time, principalul fiind pe un post de programare front-end la o companie multinațională. Participând la mai multe procese de recrutare și implicându-mă în mai multe stagii de practică, am reușit să îmi dau seama că un internship te poate ajuta în multe feluri, atât profesional, cât și personal, nu numai din perspectiva că „dă bine” la CV și te ajută să câștigi experiență.
Vei avea mai multă încredere în tine
Prima interacțiune cu mediul profesional poate părea amenințătoare, mai ales dacă nu cunoști niciun alt participant la internship sau dacă ai emoții că nu te vei descurca suficient de bine. Când am primit vestea că am fost acceptată în cadrul primului meu internship, sentimentul inițial de bucurie a fost înlocuit destul de rapid de un val de gânduri neliniștitoare: „Voi reuși să mă ridic la nivelul așteptărilor?”, „Mă voi descurca cu gestionarea timpului?”, „Ce mă fac dacă nu reușesc să mă integrez în colectiv?”.
Îți voi spune exact ceea ce aș fi vrut să aud la momentul respectiv: mediul de afaceri nu e chiar așa fioros cum pare, iar experiența unui internship te va ajuta să conștientizezi punctele tale forte. După prima săptămână de muncă, vei realiza că ai reușit să te integrezi în colectiv, poate chiar să îți faci și câțiva prieteni. Îți vei da seama că te-ai descurcat chiar bine cu taskurile pe care le-ai primit și că sugestiile primite de la cei din jur nu reprezintă un feedback negativ, ci doar o cale ca tu să devii mai bun în ceea ce faci. S-ar putea chiar să concluzionezi că te descurci mai bine într-un anumit domeniu decât te-ai fi așteptat.
Vei descoperi mai multe posibilități de carieră
În timpul facultății, e posibil să descoperi că ceea ce studiezi nu e neapărat pe placul tău, sau că interesele tale academice nu se pretează la a fi transformate într-o carieră full-time. Totuși, nu îți surâde neapărat ideea de a te apuca de încă o facultate sau de a aplica la un program de master în cu totul alt domeniu doar pentru a-ți crea noi oportunități profesionale.
Ei bine, un internship e fix ce trebuie pentru a-ți da seama dacă un domeniu de activitate e pe placul tău. În timpul unui internship, vei acumula experiență practică în ceea ce privește munca într-un anume departament și vei cunoaște mulți oameni cărora să le ceri părerea și feedbackul. Mai mult decât atât, de obicei, internshipurile se desfășoară în baza unui contract pe durată determinată, astfel încât nimeni nu te poate obliga să rămâi angajat al companiei respective dacă tu nu îți dorești acest lucru.
Concluzii
Participarea la un internship e o metodă minunată pentru a-ți da seama în ce direcție profesională ți-ar plăcea să te îndrepți și pentru a căpăta încrederea și experiența necesare după finalul studiilor.
P.S. Dacă îți dorești un internship, dar nu știi unde să cauți, rămâi cu ochii pe paginile de Facebook și Instagram ale proiectului FutureUp. Ediția din primăvara anului 2023 va cuprinde multe domenii de activitate, care cu siguranță vor fi pe placul tău.
Articol redactat de Ana Maria Golea