10 drame pe care nu le vei uita curând

Știu că ți se pare oricum că ce trăiești în momentul de față e o dramă și parcă n-ai nevoie de mai multă tristețe în viața ta. Dar precum vechea zicală „Ochi pe ochi se scoate”, vizionarea unui film mai trist te va ajuta să faci o reflecție asupra lucrurilor care contează cu adevărat și să vezi mai clar partea plină a paharului. Sau doar să plângi și să te descarci, ceea ce la fel de ok, dacă mă întrebi pe mine. Pentru asta, ți-am făcut o listă de 10 filme de dramă la care o să vrei să revii mereu după prima vizionare.

The Prestige (2006)

Pentru amatorii de magie și pentru fanii lui Nicola Tesla, acest film le conține pe ambele.  Acțiunea se petrece în Londra, la sfârșitul secolului XIX și se concentrează în jurul conflictului dintre doi magicieni renumiți ai vremii, interpretați de Hugh Jackman și Christian Bale. Unul dintre magicieni, Angier, își petrece o viață întreagă pentru a afla secretul din spatele celui mai cunoscut truc al rivalului, Borden. The Prestige este o combinație inedită de mister, inovație, obsesie, iar morala principală a filmului este că răspunsurile simple sunt cele corecte.

A beautiful mind (2001)

Dacă ai auzit despre faimosul matematician John Nash și celebra sa Teorie a jocurilor, acesta este un film despre viața acestuia. Deși subiectul poate părea neatrăgător pentru cei care nu au o afinitate față de biografii, A beautiful mind nu doar că nu este o simplă biografie, ci un film demn de premiile câștigate, ce pune lumină asupra vieții tumultoase pe care a avut-o John Nash. Recomandăm vizionarea lui cu multă răbdare și fără scepticism.

Shutter Island (2010)

Avându-l ca protagonist pe Leonardo DiCaprio, filmul deja promite a fi un succes. Acțiunea se petrece într-un spital pentru criminali cu probleme psihice de pe Insula Shutter. Cei doi protagoniști, polițiștii Daniels și Aule, sunt trimiși în acest loc pentru a investiga dispariția unei femei care și-a ucis cei trei copii. Acțiunea devine tot mai dificilă, întrucât personajul lui DiCaprio se confruntă cu aparenta reticență a angajaților spitalului. Realitatea, însă, este mult mai dificil de acceptat.

Slumdog millionare (2008)

Favoritul premiilor Oscar din anul 2008, Slumdog millionare este povestea unui tânăr needucat, Jamal, din orașul Mumbay, India, care participă la concursul „Vrei să fii miliardar”. Traiectoria vieții lui Jamal este prezentată în paralel cu parcursul său în emisiune și relevă numeroase probleme cu care se confruntă clasa socială de jos în India. O împletire armonioasă a stilului de Bollywood cu cel de Hollywood și o îmbinare a genurilor comedie, dramă și romance va face din Slumdog Millionare un film pe care vrei vrea să-l uiți ca să-l revezi iar.

La vita e bella (1997)

Roberto Benigni este protagonistul și regizorul acestei capodopere italiene. Filmul datează din 1997, iar acțiunea și prestația actorilor te va transpune într-o altă lume. Acesta începe într-o notă veselă, ca de basm, însă fericirea ajunge să fie curmată de un eveniment care va schimba cursul poveștii. Este abordată o temă istorică bine-cunoscută, într-o manieră mai puțin obișnuită, care va stârni râsete și se va termina în șiroaie de lacrimi.

The curios case of Benjamin Button (2008)

Într-o notă mai puțin dramatică, The Curious Case of Benjamin Button este povestea lui Benjamin care trăiește o viață ce curge în sens invers: se naște ca un bătrân și întinerește odată cu trecerea timpului. Inspirat dintr-o nuvelă a faimosului scriitor american F. Scott Fitzgerald, acest film aduce perspectiva inedită a unei posibile vieți cu o traiectorie opusă celei obișnuite. David Fincher ca regizor și Brad Pitt ca rol principal reiterează succesul filmului Fight Club, de data aceasta într-o notă plină de grație și eleganță.

The Reader (2008)

Probabil un titlu mai puțin cunoscut față de celelalte din articol, filmul începe cu ilustrarea unei aventuri între o femeie de peste 30 de ani, Hanna și un băiat de 15 ani, Michael, acțiunea având loc în Germania anilor 60. Întreaga narațiune este redată prin prisma amintirilor lui Michael, care, ajuns la aproape 50 de ani, îi povestește acea parte tulburată din viața lui singurei sale fiice. The Reader este o adaptare după romanul cu același nume al lui Bernand Schlink și implică probleme sociale, morale, educaționale și afective într-un simplu, dar inedit.

The Green Mile (1999)

The Green Mile este povestea unui prizonier condamnat la moarte care, aparent, are puteri vindecătoare miraculoase. El dezvoltă o relație apropiată cu unul dintre gardieni, interpretat de către inegalabilul Tom Hanks. Deși filmul poate fi de o realitate poate prea brutală, pune în lumină aspecte la care nu ne gândim în mod normal, precum necesitatea pedepsei cu moartea, alături de probleme cotidiene, precum lipsa de empatie sau nepotismul.

Mr. Nobody (2009)

O producție mai puțin realistă față de celelalte titluri menționate, Mr. Nobody prezintă povestea de viață al unui băiețel, Nemo Nobody, pus în fața unei alegeri colosale la o vârstă fragedă: cu care din părinții săi să rămână în urma divorțului acestora. Particularitatea inedită este că filmul prezintă destinuri alternative ale lui Nemo în funcție de alegerile pe care le poate face acesta. Această peliculă reprezintă o reflecție asupra conceptului de destin, a idei de universuri paralele, iar Jared Leto în rolul principal aduce o notă distinctă acțiunii.  

I Originis (2014)

Pentru fanii teoriei reîncarnării, I origins poate fi un film revelator. Personajul principal, un om de știință care studiază evoluția ochilor, Ian, se îndrăgostește iremediabil de frumoasa Sophie, prezență care îi va schimba complet atât viața, cât și parcursul cercetărilor științifice. Pentru un film despre dragoste, știință și limita fină dintre cunoscut și necunoscut, I origins este alegerea perfectă.

Sfatul meu pentru fiecare din aceste filme este să aștepți finalul, căci pentru multe dintre ele este „ingredientul secret”. Și dacă îți e teamă că te vei întrista prea tare, nu vreau să te mint: o vei face. Dar poveștile ce merită spuse sunt cele care pot stârni cea mai multă emoție.

Articol redactat de Timea Iancu

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.