Organizarea eficientă a timpului este mai ușoară decât am crede. Succesul unei tehnici este dat de regularitatea aplicării ei, dar și de cum aceasta se pliază pe nevoile unei persoane. Dacă ai mai dat click pe articolele Sfertului, probabil ai aflat deja de Tehnica Pomodoro – cum să-ți gestionezi timpul cu roșii. Hai să vorbim și despre Regula 52/17, asemănătoare cu Pomodoro și la fel de simplă, pentru că tot ce ai nevoie este un timer.
Ce este 52/17?
În 2014, Draugiem Group a condus un experiment în rândul angajaților săi folosind o aplicație internă de time tracking – DeskTime. Deși inițial scopul acestora a fost să monitorizeze obiceiurile de la locul de muncă ale angajaților, au descoperit un tipar în ce privește modul de lucru al angajaților. În același an de la această observație, dezvoltatorii DeskTime au publicat principiul regulii 52/17 într-un articol din The Muse. Cu un succes uriaș, articolul a fost preluat și de alte publicații și platforme media.
Dar ce au observat mai exact?… În urma analizei informațiilor, s-a constat că 10% dintre cei mai productivi angajați ai companiei lucrau fără întrerupere în jur de 50-55 de minute, după care făceau o pauză de aproximativ 15-20 minute. După pauză, procesul era reluat, seriile de muncă fiind urmate de serii de pauze. Se observă de unde asemănare cu Pomodoro, principiul de bază fiind identic: un interval de muncă neîntreruptă, urmat de o pauză scurtă. Ceea ce diferă este timpul alocat. Dacă un pomodoro era format dintr-un interval de muncă de 25-30 de minute, urmat de o pauză de 5-10 minute, 52/17 este format, după cum îi spune și denumirea, dintr-un interval de muncă de 52 de minute și o pauză de 17 minute.
Dar de ce 52 și 17?
Păi dacă au același principiu, de ce sunt două tehnici diferite? Răspunsul la această întrebare stă în cifre și rapoarte care fac diferența dintre 52/17 și alte tehnici. Deși par niște numere alese la întâmplare, împărțind 52 la 17 obținem 3,0588(…), foarte aproape de numărul natural 3.
Așa și? Numeroase studii au arătat că intervalul de timp în care creierul uman se poate concentra pe deplin pe o anumită sarcină este relativ scurt. Pentru a crește productivitatea, secretul nu constă în a acorda mai mult timp sarcinilor de muncă, ci de a lua pauze la intervale egale de muncă dedicată. Conform celor de la DeskTime, 52/17 reprezintă numărul de aur al productivității, deoarece ne conferă un raport de 3:1 de muncă și pauză. Cu alte cuvinte, un interval ideal de muncă și pauză.
Regula 52/17 se bazează pe sprint-uri de muncă, urmate de pauze de odihnă totală. În intervalul de muncă toate distragerile sunt evitate pentru a putea conferi creierului șansa să se dedice pe deplin task-urilor. Aceasta este munca dedicată. Odată ce expiră cele 52 de minute de muncă, e timpul să iei o pauză, departe de tot ce te-ar putea duce cu gândul la task-ul la care lucrezi sau la task-urile viitoare. Timp de 17 minute poți să-ți pregătești o cafea, să bei apă, să-ți prepari o gustare, să faci o plimbare scurtă sau o sesiune rapidă de stretching sau yoga… sau poți să tragi cu ochiul peste celelalte articole ale Sfertului Academic.
Iar la final…
Nu uita să experimentezi! Articolele noastre pot doar să te informeze corect și rapid, însă schimbarea trebuie să vină de la tine. Fie că este vorba de Pomodoro, 52/17 sau de orice altă tehnică, progresul vine doar cu consecvență și dedicare. Următoarea sesiune de lucru va fi mai bună și vei observa că time-management va deveni doar termenul pe care celelalte persoane îl vor folosi când îți vor descrie succesul.
Articol redactat de Ștefan Cristinaru