10 documentare care sigur nu te vor plictisi

Majoritatea oamenilor cred în stereotipul care spune că documentarele sunt plicticoase, iar asta pentru că ne sare gândul imediat la documentarele de la televizor care, într-adevăr, nu sunt întotdeauna cele mai catchy. Trebuie să ținem cont că, totuși, cinematografia din toate domeniile a evoluat și e în continuă schimbare. Astfel, documentarele au devenit adevărate opere de artă cinematografice, bazate pe fapte reale. Sărim în ajutorul tău pentru a combate preconcepțiile despre ele și promitem că fiecare dintre aceste 10 documentare merită în totalitate vizionate!

Leaving Neverland (2019)

Cu siguranță am auzit cu toții de scandalul din 2019 venit odată cu apariția acestui film documentar, în care doi bărbați susțin că au fost abuzați în copilărie de celebra vedetă pop, Michael Jackson. Adevărat sau nu, documentarul este considerat extraordinar din punct de vedere cinematografic de către critici, ilustrând cu exactitate poveștile celor doi bărbați și emoționând publicul până în măduva oaselor.

Free solo (2018)

Un film perfect pentru pasionații de aventură, vă promit. Se urmărește povestea incredibilă a lui Alex Honnold în încercarea (și succesul, alături de provocările întâlnite) de a escalada marele zid de 3000 de metri, El Capitan, din Yosemite, cu mâinile goale și fără să fie legat de nimic. Filmul urmărește personalitatea și felul de a fi a unei persoane dispusă să accepte o provocare atât de mare, cum se simte să ai o astfel de persoană în viața ta (din perspectiva iubitei lui Honnold), dar și cum se raportează oamenii din jurul său la curajul lui extraordinar.

Minimalism (2016)

Este descris de critici ca fiind „un documentar despre lucrurile cu adevărat importante în viață”, adresându-se problemelor de zi cu zi din comunitate dintr-o perspectivă unică și practică. Este prezentată povestea a doi bărbați care au adoptat acest stil de viață „minimalist”, care se referă la a renunța la lucrurile materiale pe care ni le procurăm ca să ne simțim mai bine cu noi înșine, evidențiind ideea că bunăstarea materială nu aduce fericirea.

Freakonomics (2010)

Aș putea spune că acesta este un clasic „must see” al documentarelor. Bazat pe cartea scrisă de economistul Steven Levitt și jurnalistul Stephen J. Daubner, filmul explorează „partea ascunsă din spatele lucrurilor de zi cu zi”. De la luptători de sumo care trișează la legătura dintre rata de criminalitate în Statele Unite și Nicolae Ceaușescu, diferitele subiecte adoptate în film (selectate bineînțeles din capitolele cărții) sunt ecranizate într-un mod care îți stârnește involuntar curiozitatea.

The 13th (2016)

Intitulat după al treisprezecelea amendament al constituției Statelor Unite care interzice sclavia, în afară de cazul în care se pedepsește o crimă, acest film documentar explorează sistemul de închisori, partea economică și abuzul acestei legi în corelație cu rasismul. Emoționant și totodată tulburător, The 13th este o oglindă a abuzului puterii, evidențiind „portițele de scăpare” pe care le găsesc în legi mereu cei de la conducere, lucru care nu se întâmplă doar în cazul Statelor Unite.

Art and craft (2014)

Acest documentar urmărește povestea lui Mark Landis, un pictor talentat care a vrut să își facă numele cunoscut prin a dona replici ale unor faimoase tablouri câtorva muzee din Statele Unite. Când unul dintre managerii muzeelor respective își dă seama că a fost înșelat, devine obsedat cu ideea de a-l distruge pe pictor, doar că nu are dovezi iar, teoretic, Landis nu este găsit vinovat de nicio fraudă, având în vedere că picturile sale au fost donate muzeelor, nu vândute.

Woodstock: three days that defined a generation (2019)

Bineînțeles, acesta este despre vestitul festival de muzică din 1969 care a avut loc în Statele Unite, Woodstock, care a rămas în istorie pentru cultura muzicală. „3 zile de liniște și pace”, asta scria pe afișele pentru festival. Au fost 3 zile în care oamenii au conviețuit sub acest motto, ajutându-se reciproc pentru adăpost și provizii. Dacă vrei să vezi ce însemna cultura festivalieră înainte de Untold și Electric Castle, documentarul acesta e clar pentru tine.

Fire in the blood (2012)

Un subiect de care ne lovim mai des decât ar trebui sunt drogurile – mai exact abuzul lor. În acest caz, nu e vorba de cele obișnuite, ci mai rău, de pastilele care se vând ieftin de către companii farmaceutice în țările subdezvoltate și de lupta specialiștilor în combaterea acestor infracțiuni, precum și de a salva oamenii care sunt afectați.

We heard the bells: the influenza of 1918 (2010)

Cu toții am auzit despre celebra „gripă spaniolă”, iar acum că ne aflăm în vreme de pandemie, poate ne e de folos să învățăm și să observăm ce s-a întâmplat înainte în astfel de cazuri. Ce a fost diferit la gripa spaniolă față de majoritatea pandemiilor/epidemiilor care au avut loc până atunci a fost că afecta oameni tineri, ceea ce a fost un șoc pentru toată lumea. Dar de ce? Filmul prezintă oameni din comunități depravate care povestesc cum a fost să trăiască în acele vremuri, răspunzând la întrebări precum „Cum s-a răspândit atât de repede?”, „De ce erau afectați tinerii?”, „De unde a apărut virusul?”.

Three identical strangers (2018)

În acest film documentar este prezentată povestea a trei tripleți care au fost despărțiți la naștere și adoptați de către familii diferite. Aceștia se reîntâlnesc din întâmplare la vârsta de 19 ani, doar ca să descopere mai apoi că despărțirea lor a fost de fapt din cauza unui studiu de cercetare despre dezvoltarea a 3 gemeni identici crescuți în circumstanțe socio-economice diferite. Filmul urmărește reîntâlnirea lor, precum și  urmările acesteia și călătoria lor în descoperirea adevărului.

Articol redactat de Roxana Belen Pop

Comentarii

comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.