Iată-ne din nou aici. După un semestru care a trecut mai repede decât o briză de primăvară, ne aflăm iar în perioada de dinaintea sesiunii, stresați, emoționați, nerăbdători să ajungem cu bine la capăt.

Dar hai să nu gândim chiar atât de departe. Totuși, sesiunea nici măcar nu a început. Asta poate fi un lucru bun, deoarece mai ai timp să te pregătești cum se cuvine și să te asiguri că vei reuși tot ceea ce ți-ai propus. Articolul ăsta vine în ajutorul tău. Mai jos ți-am pregătit o listă de bune practici pe timp de sesiune, care m-au ajutat și pe mine să traversez această perioadă stresantă.  

Fii organizat. Prin asta mă refer mai ales la spațiul în care alegi să înveți și să lucrezi, fie că e vorba de biroul tău sau de o masă oarecare. Asigură-te că ai suficient loc pentru toate suporturile de curs, caietele și materialele auxiliare din care ai de învățat. Alege un loc cât mai luminos și așază-te pe un scaun cât mai comod. Încearcă să elimini din acest spațiu toate obiectele care te-ar putea distrage. E important ca spațiul destinat învățatului să fie unul confortabil și prietenos, care să îți permită să te concentrezi. 

Ai grijă de tine. Abilitatea de a fi productiv și de a asimila cunoștințe vine la pachet cu o stare bună de spirit și cu o sănătate strașnică. A supraviețui exclusiv pe baza meniurilor fast-food nu e niciodată o idee bună, mai ales în timpul unei perioade la fel de stresante cum e sesiunea. Asigură-te că mănânci suficient și cât se poate de sănătos, că te hidratezi așa cum trebuie și că dormi atât cât ai nevoie. Mai mult decât atât, încearcă să ieși zilnic la o plimbare, pe jos sau cu bicicleta. Punându-ți sângele în mișcare, vei avea un aport de energie și îți va fi mult mai ușor să te concentrezi. 

Cunoaște-ți inamicul. Fiecare profesor are așteptări diferite de la studenții lui, iar acest lucru se reflectă în uimitoarea diversitate a evaluărilor din timpul sesiunii. Tocmai de aceea, îți recomand să analizezi fiecare examen în parte, preferabil înainte să te apuci de învățat. Asigură-te că știi exact ce parte din materie va fi evaluată și care va fi structura examenului. Dacă este posibil, încearcă să faci rost de un model de examen sau de subiectele propuse în anii trecuți, astfel încât să știi cum să te pregătești și la ce să te aștepți. Nu în ultimul rând, notează-ți undeva data și ora fiecărei probe, deoarece, îndeosebi în format online, e fenomenal de ușor să le pierzi șirul. 

Ia o pauză. Cu siguranță ai auzit expresia „pauzele mici și dese – cheia marilor succese”, o afirmație pe cât se poate de adevărată. Oricât de mult ne-am dori să învățăm într-o zi cât alții în 14, e omenește imposibil să reușim acest lucru. Creierul nostru nu se poate concentra mai mult de o oră, o oră și jumătate, așa că pauzele regulate sunt extrem de importante pentru a da randament. Așadar, când îți vine greu să urmărești paragrafele din suportul de curs și simți că te ia durerea de cap, acordă-ți măcar 10 minute în care să bei o gură de cafea proaspătă și să te relaxezi. 

Pe final, aș vrea să mai adaug un lucru. Nu există o rețetă unică, care să le garanteze tuturor studenților un succes răsunător în sesiune. Fiecare dintre noi are propriul ritm, propriul stil de învățare și propriile țeluri în ceea ce privește notele de la examene. Așadar, încearcă să pliezi sfaturile de mai sus pe propria personalitate și fă tot posibilul să nu te compari cu cei din jur. Singura persoană la care merită să te raportezi ești „tu” din trecut și trebuie să fii mereu mândru/mândră de realizările tale.

Articol redactat de Ana Maria Golea.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.