„Din greșeli înveți” – Pe cât de clișeică, pe atât de inutilă mi se pare această replică. Îți zic imediat de ce.

E adevărat, persoanele care o folosesc vor să ne încurajeze după o nereușită. Și o fac cu intenție bună, crezând că asta va schimba modul în care ne raportăm la ce credeam că putem face și nu am putut.

În schimb, realitatea stă puțin diferit. Indiferent de câte argumente am primi și cât de bine ni s-a spus că am făcut restul de 90%, acel sentiment de rușine pentru 10% din ce n-a mers bine se va prinde și se va ține de noi, pentru că așa și trebuie. Rușinea nu e un sentiment negativ, ba chiar e o dovadă că îți pasă. 

Mai ales când vorbim de artiști, rușinea e a 13-a culoare pe care o vor de pe o paletă cu 12 compartimente, pentru un pictor. Pentru mine, acum scriind, e numărul de backspace-uri pe care le-am folosit înainte să scriu asta. Pentru cântăreți, e dorința de a atinge o notă și mai înaltă, fără să falsezi, pentru dansatori înseamnă să vrei să încerci o mișcare pe podea și să speri să nu te doară. Rușinea e pasiune cu self awareness. Pasiunea îți arată ce poți ajunge, rușinea te ajută să vezi dacă vrei să ajungi până acolo. Ți-ar fi rușine să pictezi prost? Ți-ar fi rușine să gafezi nota aia? Perfect! Înseamnă că ai toate materialele ca să o faci. În momentul în care înțelegi că rușinea înseamnă dorință de îmbunătățire, la bază, atunci ai să ajungi să crezi mai mult că ce faci cu adevărat, faci bine. Tocmai de aia, îți propun altă sintagmă:

„Din greșeli câștigi.”– Cei care câștigă fără să greșească, reușesc asta doar pentru că au greșit înainte. Bine, și puțin hazard, dar nu hai să nu intrăm în asta acum. 

Dacă greșelile duc la eșec, eșecul la rușine și am bifat deja ce înseamnă rușinea, hai să ne întoarcem la concret și să vorbim despre greșeli. Ți-e frică să greșești? Perfect, știi deja ce înseamnă asta. În Design Thinking, există conceptul de “Dark Horse”, care spune că cea mai bună idee este a 10-a idee de după ce ai crezut că e cea mai bună idee. Cam așa e și cu greșelile, primul tău produs e posibil să ți se pară cel mai bun, probabil pentru că you played it safe. Cu cât îți crește dorința de a îmbunătăți a doua, a treia, a opta idee, ai să ajungi să riști și să greșești, pentru că altfel n-ai risca. Atunci poți să iei greșelile exact pentru ceea ce sunt: Trial and Error. Știm cu toții sintagma, cât de ușor e să o faci și restul chiar au încercat și au văzut că nu e deloc ușor. Both approaches work, deci e ok. Dacă e ușor, înseamnă că ai s-o faci și dacă deja încerci, știi ce înseamnă asta. După ce treci de tot procesul ăsta, sunt două urmări: Reușești și câștigi validare pentru efortul depus sau greșești și câștigi mai multe moduri prin care să faci același lucru. Asta pentru că după ce ai greșit, ai tăiat o abordare de pe listă și mai ai infinitul de moduri în față. Uite ce poți face ca să treci mai ușor prin următoarele greșeli.

  1. Încearcă să faci cât mai multe lucruri unde crezi că ai să greșești. 

Contraintuitiv, știu, dar în momentul în care te expui experienței de trial and error, ai să vezi că pe cât e error e și trial.

  1. Motivul pentru care te expui experiențelor este Trial. Error e una dintre urmări, iar Trying and Winning e doar presiune socială.

Dorința de a reuși este un motivator mare, dar frica de a greși este un inhibitor la fel de mare. Amintește-ți că ești acolo să înveți, nu să reușești sau să greșești.

  1. După ce crezi că ai progresat, sărbătorește 

E greu să rămâi să motivat când nu vezi rezultate. Când vezi, auzi sau simți oricum atlfel că ai făcut și acel 1% din progres, bucură-te pentru tine și fă-o vizibil. E treaba ta cum o faci, dar orice merge, de la o încurajare spusă ție, până la un hotdog profi și poți și să te scoți la bere. Sau să mergi în pădure. Sau…ai înțeles tu.

  1. Identifică-ți greșelile 

Oleacă de captain obvious, dar nu putem vorbi despre Trial and Error, dacă nu îți asumi greșelile. Introspecție, reflecție și învățare, cam atât.

  1. Agață-te de greșelile altora 

Sărbătorește când cineva reușește, dar când greșește, încearcă să înveți din greșeala aia, de parcă ar fi fost a ta.. În felul ăsta, reușești să dai skip la câteva de-ale tale viitoare.

  • Nu în ultimul rând, pune articolul ăsta la bookmark, dacă simți că te-a ajutat o dată. If that’s the case, o să te ajute și în alte dăți, trust me.

Mi-e frică să nu greșesc în continuare, deci am să închei cu propoziția asta. Bine, nu chiar, că fac oleacă de trial and error cu împărtășirea unei experiențe proprii:

Până să ajung la facultatea asta, am schimbat 3 facultăți și 2 orașe. Toată lumea din jurul meu îmi spunea că am pierdut 5 ani din viață și eu nu înțelegeam cum să-i fac să înțeleagă că în ăia 3 ani am descoperit locuri, oameni și pe mine mai bine. 5 ani mai târziu, când mi-am schimbat facultatea și m-am întors la Cluj, am găsit chirie pont cu un fost coleg de facultate pentru 1 an ( din ăia 5 ani ), care m-a ajutat să-mi găsesc și un job foarte ok pentru perioada aia. Mă rog, s-au întâmplat mai multe și mai mulți oameni. Ideea e că acum sunt unde simt că vreau să fiu, cu pasiunea și cu rușinea de rigoare.

Nu suntem suma reușitelor noastre, suntem suma reușitelor și pierderilor noastre. Altfel spus, suntem suma experiențelor noastre. Tu ești suma experiențelor pe care ți le asumi, sau nu.

Spor la experimentat!

Articol redactat de Adomnicăi Vlad

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *