10 filme pe care trebuie să le vezi din cinematografia românească

Ca un disclaimer, trebuie să te avertizez că scena de film din România nu este la fel de interesantă și palpitantă ca și cea Hollywoodeană. Așa că, dacă te aștepți la filme spectaculoase, inovatoare, deosebite, s-ar putea să fii dezamăgit. Filmele românești se înscriu în sfera realismului și exploatează subiecte istorice sau actuale specifice poporului român, fiind uneori caracterizate de o puternică notă de monotonie.

   Ți-am pregătit o listă de 10 filme românești cu care poți începe drumul cunoașterii cinematografiei naționale, dacă simți că vrei să afli mai multe despre cultura autohtonă.

Filantropica (2002)

De departe cel mai bun film românesc, conform top-urilor și multor critici de film internaționali, Filantropica prezintă destinul unui profesor care, dorind să câștige mai mulți bani, pentru a cuceri sora mai tânără a unui elev de-al său, ajunge la fundația Filantropica al milostivului Pavel Puiuț. Astfel, viața lui ia o întorsură radicală. Filmul se remarcă prin portretizarea umoristică a unei probleme reale din România: rețelele de cerșetorie.

 4 luni, 3 săptămâni, 2 zile (2007)

Dacă ești un mic amator de filme, sigur ai auzit acest titlu și despre premiul de la Cannes pe care l-a câștigat. Acțiunea se petrecere în perioada comunistă, sfera temporală preferată de mulți regizori români. Cristian Mungiu, însă, abordează un subiect controversat: drumul anevoios pe care trebuie să-l parcurgă Găbița pentru a realiza un avort, acesta fiind ilegal în perioada aceea și fiind practicat de indivizi în schimbul unor sume considerabile de bani.

Coborâm la prima (2018)

Acțiunea întregului film se petrece într-un metrou din București, unde călătorii acestuia sunt blocați pentru un timp din cauza unei defecțiuni. Particularitatea acestei pelicule este faptul că acțiunea se petrece în ziua de după incendiul din Colectiv. Totuși, tema centrală a filmului nu este tragedia Colectiv, ci relațiile interumane, complexitatea acestora, greutatea prejudecăților și cum ne afectează viața de zi cu vi de propriul mod de percepere al lucrurilor.

Filmul îți va crea sentimente de confuzie și revoltă, dar te va ajuta în a înțelege mai bine greutățile perioadei în care au trăit părinții și bunicii tăi.

Despre oameni și melci (2012)

Tudor Giurgiu vine cu un film aparent simplu, al cărei acțiuni se petrece în România postdecembristă, în Câmpulung Muscel, la fabrica de autoturisme ARO. Doi investitori francezi vor cumpăra fabrica și o vor transforma într-o fabrică de escargots la conservă (melci), iar mulți dintre muncitorii actuali vor rămâne fără loc de muncă. În acest sens, șeful sindicatului muncitorilor, George, găsește o soluție mai puțin convențională pentru salvarea fabricii. Filmul conține elemente de dragoste, precum și umor tipic poporului român, fiind o ocazie de a învăța mai multe despre perioada de tranziție la democrație a României.

Bacalaureat (2016)

Un film cu un subiect care cu siguranța îți este mai familiar, Bacalaureat prezintă povestea Elizei, o elevă a ultimului an de liceu care este agresată cu puțin timp înaintea examenului maturității. Suferind o traumă profundă din această pricină, are dificultăți în a se prezenta la examen, iar tatăl său caută disperat o soluție pentru a rezolva situația, deoarece are nevoie de o medie mare pentru a aplica la facultatea din străinătate pe care și-o dorește. Filmul aduce în prim plan lupta dintre verticalitate și posibilitatea de a „păcăli” sistemul.

Nuntă mută (2008)

Primul film al lui Horațiu Mălăele este o peliculă al cărei acțiuni are loc în anul 1953, anul decesului marelui lider rus, Iosif Stalin. Având în vedere relațiile de subordonare ale României față de URSS la momentul respectiv, a fost instaurat doliu în toate statele satelit ale Moscovei, fiind interzisă orice manifestare publică. Astfel, Mara și Iancu trebuie să găsească o soluție de a-și ține petrecerea nunții, care s-a suprapus cu acest eveniment. Deși filmul este destul de static și poate fi considerat plictisitor, este o ocazie de a explora, din nou, tragismul lumii comuniste și reacția oamenilor obișnuiți la normele absurde ale vremii.

Legături bolnăvicioase (2006)

Poate cel mai ușor film din această listă, Legături Bolnăvicioase are două elemente care îți vor atrage atenția: adolescenți și pe Tudor Chirilă. Filmul spune povestea Cristinei și a Alexandrei, două fete care formau un cuplu în România anilor 2006, precum și complicațiile aduse acestei idile de către o relație recentă a Cristinei. Zona filmelor de acest gen fiind slab exploatată în România, nu se ridică la nivelul filmelor străine, dar este un punct de plecare interesant de vizionat.

Colectiv (2019)

Acesta este un film documentar, nu unul artistic, despre ancheta realizată de jurnalistul Cătălin Tolontan cu privire la produsele de dezinfectare folosite în spitale, ale companiei Hexipharma. Dacă ai urmărit știrile în anul 2016, vei ști despre ce e vorba. Dacă nu, recomand o căutare rapidă pe Google înainte de vizionarea documentarului. Filmul surprinde ancheta exact așa cum s-a întâmplat și este un semnal de alarmă pentru modul în care funcționează societatea românească.

Eu când vreau să fluier, fluier (2010)

Un film foarte apreciat de criticii internaționali, Eu când vreau să fluier, fluier, are o acțiune destul de statică și brutală. Tema principală este viața deținuților într-o închisoare din România, mai precis a protagonistului  Silviu. Pus față-n față cu o dramă de familie, acesta recurge la gesturi nefirești pentru a obține ceea ce-și dorește. E posibil ca acest film să te plictisească sau să te îngrozească, însă un detaliu interesant al acestuia este autenticitatea decorului, a personajelor (cu excepția rolului principal, restul deținuților erau deținuți și în realitate) și al dialogurilor acestora.

6,9 pe scara Richter (2016)

O comedie romantică, acest film prezintă povestea unui cuplu, Tony și Kitty, mutat într-un nou apartament, care se dovedește a avea bulină roșie pentru cutremure. Neînțelegerile celor doi se intensifică atunci când în viața lui Tony apare tatăl său, pierdut din copilărie, care cere permisiunea de a locui cu aceștia pentru un timp. Filmul este presărat de umor, comic de situație, dar abordează probleme serioase, de la chestiuni familiale, la lupta cu depresia și paranoia.

De ce ai nevoie pentru vizionarea acestor filme? Poate de puțin scepticism, mai multă răbdare și un grad ridicat de empatie, pentru a fi capabil de a rezona cu modul cinematografiei românești de a-și transmite mesajul.

Articol redactat de Timea Iancu

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.