Credit: EriAnTi
- Ce reprezintă „The Atlas of Bodies”?
Un proiect de facultate dus la un alt nivel. „The Atlas of Bodies – Your body remembers everything” reprezintă un manifest pentru acceptarea propriilor imperfecțiuni. Prin acest proiect, ne-am propus să creăm un atlas cu poveștile, întâmplările, experiențele, temerile, gândurile care le-au marcat pe tinerele femei în relația cu corpurile lor. Nu este ușor să trăiești într-o societate care îți dictează cum ar trebui să arăți. Vedem zilnic care este standardul de frumusețe promovat vehement de media, auzim replicile celor din jur legate de aspectul nostru și le lăsăm ecourile să ne răsune în minte, fără a realiza că al nostru corp are propria lui memorie și își aduce aminte toate presiunile, gândurile negative, la care l-am supus. Din acest motiv, ne dorim să punem bazele unei comunități de susținere reciprocă, în care tinerele femei să se simtă libere să-și împărtășească fricile și vulnerabilitățile.
Credit: EriAnTi
- Cum a apărut ideea proiectului și cine stă în spatele ei?
Punctul premergător al proiectului a fost proza scurtă „Ilaria, Corpul și Oglinzile fermecate”, scrisă pentru un concurs de creație. După acel exercițiu de vulnerabilitate, am realizat (Cristina) câtă nevoie aș fi avut la vârsta adolescenței de un spațiu sau de cineva care să-mi explice că nu este nimic în neregulă cu corpul meu. Ulterior, i-am împărtășit ideea Dianei și ne-am conectat în acel moment pentru că fiecare a avut luptele cu propriul corp. Cum am menționat și anterior, un proiect de facultate ne-a împins de la spate ca să punem ideea pe picioare și să nu o lăsăm la stadiul de concept. Astfel, ne-am adunat patru mândruțe pentru a dezvolta o idee de suflet.
Eu (Cristina), Diana și Zhansaya suntem studente în primul an de master la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. Noi ne ocupăm de tot ceea ce ține de conținut și promovare. De vizualurile creative, care au rolul de a reda încrederea tinerelor femei, se ocupă promițătoarea artistă EriAnTi, care studiază în prezent la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimică.
- Pentru că dați glas multor povești, ne puteți da exemplu de una care și-a lăsat amprenta asupra voastră?
Mai întâi, vom răspunde cu clasicul: „Fiecare poveste are elementul ei de unicitate”, deoarece tinerele femei se confruntă cu diferite probleme: presiunea proprie sau a celor din jur când vine vorba de aspectul fizic, promovarea unor standarde nerealiste de către media, subponderabilitate, supraponderabilitate, lipsa acceptării de sine, evenimente din tinerețe care și-au lăsat amprenta asupra amintirilor pe care le duc mai departe, și lista poate continua. Dar, dacă ar să alegem o poveste în deosebi, cred că ar fi a Jessicăi. Ea surprinde lupta pe care a dus-o încă din adolescență cu kilogramele în plus și cum încearcă în prezent să ajungă la o stare de echilibru, de armonie, cu propriul corp.
Credit foto: The Atlas of Bodies (Jessica Petri)
Ne luptăm zilnic nu doar cu părerile celor din jur, dar și cu gândurile care ne distorsionează imaginea de sine. Jessica spunea foarte frumos: „Da, m-am îngrășat, și? Încă aud păsările când deschid geamul dimineața, berea are același gust, încă POT mânca ce îmi place, încă pot merge la sală şi la yoga.” Cuvintele ei ne aduc un zâmbet pe buze pentru că, indiferent de cum ai arăta, tot te poți bucura de lucrurile care dau cu adevărat însemnătate vieții. Mai întâi, trebuie să înveți să-ți apreciezi corpul (cu pași mărunți, dar siguri), deoarece îți oferă protecție și căldură. Apoi, dacă simți că ar trebui să schimbi ceva la el, nimeni nu te oprește. Schimbarea vine la pachet cu noutate și redescoperire. Încearcă să explorezi și vezi unde te duce vântul.
- Care credeți că sunt dificultățile pe care tinerii le întâmpină în tot procesul de acceptare a imperfecțiunilor?
Cred că cea mai mare provocare este ridicată chiar de societatea românească, care duce posacă în spate multe probleme nerezolvate din trecut. Nu suntem învățați timpuriu cum să ne gestionăm problemele emoționale, iar această nepăsare se răsfrânge ulterior în viața noastră de tineri adulți. Adesea, primim replici care ne minimizează propriile trăiri: „Doar mănâncă mai puțin.”, „Ar trebui să te mai îngrași.”, „Acestea sunt probleme? La vârsta ta aveam alte griji.” etc. În acele momente, te închizi în tine și te simți singur, de neînțeles, într-o luptă pe care trebuie să o duci, dar nu știi de unde să începi. Prin intermediul „The Atlas of Bodies”, vrem să oferim acel loc de susținere, însă suntem de părere că expertiza unei persoane avizate, va cântări întotdeauna diferit și, din acest motiv, recomandăm, mersul la terapie.
Aș mai adăuga și consumul mare de conținut postat pe rețelele de socializare (este foarte ușor să cazi în capcana influencerițelor care își modifică cu diferite aplicații trăsăturile sau vedetelor care nu își asumă operațiile estetice).
- Care este punctul în care doriți să ajungă proiectul ”The Atlas of Bodies”?
Nu avem o destinație finală, doar multe obiective pe care ni le propunem să le atingem. Vrem să dăm voce în continuare poveștilor mai puțin auzite, să oferim vizibilitate acelor confesiuni anonime care au fost reduse la un moment la tăcere și să construim comunitatea de sprijin reciproc. De asemenea, ne propunem să cuprindem în al nostru atlas povești din toată lumea, pentru a vedea cum portretizează diferitele culturi relația femeilor cu corpurile lor (și nu numai).
jk
Credit: EriAnTi
- Ce mesaj aveți pentru persoanele care vă urmăresc activitatea?
Cristina: „Nu uita să fii blândă cu tine.” (sfatul primit de la terapeutul meu). Fii mai blândă atât față de tine, cât și față de propriul corp. Atât de simplu. Sună clișeic, I know, dar dă-ți un moment de prezent, în care să fii tu cu tine. Nu te mai grăbi, nu te mai judeca, doar bucură-te. Uită-te în spate să vezi câte ai realizat și fii recunoscătoare pentru lucrurile pe care le ai deja.
Diana: Mesajul meu pentru frumoasele suflete din comunitatea The Atlas of Bodies este să se facă auzite, văzute și ascultate. Să-și spună trăirile pe care le-au simțit în corpuri și întâmplările la care Corp a fost alături de ei. Noi ne asigurăm că acestea ajung la și mai multă lume și poate, în felul acesta, vom înțelege ce se ascunde în spatele țesutului epitelial. Și nu vom mai judeca.
Zhan: Tu ești sursa propriei tale fericiri. Tu ești managerul propriei tale realități. Umpleți ziua cu iubire… va fi un pas înainte… și apoi poți face alt pas și alt pas… (”You are the source of your happiness. You are the manager of your reality. Fill today with love… This will already be a step… and step again.”)
EriAnTi: Tu ești în control și toate deciziile depind de tine: ce faci cu corpul tău, forma sa, ce stil adopți etc. La finalul zilei, să ai încredere în tine și să te simți confortabil în pielea ta și în locul în care te afli, indiferent de opinia privitorilor. ”Ingest the positivity and shit out the haters” (Drag Queen).