Odată cu începerea facultății, fiecare student adoptă un stil de viață propriu care îl va defini pe tot parcursul studiilor. Personalitatea studenților se ajustează la circumstanțele noi în care se află, fiind gata de a se forma ca adulți, dar și de a profita la maxim de timpul avut. Așadar, există 16 personalități cheie care definesc studenții, după cum urmează:
- Influencer-ul
Acest tip de persoană este prezentă mereu pe social media și îi poți observa tot timpul activitățile de zi cu zi. Orice face trebuie să fie estetic și dacă vrea să învețe o face doar mergând cu laptopul într-o cafenea care arată destul de bine pentru a fi postată Instagram. Pentru motivație se uită la reels-uri sau tik tok-uri inspiraționale cu moodboards sau study aesthetic.
- Astrologul
După cum sugerează și eticheta, această persoană e obsedată de zodii, face birth chart-ul la toată lumea și își adoră zodia. Oamenii merg la această persoană pentru a afla chestii despre personalitatea lor, dar și compatibilități între zodii. Poate trezi interesul pentru zodii tuturor, chiar și celor care nu cred în ele dar se informează pentru că li se pare interesant sau amuzant.
- Dezorganizatul
Această persoană este paralelă cu tot ce înseamnă studiu și lucru, niciodată nu știe ce se întâmplă și pune cele mai banale întrebări colegilor. Deja a devenit un obicei să rateze deadline-uri sau să afle de ele în aceeași zi în care ar fi trebuit să predea assignment-ul. Dacă nu ar fi colegii lui, nu s-ar sinchisi să își facă singur orarul sau să își noteze datele examenelor.
- Organizatul
Are un orar minimalist, toate cărțile sale sunt evidențiate cu highlight colorat, are notițe foarte bine organizate și papetărie aranjată estetic. Are un stil vizual de a învăța și mereu este cu materia la zi. Știe să își împartă timpul foarte bine între toate task-urile pe care le are de făcut, cu tot cu pauze puse strategic. Toată viața sa este planificată într-un program bine pus la punct.
- Petrecărețul
Cu siguranță această persoană a intrat la câteva cursuri mahmur și a băut măcar o dată în seara de dinaintea unui examen. Frecventează toate barurile și are un grup apropiat cu care iese mereu. Dacă se face ceva eveniment el știe primul și își cheamă toți prietenii la petrecere pe motivul că ar trebui să profite de anii studenției și că învățatul oricum se face în sesiune. De obicei e centrul atenției la petreceri și poate face pe toată lumea să se simtă bine.
- Izolatul
Nu iese din casă 3 luni și după apare random ca și când nu ar fi ignorat pe toată lumea o perioadă lungă de timp. Intră în hibernare regulat și nimeni nu știe când urmează să dispară din nou, dar toată lumea s-a obișnuit cu acest obicei al său. Este și misterios, deoarece nimeni nu știe nimic de activitățile sale odată ce dispare. Activitățile sale preferate sunt dormitul și gaming-ul.
- Profesionistul
Această persoană deja a început să se concentreze pe carieră și să își caute de muncă, să facă internship-uri și voluntariate. Și-a dat seama ce vrea să facă în viață și începe de pe acum pentru a acumula experiență. Nu se mai concentrează atât pe facultate, pune accent pe lucru și nu mai are mult timp liber, așadar nu iese des în oraș, decât la seri de băut, unde ori bea cu măsură ori se îmbată bine.
- Dramaticul
Este acea persoană care mereu se plânge de orice și căruia i se pare că task-urile mici deja sunt prea dificile. Mereu spune că se lasă de facultate și că merge să își retragă dosarul, își întreabă colegii de procedură, dar nu ajunge până la secretariat. Regretă că nu s-a făcut cioban, dar cumva reușește să treacă prin facultate cu gândul că o să o termine curând.
- Sfântul
Nu merge des la petreceri, dar și când merge nu bea nimic și pleacă la 11 pentru a reuși să își facă programul de somn. Pentru el petrecerile doar irosesc timpul pentru studiu și sunt irelevante pentru viitorul său. Alcoolul nu îl captivează și se abține să bea pentru că îi place să fie fresh tot timpul; asta, și nu suportă gustul de tărie sau bere.
- Dezamăgitul
Mereu se plânge de sistemul de învățământ din România și regretă că nu s-a dus la facultate în străinătate. Probabil a ales orașul universitar în care are cei mai mulți prieteni și regretă că nu a ales altceva. Tot timpul comentează despre lipsa oportunităților și face comparații dintre educația din România și cea din alte țări.
- Sperietoarea
Este genul de persoană care sperie studenții, mai mult neintenționat. Răspândește povești despre profesori care pică pe toată lumea, la care nu sunt șanse să treci, la care e extrem de greu examenul etc. Își proiectează propriile nemulțumiri și experiența personală negativă peste toată lumea, crezând că așa stau lucrurile universal.
- Eroul
Este acea persoană care ia mereu notițe și le dă colegilor și oricui îi cere. Face rezumate și sinteze și le trimite pe grup, ajută pe toată lumea și răspunde la neclarități. Este ca un al doilea profesor și se asigură că toată lumea a înțeles. Organizează study sessions în sesiune unde discută materia și îi face și pe restul să învețe și își păstrează notițele pentru a le da mai departe celor din ani mai mici.
- Ispita
Această persoană distrage pe toată lumea și convinge pe alții să facă alte activități decât participarea la cursuri sau studiu. De obicei inițiază ieșirile la cafea sub forma chiulului sau recrutează alți colegi pentru a se juca jocuri în timpul cursurilor online. Reușește să convingă multe persoane să lase studiul și să iasă seara la o bere. Este un factor care contribuie considerabil la procrastinarea colegilor și a prietenilor săi.
- Încurajatorul
Trimite mereu mesaje încurajatoare, pozitive și motivaționale înainte de examene, eseuri sau prezentări pentru a ridica moralul grupului și a scăpa de energie negativă. Este un suport moral pentru toată lumea și se asigură că nimeni nu e descurajat sau trist. Privește mereu partea plină a paharului, își păstrează dispoziția bună indiferent de circumstanțe și încearcă să îi îndemne și pe alții să facă asta.
- Călătorul
Pleacă mereu cu Erasmus și postează poze pentru a împărtăși experiența sa. Când se întoarce, răspunde la întrebările tuturor despre proceduri și despre program în sine. Nu stă mult în România și pleacă iar, ori în Erasmus, ori în vacanțe. Visul său e să călătorească prin toată lumea și deja a început să pună asta în aplicare. Își face prieteni rapid și are mulți amici străini cu care încă ține legătura.
- Economistul
Își planifică mereu bugetul și încearcă să economisească cât mai mult, nu cheltuie banii aiurea și este foarte responsabil. Încearcă să își sfătuiască prietenii despre viața de studenție și mereu are cele mai bune ponturi despre oferte și promoții. Are toate aplicațiile de la supermarketuri, colecționează cupoane și cumpără doar ce are nevoie. Îi lecturează pe ceilalți despre diferența dintre nevoie și dorință.
Acestea sunt cele 16 tipuri de studenți des întâlnite. Tu și prietenii tăi în care vă regăsiți?
Articol scris de Andreea Panaite