Dacă nu mergi la terapie, probabil te-ai gândit măcar o dată “Hmm, cu ce m-ar putea ajuta pe mine? Mă descurc și fără, de atâta timp”. Dacă mergi la terapie, atunci ai înțeles clar cu ce te poate ajuta și îi acorzi mai multă importanță decât îi acordai înainte. În acest articol voi vorbi din perspectiva unei persoane care merge la terapie de un an, cu o pauză destul de lungă, de câteva luni. 

 Poate aștepți un moment potrivit sau vrei să mergi din curiozitate, dar parcă nu ai începe acum. Sigur mai poate aștepta, nu e ca și cum nu ai putut trăi fără terapie până acum. Dar nu ar fi foarte cool să nu te mai gândești că trebuie să “te descurci”? 

Oricum, orice decizie ai lua, niciodată nu există o alegere corectă și una greșită. Există doar alegeri și indiferent de decizie, câștigi ceva și pierzi ceva, trebuie doar să vezi ce este mai important pentru tine. 

Terapia încă este privită ca un subiect tabu, pentru că noi considerăm că nu avem “probleme” care necesită rezolvare cu ajutorul unui specialist. Și dacă avem, le putem rezolva singuri sau vorbind cu cei mai buni prieteni, care sunt acolo pentru noi. Oricât de mult te-ar iubi prietenii din jurul tău, mai au nevoie de o pauză, dar nu îți vor spune asta niciodată. Pentru că, probabil și ei au nevoie de terapie, să afle cum își pot comunica barierele și sentimentele. 😀 

Problemele sunt mult mai ușor de prevenit decât de rezolvat, așa cum spune și Dr. Emily Anhalt, în podcat-ul său “Why we should all try therapy?”. Pe lângă asta, tu ești factorul comun în toate circumstanțele din viața ta. Cât de cool ar fi să ai alături o persoană antrenată și obiectivă care să te ajute să înțelegi unul din cele mai complicate lucruri – propria minte? 

Chestia e că noi mereu încercăm să găsim soluții simple pentru probleme complicate. Cu toate astea, terapia este o soluție simplă, pentru că te poate ajuta mult mai mult decât crezi. Eu am găsit foarte multe avantaje de când merg la psihoterapie. Voi lăsa câteva aici, poate va fi vreo unul care te convinge. 

  • Descoperi ce rol joci în viața ta
  • Te focusezi mult mai mult pe propria persoană
  • Descoperi care îți sunt adevăratele nevoi
  • Îți descoperi propriul love language
  • Ești mult mai prezent în activitățile zilnice
  • Nu te mai judeci și te lași să simți toate emoțiile
  • Comunici asertiv, îți comunici sentimentele și setezi bariere

Cea mai cool chestie care rezultă din psihoterapie este faptul că o să aibă un impact față de toată lumea din jurul tău. Practic, nu te ajuți doar pe tine să te dezvolți și să te cunoști mai bine, ci îi ajuți și pe cei din jurul tău. Când tu te simți bine cu tine, se simte și în exterior. Și cine nu vrea să se simtă bine cu propria persoană? De obicei, ne dorim ceva atunci când îl vedem și la alții. Știai că la UBB ai ședințe de psihoterapie gratuite? Clinica PsyTech oferă aceste servicii, iar pentru asta trebuie să completezi acest formular și să aștepți un răspuns telefonic sau pe mail. Dacă momentan nu consideri terapia ca fiind un lucru în care să investești, încearcă să începi așa, poate îți vei schimba părerea ulterior.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *