În viața de cămin, totul este nou și captivant: locuiești pe cont propriu și faci cunoștință cu viața de adult (pe cât de „cont propriu” se poate când împarți camera cu alte 2, 3, 4 persoane:) ). Totuși, asta face traiul în cămin cu atât mai promițător, căci ai alături de cine să trăiești noi experiențe grozave.

Una dintre aceste experiențe este – ghici ce? – gătitul. Dacă e să fim sinceri, probabil că majoritatea dintre noi am ajuns la facultate abia știind să pornim aragazul și să prăjim un ou, și iată-ne acum puși în fața situației de a ne găti singuri, mai ales că pachetele de acasă nu țin la nesfârșit.

Dar fii fără grijă! Pe cât de înfricoșător pare la început, pe atât de distractiv este, gătitul în oficiu. Dacă adaugi câțiva colegi de cameră sau chiar de palier, experiența va deveni un exemplu memorabil de muncă în echipă, râsete, și, după inevitabilele eșecuri (aparent este posibil să arzi orezul), mâncare gustoasă.

Păstrând tradiția blogurilor culinare, după o introducere plină de emoție, vom trece la subiect, pentru că probabil îți e foame, iar stomacul nu se hrănește singur!

Paste cu sos alb

Unde merg două studente obosite seara, după 8 ore de cursuri? Stația oficiu cu oprirea alimentară! Îmi amintesc și acum tradiția din primul an de facultate, când am început să gătesc – pe atunci sporadic, ce-i drept – alături de colega mea de cameră. Cea mai frecventă rețetă (ca să nu zic aproape singura) era cea de paste cu sos alb și, ei bine, ce mai ai prin frigider. Nici la nivelul Michelin, dar nici de supă la plic, acest preparat este perfect dacă la final vrei să savurezi gustul propriei trude fără să te dai, totuși, peste cap. Până la urmă, este o rețetă de cămin, iar în cămin ai oricum doar plită, deci cât de greu poate fi?

Ingrediente – 4 porții (se pot ajusta cantitățile folosind renumita regulă de 3 simplă)

  • Paste (penne, spaghete, tagliatelle – orice dorești; eu prefer pennele pentru că mi se pare că rețin sosul cel mai bine) – cam 500g 
  • Smântână grasă (minim 20% grăsime) – 250g
  • Usturoi – după gust (eu aș pune vreo 3 căței, pentru că se obține o aromă foarte bună)
  • Ulei – probabil vei folosi cam o lingură
  • Sare, piper (recomand piper alb, dar nu un pliculeț întreg, cum aproape am pus eu prima oară când am făcut)

Ingrediente opționale – dar recomandate, ca punctele bonus de la seminar:

  • Ciuperci – 500g
  • Pui (dacă mai aveți chef să-l gătiți separat înainte, dar nu îl vom acoperi în acest curs)
  • Șuncă (merge foarte bine și doar cu ciuperci)
Pași de urmat
  1. Pune apa la fiert într-o oală și presară niște sare. Este foarte important să adaugi pastele abia după ce apa începe să fiarbă (se formează bule și bolborosește – va fi destul de clar), pentru că altfel vei ajunge să mănânci terci. Am pățit-o eu ca să n-o mai pățești și tu.
  2. Între timp, curăță cățeii de usturoi de coaja exterioară și taie-i în cubulețe cât mai mici, cum poți tu, dar nu te stresa prea tare – mie una încă mi se pare că bucătarii fac magie când toacă legume în 2 secunde. Curăță ciupercile și taie-le felii, pregătește și carnea în cubulețe sau șunca în fâșii (dacă folosești).
  3. Încălzește o tigaie pe foc și adaugă ulei cât să poți căli usturoiul în el – dacă ești începător și habar n-ai cât ar trebui să însemne asta, poți măsura cam o lingură. Lasă uleiul să se încingă, iar apoi adaugă usturoiul – poți testa dacă uleiul s-a încins punând un cubuleț de usturoi, și vei observa că sfârâie ușor, cu mici bule formându-se la bază. În acest moment, asigură-te că focul este pe mediu spre mic, pentru a nu arde usturoiul.
  4. Cu o paletă de lemn sau de plastic – sau dacă te simți îndrăzneț, poți manevra totul din mânerul tigăii – întoarce usturoiul, asigurând o gătire uniformă. Adaugă ciupercile și repetă procedeul, iar când și acestea s-au gătit, stinge focul. Acum toarnă smântâna și un polonic de apă în care au fiert pastele pentru a obține textura cremoasă perfectă, pune și pastele, amestecă bine, și voilà, ai obținut câteva porții delicioase pe care să le savurezi alături de colegii de cameră.

Tip: Se servește într-o farfurie sau un bol drăguț, cu o frunză verde de spanac deasupra pentru puncte extra pe Instagram. Yummy!

Desert bonus: French Toast

Vrei și ceva dulce și ți-a mai rămas niște pâine care a început deja să se usuce? Perfect! Fă un sandwich cu Nutella, gem sau orice dulce mai ai prin cameră (din experiență, niște bezele merg de minune) și se poate întinde pe pâine. Apoi, învelește-l într-un amestec prealabil făcut de ou bine bătut, în care ai adăugat zahăr și, dacă dorești, scorțișoară.

Tip: Puțină smântână lichidă sau lapte strecurat în compoziție asigură un rezultat mai savuros. Într-o tigaie încinsă, topește niște unt și prăjește sandwich-ul în el.

Tip 2: Presară niște zahăr peste sandwich în tigaie, și vei avea parte de o surpriză caramelizată. Bineînțeles, nu uita să faci pâinea pe ambele părți!

Poftă bună!

Articol redactat de Alexandra Tudorescu

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *