Arta este o expresie a gândurilor, sentimentelor, intuiției și dorințelor noastre, dar este și ceva mult mai intim: este o metodă de a împărtăși cu cei din jur propria perspectivă asupra lumii, o cale de acces către părțile altfel suprimate ale personalității noastre. Dar poate că punctul forte al artei este felul în care conectează oamenii, felul în care instigă conversații și aduce emoțiile privitorilor la rezonanță.

Oare are arta același efect cathartic și atunci când este privită sau ascultată prin intermediul unui ecran, între pereții propriei locuințe? Răspunsul e unul simplu și, poate, previzibil: depinde de tine. Cu sufletul și mintea deschise către frumusețea care te înconjoară, te poți lăsa copleșit de artă oricând și oriunde.

Adaptabilitate. Cred că acest cuvânt definește la modul ideal perioada pe care o traversăm, marcând viața fiecăruia dintre noi. Din fericire, această tendință a adus o sumedenie de beneficii în ceea ce privește accesul la artă. Marile muzee ale lumii au făcut disponibile online tururi virtuale, expoziții de pictură și sculptură, precum și diverse activități interactive. Pe câteva dintre ele le poți descoperi accesând link-urile de mai jos.

Astfel de experiențe artistice în mediul online sunt, din anumite puncte de vedere, mai calitative decât cele face-to-face. În primul rând, expozițiile online sunt complet lipsite de aglomerație, așa că poți analiza și savura operele de artă fără a fi deranjat de ceilalți turiști. De asemenea, vizita unui obiectiv artistic nu mai trebuie să fie înghesuită în itinerariul deja aglomerat al unui city-break. Online, îți poți acorda cât timp dorești pentru a te plimba prin galeriile Luvrului. 

Aceeași filosofie rămâne valabilă și în cazul muzicii. Majoritatea artiștilor s-au pliat pe noua realitate a dominației online-ului și au găsit modalități de a-i bucura pe fani de la distanță. Concerte intime distribuite live din propria locuință, albume în ediție limitată, întâlniri cu ascultătorii pe diverse platforme – acestea sunt doar câteva exemple de metode prin care te poți conecta cu trupele sau cântăreții tăi favoriți, rezonând cu muzica lor din confortul casei tale.

Nu în ultimul rând, nu uita că arta nu se rezumă la capodoperele din muzee sau la vocile divine ale muzicienilor. Arta sălășluiește în fiecare dintre noi, iar faptul că nu te consideri talentat sau nu cunoști anumite tehnici din domeniu nu înseamnă că nu îți poți exprima gândurile și sentimentele prin intermediul creativității. Ia un pix și așterne-ți gândurile în proză sau în versuri. Apucă niște creioane colorate sau un set de vopsele acrilice și lasă-ți mâna să danseze liberă pe pânză. Perioadele de izolare sunt momentul perfect să te cunoști pe tine însuți, să dai frâu liber imaginației și emoției.

Articol redactat de Ana Maria Golea.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *