Academic

Pomodoro – cum să fii productiv folosind „roșii”

„De anul viitor, învăț constant în fiecare zi.” Sună cunoscut?

Dacă te numeri printre studenții care încă spun că de mâine se pun să învețe, însă tot ajung să citească din trei cărți în același timp cu o noapte înainte de examen, trebuie să îți spun un secret. E vorba de o tehnică de time management care poate constitui startul spre o sesiune mai puțin stresantă – tehnica Pomodoro.

În anii ’80, un student, pe nume Francesco Cirillo, se găsea în imposibilitatea de a se concentra și de a termina la timp temele pentru universitate. Cum datele de examen se apropiau, iar materia nu devenea mai puțină, acesta își propune să învețe, pentru început, doar 10 minute.  Însă trebuia să se concentreze în aceste minute de parcă lumea nu ar mai fi existat în jurul lui.

Pentru a monitoriza cele 10 minute, acesta folosește un timer de bucătărie în formă de roșie. De aici și numele tehnicii (pomodoro însemnând roșie în italiană). Ceea ce avea să rezulte din acest experiment personal avea să ajungă teza de licență a lui Cirillo, dar și cea mai cunoscută tehnică de time management din lume.

How it works:

 1. Creează-ți o listă de task-uri;
 2. Alege-ți un task din listă și setează-ți timer-ul la 25 de minute;
  • Trebuie să ții cont de următorul lucru în ceea ce privește acest pas. Dacă consideri că un task ar dura mai mult de 5-7 pomodoro, ‘break it down’. Activitățile complexe ar trebui divizate în mai multe activități simple. Iar dacă o sarcină durează mai puțin de un pomodoro, combin-o cu alte sarcini de scurtă durată.
 3. Începe să lucrezi la task și evită orice distragere;
 4. După ce trec cele 25 de minute, ia o pauză de 5 minute și scrie un X pe o foaie. 
  • Felicitări! Tocmai ai primit prima ta roșie, un pomodoro. Un pomodoro reprezintă mereu un timp bine definit de lucru, urmat imediat de un alt interval scurt de timp în care faci o pauză.
 5. După ce bifezi 4 pomodoro, ia o pauză de 20-30 de minute;
 6. Repetă procesul descris până îți termini task-urile din listă. 

Tips & tricks:

 •  Joacă-te cu timpii! Cele 25+5 minute reprezintă doar timpi relativi. Dacă consideri că un timp de lucru de 30-45 de minute urmat de unul de 10-15 minute în care te relaxezi este mai potrivit pentru tine, go for it.
 • Un pomodoro este indivizibil! Timpii pe care ți i-ai propus trebuie să fie urmați cu strictețe. Dacă în timpul unui pomodoro apare o distragere ce nu poate fi evitată, acel pomodoro devine nul. Ia o pauză și începe un nou pomodoro
 • Acordă importanță pauzei! Aceasta este la fel de importantă ca și timpul alocat rezolvării sarcinilor de lucru, dacă nu chiar mai important. În timpul acesteia detașează-te de tot ce are legătură cu task-ul respectiv. 
 • Observă! Analizează! Reorganizează! Unele zile pot fi mai solicitante ca altele, iar întreruperile pot să apară la fiecare 5 minute. După fiecare pomodoro care nu a mers așa cum îți doreai, oprește-te și gândește-te ce nu a mers bine. Gândește-te la posibilele soluții și pune-le în aplicare. Schimbă modul în care ți-ai organizat task-urile. Dacă te simți complet lipsit de energie într-o anumită zi, poți opta pentru un set de 3 pomodoro în loc de 4.
 • ‘The Next Pomodoro Will Go Better!’ Eficacitatea tehnicii este dată de regularitatea cu care aceasta este aplicată. Prin urmare va trebui să te înarmezi cu răbdare și determinare. Nu uita că rezultatele apar „pomodoro după pomodoro”.

Acestea fiind spuse, data viitoare când te simți copleșit de tot ce ai de făcut, gândește-te că uneori soluțiile pot fi la fel de simple cum e o banală roșie. 

Articol redactat de Ștefan Cristinaru

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.