Mai mult ca sigur termenul de mindfulness nu îți este unul străin. Dar știi la ce se referă cu adevărat și ce beneficii îți aduce? Voi împărtăși experiența mea și modul în care m-a ajutat să fiu mult mai prezentă în activitățile zilnice, poate îți va fi și ție de folos.

Ai observat vreodată că făceai un anumit lucru dar te gândeai la total altceva? Poate învățai pentru un examen și trebuia să recitești aceeași frază de 10 ori. Sau poate vorbeai cu cineva și observai că te-ai defocusat, pentru că te gândeai la altceva. Momentele astea îți arată că nu ești ancorat în prezent și poate ar trebui să faci ceva în privința asta.

Până să merg la terapie nu știam exact cât de cool este să practici mindfulness. Poate tot ce ai auzit despre asta e că trebuie să fii neapărat în pat, pregătit de somn și să îți îndrepți toată atenția către respirație. Nu este chiar toată afirmația greșită, partea cea mai faină este că poți practica mindfulness oriunde și oricând. Și da, respirația contează într-o măsură foarte mare, dar mai sunt și alte aspecte importante. Precum observarea mediului din jurul tău și conectarea cu propriile gânduri.

De fapt, meditația în sine se bazează pe examinarea gândurilor, emoțiilor și trăirilor și conturează modul în care vezi lumea din jurul tău. Te ajută să îți antrenezi mintea și să fii prezent în viața ta, prin auto-apreciere, bunătate și compasiune față de sine, dar și față de oameni.

Cum și când poți practica mindfulness? După cum am menționat, poți face chestia asta oriunde și oricum.

  • În primul rând, găsește-ți o poziție comodă în care să stai, fie că ești în autobuz sau acasă, în pat.
  • Începe cu 3-4 respirații adânci, iar cu fiecare expirație observă ce senzații simți în corp. Poți face asta cu ochii deschiși sau închiși, cum te simți mai confortabil.
  • Observă ce auzi în jurul tău, ce mirosuri simți, ce gust ți-a rămas, ce textură simți când atingi obiectele de lângă tine și ce vezi, dacă ai ales să meditezi cu ochii deschiși.
  • Sigur vei observa că îți vin foarte multe gânduri în minte, dar lasă-le să vină și observă-le.
  • Este vreun gând care e predominant? Merită să îi acorzi atenție? Observă-l, axează-te pe el, încearcă să îți dai seama dacă este util sau nu în acel moment. Încearcă să lași să fie predominante gândurile pe care le poți transforma în acțiune, iar celelalte lasă-le în fundal.
  • Întoarce-te la a observa senzațiile din corpul tău, respiră adânc de 3-4 ori și  deschide ochii.

Cum te simți după o meditație de genul? Mai sunt foarte multe metode, eu folosesc și o aplicație pe care o recomand tuturor. O găsești pe Magazin Play și pe App Store, se numește Healthy Minds și pe mine m-a ajutat extraordinar de mult. Also, dacă vrei și suport vizual, serialele Headspace, de pe Netflix, sunt exact ce căutai. Spor la ancorarea în realitate!

Articol redactat de Elena Goguță

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *