Cred că am pățit cu toții să vedem cum rămâne cam multă lună la sfârșitul banilor. Ce am făcut în situația asta? Ei bine, în acest articol îți prezint sfaturile mele, fiind student care a trecut prin 5 ani de facultate, petrecuți atât în cămin, cât și în chirie. 

Primul sfat poate fi puțin dificil de acceptat pentru cei (ca mine ☹) care, după o zi plină, decid să se răsfețe cu ceva bun de mâncare, fie că e ceva comandat, fie că dăm o tura pe la unul dintre localurile fast food din zonă. Ideea e că… există și alte metode. În încercarea mea de a economisi, am descoperit că îmi place destul de mult să gătesc și să improvizez tot felul de rețete. Nu îți place să gătești? Ce ar fi să ceri ajutorul unor prieteni? Încearcă să improvizezi o rețetă alături de colegii de cameră sau de apartament, totul va deveni mai amuzant. Crede-mă, buzunarul și colesterolul îți vor mulțumi. 

Studenția înseamnă multe lucruri. Probabil principalul lucru pe care ți-l spun părinții e că înseamnă să înveți. Dar știi ce mai înseamnă? Desigur că știi, dar îți voi repeta și eu: distracție. Multă, multă distracție. Petreceri faine, lungi și dimineți pline de panică pentru că te-ai trezit la 7:30 și trebuie să ajungi la facultate pe 8 cu 2 ore de somn la bord (pățit). Sfatul meu: mergi și distrează-te, dar cu măsură. Încearcă să îți faci un program și lasă impulsurile pentru alte activități. Pentru că știi ce se întâmplă dacă mergi la party de 4 ori pe săptămână? Plătești bilete, intrări, consumații, și brusc te trezești că trebuie să alegi între pateu de pui și pateu de porc pentru următoarele 7 mese (also pățit).

Planurile sunt importante, deși dacă ești o persoană mai creativă din fire te vei ține cam greu de ele. Știi unde mai sunt planurile importante? În alimentație. Poate vrei să slăbești, vrei să mai pui câteva kilograme, sau vrei să te menții. Dacă încerci să îți planifici mesele, îți vei atinge țelul puțin mai ușor. Și știi ce vei mai face? Vei avea un sandwich cu tine la facultate pentru pauza dintre cursuri, nu vei fugi până la magazin pentru o gustare plină de zahăr. Ah, am menționat de cantină? Dacă nu, menționez acum. Cantina e cel mai bun prieten al tău. Ia-ți carnetul de student cu tine și pregătește-te să ai o masă care să îți gâdile papilele gustative cu doar 10 lei. Dar nu la propriu… ar fi cam neigienic. 

Sper că ai rămas cu ceva în urma aceste lecturi. Ori informații importante, ori bani mai mulți în buzunar, dar de preferat amândouă. Nu uita, dacă vrei să vezi și alte articole care să-ți facă studenția mai ușoară, vezi și celelalte articole pregătite de Sfertul Academic! 

Articol redactat de Mihai Mărcuț

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *