În acest scurt articol, Carla, studentă la facultatea de Drept UBB, și Nicholas, student la FSEGA, ne vor împărtăși câteva dintre primele clipe ale studenției lor.
- Ce ai simțit cu o seară înainte să vii la facultate?
Frica dinaintea plecării s-a transformat ușor, ușor în entuziasm pentru Nicholas. Carla, însă, a fost foarte calmă până a ajuns în camera de cămin. Abia atunci și-a dat seama că nu mai este acasă.
- Cum vi se pare viața de student comparativ cu cea de licean?
Deși credea că este o persoană destul de matură, Carla spune că în decurs de o lună s-a schimbat foarte mult în ceea ce înseamnă responsabilizarea sa. Având un orar mai haotic, a învățat să își gestioneze mult mai bine timpul.
Chiar dacă nu mai are același confort de acasă sau același program fix, de la școală, Nicholas preferă libertatea oferită de viața de student.
- Vă e dor de casa? Dacă da, care este lucrul care va lipsește cel mai mult?
Nicholas spune că îi este, într-o mai mare măsură, dor de părinții lui și de zona de confort de acasă, decât de casă, propriu-zis. Cu toate acestea, preferă Clujul și nu s-ar întoarce acasă, deoarece susține că acolo nu simțea că evoluează.
Carla este de aceeași părere cu Nicholas, deoarece mediul nou pe care i l-a oferit Clujul, o ajută să se dezvolte.
- Cum/unde-ți petreci majoritatea timpului liber?
Carla își petrece majoritatea timpului liber la cămin, încercând să învețe sau să țină legătura cu prietenii care se află în alte orașe.
Spre deosebire de Carla, Nicholas spune că îi place să exploreze și se plimbă, adesea, prin Cluj, pentru a descoperi locuri noi. De asemenea, spune că și prietenii lui se află la Cluj și explorează orașul împreună.
- Ți-ai găsit locul preferat? Dacă nu, ce anume cauți?
Pentru Nicholas, locul preferat este reprezentat de locul unde se află oamenii potriviți. „Cu oamenii adecvați, orice loc poate fi locul tău preferat.” De asemenea, spune că Parcul Central este un loc care îi oferă liniște.
Carla spune că Biblioteca și Librăria Universității sunt locurile ei preferate din oraș, deoarece este atrasă de tot ceea ce reprezintă mediul academic.
- Ai reușit sa te acomodezi?
Având colegele de cămin alături, Carlei i-a fost super ușor sa se acomodeze, atât cu mediul universitar, cât și cu orașul. Pentru Nicholas, însă, prima săptămână nu a fost așa strălucită, pentru că a încurcat și orarul de la facultate, și mijloacele de transport. Dar hei, nevoia ne învață!
- Ce-ți place/displace cel mai mult în Cluj/la facultate?
Diversitatea oamenilor, deși diferiți, împărtășesc aceeași viziune open minded, spune Nicholas. De asemenea, îi place că poate găsi o multitudine de activități prin care se poate dezvolta.
Pe aceeași notă, Carla spune că tinerii din Cluj sunt cauza și efectul atâtor oportunități faine, fie ele oferte de job, festivale, infrastructură ș.a.m.d.
Ce le displace? Prețurile deseori exagerate ale orașului.
- Ai emoții pentru prima sesiune?
Carla spune că are niște emoții foarte mari, legate de prima sesiune. Ea susține că are chiar momente când se trezește în timpul nopții și dacă se gândește la sesiune și la faptul că nu știe ce va urma, nu mai poate să adoarmă.
Nicholas nu știe exact ce emoții simte în legătură cu sesiune, deoarece unele materii îi plac și știe ce ar putea presupune un examen la materiile respective, iar altele îl fac să fie foarte confuz, neștiind la ce să se aștepte.
- Cum e să nu mai locuiești cu ai tăi?
Pentru Carla, această trecere de la locuitul cu părinții, la locuitul singură, a ajutat-o să pună în valoare mai multe lucruri învățate de la părinții ei, pe parcursul timpului și de asemenea, a ajutat-o în a învăța cum să își gestioneze banii. Totodată, recunoaște faptul că îi este greu să locuiască singură și din cauza faptului că nu este mereu acolo cineva, fizic, care să aibă grijă de ea.
Lui Nicholas îi place faptul că nu mai locuiește cu părinții săi. El spune că este obișnuit să stea perioade mai lungi de timp singur, deoarece, de la 15 ani, pleca în diverse proiecte, pe tot parcursul verii și aceste experiențe l-au ajutat să se obișnuiască să se descurce mai mult singur. De asemenea, spune că este, totuși, mai greu să locuiască singur, fiindcă, atunci când întâmpină o problemă, trebuie să o rezolve pe cont propriu, părinții lui nefiind în același loc cu el, pentru a-l putea ajuta. Cu toate acestea, spune că îi place să fie pe cont propriu, într-o oarecare măsură.
- Ai reușit să balansezi timpul tău liber cu mersul la facultate/pregătirea proiectelor?
Nicholas spune că, din perspectiva lui, el a reușit să își balanseze foarte bine timpul liber și ceea ce ține de facultate, deoarece a reușit să se și distreze, dar a fost și la toate cursurile și și-a făcut toate temele.
Carla spune că și ea a mers la toate cursurile de la facultate, de până acum, dar de asemenea, are și un orar foarte permisiv, care îi oferă mult timp liber.
- Ai luat parte în activități extracurriculare sau de voluntariat?
Carla își dorește să participe la mai multe activități extracurriculare, odată ce își pune orarul și timpul de învățat la punct.
Nicholas își dorește să se implice în cât mai multe activități de diverse tipuri, care să îl pasioneze și să îi completeze timpul liber.
- Ți se potrivește facultatea la care studiezi?
Carla consideră că facultatea pe care a ales-o chiar i se potrivește, cu toate că a avut mici rețineri la început, neștiind exact la ce să se aștepte.
Nicholas spune și el faptul că nu a avut niciun moment în care să aibă dubii despre alegerea făcută, știind de la început că este atras de ceea ce ține de economie, management și matematică. Cu toate acestea, chiar dacă profilul la care studiază implică și niște aspecte care nu sunt atât de bine cunoscute de el, consideră că sigur va reuși să învețe și informația nouă îl va ajuta pe viitor.
- Ce sfat le-ai acorda viitorilor boboci?
Carla spune că cei care urmează să vină la facultate trebuie să știe că la început este cel mai greu, fiind o multitudine de lucruri noi. De asemenea, îi sfătuiește pe cei care consideră că nu li se potrivește facultatea pe care o urmează, să își schimbe traiectoria și abordarea, dar să nu renunțe la facultate.
Nicholas consideră că nimeni nu știe, de fapt, ce face cu viața lui. El îi sfătuiește pe boboci să nu le fie frică să întrebe, să ceară ajutorul când au nevoie, să nu le fie frică să se plângă, dacă simt că de asta au nevoie, deoarece este ceva normal și firesc. Cu toate acestea și el îi îndeamnă să nu renunțe, chiar dacă li se pare dificil, deoarece toate acestea reprezintă doar o etapă din procesul de maturizare.
- Ce sfat ți-ai da ție acum o lună?
Nicholas ne transmite că s-ar încuraja să iasă mai mult și să cunoască mai mulți oameni, în timp ce Carla și-ar fi dorit să nu se streseze așa tare și să ia fiecare moment cu pași mici.
- Vrei să mai transmiți ceva cititorilor la final?
Nicholas: “Nu vă fie teamă de ce e nou, vă dezvoltă foarte mult și o să vă faceți niște amintiri minunate.”
Carla: “Cred că mulți alți boboci au simțit cât de diferită e viața de liceu comparativ cu cea de la facultate. Vreau să mai transmit un mic “sfat” și anume să profitați de fiecare oportunitate care vi se ivește, pentru că vă va ajuta mult.”
Cred ca asta este cel mai fain la viața de student. Faptul ca este diferită pentru fiecare în parte, și totodată, la fel de frumoasă pentru toata lumea.
Cu drag și nostalgie îmi aduc și eu aminte, de studenție…
Prima voastră lună cum a fost?
Articol redactat de Robert Munceanu