Fiecare student își dorește un venit stabil încă din timpul facultății. Deși există o mulțime de posibilități de angajare pentru studenți, cel mai convenabil este să obții experiență în domeniul pe care-l studiezi. Problema este că multe locuri de muncă vacante necesită experiență de lucru, pe care un absolvent nu o are la început. Apare astfel un cerc vicios – nu ai experiența necesară pentru a aplica pentru un loc de muncă, dar nici nu poți câștiga experiența necesară fără a obține un astfel de job.
Deși pare a fi o situație frustrantă, nu trebuie să-ți faci griji, pentru că am adunat aici câteva sfaturi care să te ajute să obții un job în domeniul tău de studiu, chiar dacă nu ai foarte multă experiență.
- Analizează-ți CV-ul
În primul rând, trebuie să verifici fiecare detaliu din CV-ul tău, înainte de a-l trimite unui angajator. Unii oameni fac greșeala de a trimite același CV șablonat fiecărei companii la care aplică. Există mai multe șanse să fii selectat pentru un interviu dacă CV-ul tău diferă de celelalte zeci sau sute, care sunt trimise către departamentele de HR. Poți încerca să experimentezi și cu partea de design, așa încât să atragi atenția, însă ai grijă să nu exagerezi.
- Examinează-ți abilitățile
Încearcă să potrivești abilitățile menționate în CV cu cerințele jobului pentru care aplici. Dacă însă sunt necesare abilitățile pe care tu nu le deții și îți dorești mult să lucrezi pentru acea companie, dedică o parte din timpul tău liber pentru obținerea abilităților lipsă.
- Asigură-te că profilurile tale de social media te prezintă din cea mai bună lumină
Înainte de a aplica pentru un anumit post de muncă, verifică-ți profilurile de social media și asigură-te că nu ai postat nimic care ți-ar putea afecta șansele de a fi selectat (un selfie nepotrivit, imagini cu alcool sau de la prea multe party-uri). O companie cu o reputație solidă ar putea să-ți refuze cererea de angajare din cauza acestui motiv, chiar dacă toate celelalte cerințe sunt îndeplinite.
- Folosește rețeaua de networking
Acum că ai un CV perfect și un profil de social media imaculat, te poți apuca de căutat poziții vacante. Studenții își găsesc adesea primul loc de muncă folosind Linkedin. De asemenea, poți să-ți plasezi CV-ul pe site-urile de posturi vacante, să scrii postări pe social media și să încerci să faci cunoștință cu oameni care lucrează pentru companiile la care ți-ai dori să fii angajat. Folosind diverse canale de comunicare, poți obține un loc de muncă mai repede decât ai sperat.
- Profită de târgurile de carieră
De obicei, în fiecare toamnă sau primăvară sunt organizate târguri de carieră, unde poți interacționa direct cu angajatorii, poți participa la diverse evenimente și cunoaște specialiști din cele mai diverse domenii. Pe lângă joburi full-time, există și programe de internship, potrivite pentru cei care vor să-ți îmbunătățească experiența practică.
- Obține un program de internship
Chiar dacă stagiile de practică sunt de scurtă durată, pot fi o bună oportunitate pentru a obține experiența necesară pentru a te califica în cele din urmă pentru un loc de muncă mai bun în domeniul tău. Există multe resurse pe web care te pot ajuta să găsești oportunități de stagii în diverse companii. Un internship îți poate oferi șansa de a-ți demonstra abilitățile unui angajator în practică, precum și angajamentul și dorința de a învăța. În unele cazuri, un stagiu de practică poate duce la o ofertă de muncă în aceeași companie.
Încearcă să combini toate aceste sfaturi și cu siguranță vei ajunge mai aproape de jobul viselor tale. Multă baftă!
Articol redactat de Cătălina Minciună