Mulți ați auzit că anume Clujul este paradisul IT-iștilor, așa-i? Toată România vine la Cluj la Info UBB…. Până la urmă, IT-ul este industria principală a orașului, iar cu ajutorul ei, Clujul a avut parte de un boom economic atât de mare încât a ajuns să fie oficial „orașul cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană”. Așa că, în acest articol, am decis să discutăm cu o varietate de studenți de la specializarea Informatică pentru a înțelege mai bine cum e de fapt la „Info UBB”.

  1. De ce ai ales specializarea Informatică?
    • Lois, anul 1: Am ales specializarea Informatică pentru că este materia pe care am îndrăgit-o cel mai mult in liceu, fiind influențată și de viitorul pe care ți-l poate oferi acest domeniu cât și de cei din familie care au urmat aproximativ același domeniu.
    • Adi, anul 2: Motivele pentru care am ales informatica se datorează pasiunii dobândite pe parcursul liceului pentru ce înseamnă ea, curiozitatea și dorința de a deveni mai bun, a cunoaște și înțelege puterea acestui domeniu, lucruri care sunt făcute posibile în cadrul specializării. De asemenea, industria e în mare căutare de informaticieni competenți, iar în cadrul acestei specializări fiecare persoană e pregătită așa încât să se poată integra în domeniu cu fundamente solide.
    • Robert, anul 2: Pentru că mi se părea interesant, se făceau mulți bani și nu m-aș fi văzut făcând altceva.
    • Toni, anul 3: Eu am ales această specializare doar din plăcere. Devenise o pasiune în ultimii ani așa că a fost o alegere simplă.
  2. Cum a fost admiterea?
    • Lois, anul 1: Au fost destule probleme abordabile, de nivel mediu, însă ceea ce i-a crescut dificultatea a fost timpul (6 minute / per problemă).
    • Maria, anul 2: Din păcate, nu am avut șansa de a da o admitere, fiind promoția care a intrat la facultate pe baza notelor de la bac. Mă pregatisem mult pentru admiterea la matematică, iar vestea anulării admiterii a fost un mic șoc. A trebuit să mă axez mai mult pe examenul de bacalaureat și implicit pe proba de Limba și Literatura Română, care nu era neapărat preferata mea.
    • Adi, anul 2: Admiterea n-a mai avut loc când m-am înscris eu la facultate, ci s-a luat în considerare media ponderată de la bac, unde, la alegere, nota de la matematică sau informatică avea o pondere mai mare. Chiar și așa, a fost o competiție acerbă pentru locuri și s-a intrat cu medii enorme (ultima medie la buget parcă a fost 9.89, iar la taxă 9.85).
    • Toni, anul 3: Admiterea a fost destul de complicată, poate chiar cea mai grea din câte am văzut. Multe întrebări de atenție, care nu cred totuși că reprezintă facultatea în sine. A fost doar o departajare mai riguroasă.
  3. Cum e la facultate? Te descurci?
    • Lois, anul 1: Primul semestru a fost destul de greu, începând în online, necunoscând cum stă treaba, colegii etc.. Se simte diferența din semestrul 2 prin faptul că am început fizic, altfel e când nu te vezi doar pe niște ecrane la facultate. Până la urmă m-am descurcat, dar trebuie să ții cont că la unele materii nu poți îngrășa porcul în ajun sau aș zice că unele teste/examene sunt în contratimp și asta le face și mai dificile.
    • Adi, anul 2: A fost provocator până mi-am dat seama cum să-mi gestionez mai bine timpul și până m-am obișnuit cu stilul acesta de viață, dar acum lucrurile decurg ok și au devenit mai naturale.
    • Toni, anul 3: E chiar mișto. Majoritatea profilor sunt super caterincă, colegii minunați cei mai mulți, materiile unele inutile după părerea mea, dar o experiență reușită. De descurcat trebuie să te descurci oriunde.
  4. Cât de greu este de fapt la Informatică?
    • Adi, anul 2: Este dificil la început, dacă nu lucrezi din timp și îți dedici interesul treptat. Cheia aici, după părerea mea, e cum îți gestionezi timpul și să-l faci să fie cât mai calitativ în orice situație.
    • Toni, anul 3:  Sunt momente de cumpănă în care zic că mă las și regret alegerea, dar sunt cauzate de cele mai multe ori de proasta mea organizare.
  5. Cum balansezi viața academică cu cea socială?
    • Lois, anul 1: E destul de greu când ai parțiale/teste și sunt cam în aceeași săptămână cu alte teme nefăcute (de obicei la mijlocul semestrului devine treaba serioasă cu parțialele), deci atunci ‘balansatu’ vieții sociale e mai aiurea în perioada asta, în rest ai timp destul de mult, acum depinde si ce pretenții de note ai.
    • Adi, anul 2: Studiatul are perioada lui la fel ca și interacțiunea socială. Nu mă abțin de la evenimente ce presupun socializare, chiar dacă asta înseamnă că va trebui să recuperez și să compensez timpul petrecut nestudiind. Fac sporturi, merg la petreceri, ies prin oraș și în același timp învăț.
    • Robert, anul 2: Foarte bine fiindcă sunt party-uri Hermes și fac networking cunoscându-mi colegii, iar temele de obicei în weekend.
    • Toni, anul 3: Încerc să le îmbin cât de mult pot. E plăcut să ai prieteni cu care să înveți și apoi să faci și alte activități, să dai un party sau o ieșire mișto.
  6. Cât de mult înveți? Mai ai timp liber?
    • Lois, anul 1: Cam cât mi-am propus să învăț e să nu ajung la taxă (ceea ce nu e așa greu, sunt 150 de locuri de buget), iar unde vreau să trag mai tare sunt materiile strict de informatică, nu zic că restul nu sunt importante, puțină cunoștință din fiecare nu strică, deci având în vedere scopul meu, am timp liber rezonabil.
    • Maria, anul 2: Fiind studentă, învățatul pentru examene începe de obicei în sesiune. Îmi place să am mereu o idee despre ce se vorbește la cursuri, să îmi iau notițe și să fiu la zi cu laboratoarele. Deoarece la facultatea mea se pune accent pe proiecte și teme, timpul îmi este destul de limitat, însă găsesc mereu câte o portiță pentru activitățile pe care le îndrăgesc.
    • Adi, anul 2: Am destul de mult timp liber spre surprinderea mea, ceea ce-mi permite să fac mai multe lucruri, deși trebuie să învăț când vine momentul. Dacă ar fi să estimez, în medie, aș învăța undeva la 4-5 ore pe zi, depinzând de perioadă.
    • Robert, anul 2:  Da, mai aveam timp și să lucrez 4 ore part-time și să merg la party-uri.
    • Toni, anul 3: Nu chiar cât ar trebui pentru standardul facultății, dar destul pentru cât consider eu că e relevant. Având în vedere că se cere cam multă teorie, reușesc să-mi fac timp liber.
  7. De ce ai ales UBB și nu o altă universitate?
    • Lois, anul 1: Am fost întâi influențată și de orașul Cluj, pe cine mai cunosc aici, dar în același timp și de prestigiul acestei facultăți… Probabil n-aș fi țintit la această facultate dacă nu mi-ar fi recomandat-o alții.
    • Maria, anul 3: În cei aproape 2 ani la info, am realizat că am făcut alegerea corectă. Pe perioada liceului oscilam între Politehnică și UBB, însă după discuții cu studenții de la Politehnică, mi-am dat seama că nu era o facultate potrivită pentru mine.
    • Adi, anul 2: Am ales UBB pentru că e o universitate de prestigiu și renumită. Am auzit din diverse surse că oferă învățământ de calitate și spiritul competitiv naște oameni valoroși și de succes.
    • Toni, anul 3: La nivel de țară e cea mai bună incontestabil pe acest domeniu și dacă tot am ales asta nu voiam să mă plictisesc și să fiu alături de persoane de top de la care să învăț, iar în afară nu aș fi mers că mi-ar fi fost urât.
  8. Dacă ai putea alege din nou, ai veni la Informatică?
    • Adi, anul 2: Da, aș veni, pentru că îmi place unde mă aflu și nu m-aș vedea făcând altceva care să-mi placă mai mult.
    • Toni, anul 3:  Nu știu sigur. Îndrumările au fost foarte bune, dar tot singur trebuie să înveți și dacă ești student. Poate nu la fel de organizat, dar aș fi încercat și să merg pe studii proprii, încă nu știu cât de utilă e acreditarea oferită de facultate. 
  9. Crezi că lucrurile pe care le înveți acum îți sunt utile?
    • Lois, anul 1: Până acum da, am învățat destul de multe lucruri pentru interviuri / concepte de baza (fiind anul 1) ceea ce mă vor ajuta cand voi lucra.
    • Adi, anul 2: Sunt lucruri utile, chiar aplicate în domeniu și consider că acesta e un avantaj enorm, deoarece deja ești pregătit pentru ce vei face în viitor.
    • Robert, anul 2:  Da, e util să-ți faci o perspectivă largă asupra ce înseamnă info, dar pe viitor trebuie să te specializezi pe o chestie, mai sunt unele materii cam degeaba dar e ok.
    • Toni, anul 3: Cu siguranță nu toate. De plăcut și pentru curiozitatea mea e bine că mi-am lărgit orizonturile, dar sigur nimănui nu-i vor fi utile toate. Majoritatea se vor axa pe un singur domeniu pe care îl vor perfecționa ulterior prin practică. Lucrurile învățate aici sunt doar bazele pentru mai multe domenii.
  10. Ce vrei să faci după facultate?
    • Lois, anul 1: Întâi voi dori să caut un internship, să-mi sortez bine opțiunile și apoi să iau decizia… încă sunt la început, chiar nu m-am gândit atât de bine, dar de anul viitor voi face asta.
    • Adi, anul 2: O să vreau să mă angajez la o firmă mai mare, de unde se poate trăi bine, dar și să profesez și să aflu, să experimentez cât mai mult cu putință. M-am mai gândit de asemenea poate să mă duc pe partea de freelancing, dar și de antreprenoriat, însă deocamdată au rămas la stadiul de idei.
  11. Ai făcut un internship? Ai fost angajat?
    • Maria, anul 2: Momentan sunt în căutarea unui internship pentru perioada verii. Sunt atrasă de partea de front end deoarece este mult mai receptivă, implicând creativitate și puțin simț artistic.
    • Adi, anul 2: Până acum nu, dar urmează să fac un internship sau să fiu angajat cu normă întreagă sau cu jumătate de normă. Asta depinde de compania la care mă decid să mă duc.
  12. Cât de ușor se găsește un job în domeniu? Este bine plătit?
    • Lois, anul 1: E extrem de ușor, chiar și din anul 1 te iau cu minime cunoștințe (unii colegi deja s-au angajat), la început (internship) e plătit destul de puțin (fiind începător) însă ușor-ușor crești din câte am auzit.
    • Adi, anul 2: Oportunități de job sunt la tot pasul, iar munca ta va fi proporțională cu oferta de job pe care o poți primi. Dacă lucrezi mai puțin și nu prea ești interesat, cel mai probabil vei fi plătit mai puțin, iar dacă lucrezi mai mult și înțelegi mai multe lucruri, șansele sunt că vei fi mai bine plătit.
    • Toni, anul 3: Job se găsește foarte, foarte ușor, mai ales după studii la această facultate. De plătit este foarte bine plătit chiar dacă nu a fost cazul meu.
  13. Ce caută angajatorii din IT? Cât de important este studiul tău pentru ei?
    • Maria, anul 2: Angajatorii din IT, pentru partea de internship, caută studenți muncitori, organizați și creativi. Deși soft skills-urile sunt foarte importante, aceștia caută studenți care au bazele necesare pentru programare (OOP, baze de date, structuri de date și algoritmi).
    • Adi, anul 2: Firmele de IT vor să vadă că ești investit în ceea ce faci și să aibă garanția că o să faci treabă bună dacă o să lucrezi pentru ei. Vor să vadă că ai o fundație solidă de cunoștiințe și că ești flexibil, open-minded, sociabil și motivat, curios, că știi cu ce se mănâncă meseria. Studiul tău se reflectă în cunoștințele pe care le ai, ceva ce ei caută, deci e un lucru destul de important, mai ales studiul individual.
    • Robert, anul 2: Vor sa vadă că ai înțeles lucrurile de bază din info , dar după te iau de la 0 și te învață ei.
    • Toni, anul 3: Oameni harnici și implicați. Având în vedere volumul mare de cerere din acest domeniu, nu sunt cerințele atât de ridicate la angajare ca informații. Angajatorii vor persoane pe care să le poată „crește” în stilul firmei și care să rămână cât mai mult la ei. Studiul singur este un avantaj dar depinde și firma, majoritatea fiind în expansiune preferă cât mai mulți angajați pe care să îi evolueze.
  14. Ești mulțumit de domeniul ales? Sunt aspecte pro-contra?
    • Robert, anul 2: Da, mi se pare cel mai potrivit și ușor de trait domeniu. Poți lucra încă din primul an, la puține facultăți ai putea face asta.
    • Adi, anul 2: Sunt mulțumit de domeniu și bineînțeles are atât avantaje, cât și dezavantaje. Avantajele ar fi că programul de lucru este flexibil, poți lucra de acasă doar deschizându-ți calculatorul și deja te afli în spațiul tău de lucru, iar salariile sunt destul de atractive. Pe de altă parte, nu este foarte sănătos să-ți petreci mult timp în fața calculatorului și poate avea unele impacte mai negative.
    • Toni, anul 3: Sunt mulțumit de domeniu și bineînțeles are atât avantaje, cât și dezavantaje. Avantajele ar fi că programul de lucru este flexibil, poți lucra de acasă doar deschizându-ți calculatorul și deja te afli în spațiul tău de lucru, iar salariile sunt destul de atractive. Pe de altă parte, nu este foarte sănătos să-ți petreci mult timp în fața calculatorului și poate avea unele impacte mai negative.
  15. Ce sfaturi ai avea pentru un viitor student la Informatică?
    • Adi, anul 2: Să se pregătească din timp și să știe sigur că vrea asta, căci e un drum provocator și cu încercări, iar decât să-și urască meseria, mai bine să se orienteze spre ceva ce-i place mai mult. Să nu se demoralizeze și să privească experiențele negative ca pe experiențe din care are ce să învețe, să nu-i fie frică la început și să își gestioneze cât de bine posibil timpul. Timpul poate să-ți fie atât prieten, cât și dușman.
    • Robert, anul 2: Să învețe bine C++ si să înțeleagă algoritmi fundamentali.
    • Toni, anul 3: Să fie sigur că asta își dorește să facă în continuare deoarece îi va lua foarte multe resurse dacă vrea să se reprofileze după. Să fie sigur că îi placă pentru că nu e tocmai ușor. Iar dacă toate astea sunt îndeplinite, să rămână pe filmul lui. Să nu lase nici colegii, nici profesorii să-i distrugă filmul și visul.

Articol redactat de Varianini Giulia-Flavia

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *