„Malèna” (2000) este un film regizat de Giuseppe Tornatore după o poveste de-a lui Luciano Vincenzoni, care spune povestea unei femei sofisticate și educate într-o societate strictă, cu mentalitate învechită, plină de invidie și ură.
Filmul urmărește întâmplările Malènei în viața ei simplă, văzută și percepută prin ochii lui Renato, un adolescent care o urmărește. Băiatul este fascinat de prezența și persoana ei, construindu-și o imagine idealizată a ei, care se va nărui când va realiza că Malèna nu este așa cum și-a închipuit-o.
Problemele Malènei încep atunci când soțul ei este trimis în război și rămâne singură, atrăgând privirile și atitudinile răuvoitoare ale femeilor din oraș. Acestea o invidiau pentru frumusețea și stilul ei ieșit din tipare, care sărea în evidență bărbaților. Ea era privită de societate ca o „vrăjitoare” ce fermeca bărbații, din cauza aceasta pierzându-și și slujba de profesor.
Cu siguranță, toate problemele Malènei proveneau de la societatea în care trăia și tiparele care existau în acea vreme, când aranjatul și grija estetică față de sine era condamnată și judecată. Aceasta era considerată o femeie ușoară, fiind acuzată că atrăgea privirile și admirațiile bărbaților căsătoriți. Filmul întruchipează ușurința cu care societatea și gândirea toxică poate distruge vieți, din cauza lipsei de educație și empatie.
Din păcate, greutățile Malènei nu s-au rezumat doar la atitudini ostile, pierderea locului de muncă și bârfe nefondate, ci au continuat prin dezmoștenirea ei de către tată, pierderea lui, dar și a soțului care moare în război. Vestea morții soțului a fost un șoc în oraș, iar viața Malènei s-a schimbat în mai rău odată ce nu a mai fost protejată de căsnicia sa.
O scenă memorabilă din film este cea în care Malèna apare în piața mare din oraș, tunsă scurt și vopsită roșcat. Acesta era un simbol al faptului că a fost nevoită să se prostitueze, acceptându-și titlul și soarta. În timp ce toți bărbații din piață se îngrămădeau să îi aprindă țigara, Malèna privea în jur speriată și dezamăgită.
După ce a fost văzută cu soldați germani, protagonista a fost dezbrăcată, bătută și târâtă în centrul orașului, aceasta fiind cea mai emoționantă scenă din film. Malèna a avut același portret dintotdeauna în ochii orășenilor, indiferent de acțiunile ei. A fost judecată nedrept și privită ca o amenințare, neavând șansa să își trăiască viața normal.
„Malèna” este un film care arată cum o persoană total inocentă poate fi distrusă de societate și de oamenii cu mentalități fixe, restrânse, care refuză să arate respect față de ceilalți. Acțiunea petrecându-se în jurul celui de-al Doilea Război Mondial, reflectă foarte bine concepțiile oamenilor din acel timp.
Cu toate acestea, cea mai tristă parte a filmului este introspecția pe care o ai la final, atunci când închizi laptop-ul. Urmărind societatea din acea vreme și toxicitatea acesteia, îți dai seama că nu s-au schimbat prea multe, aceleași întâmplări existând și acum, doar că sub un alt format. Gândirea a rămas la fel, dar pedepsele și ura sunt manifestate în alte moduri moderne. Pentru mine, „Malèna” reprezintă un film captivant de vizionat și analizat din perspectiva socială, care merită o revizionare.
Articol redactat de Andreea Panaite